EU en Nederlandse regering sluiten ogen voor humanitaire ramp voor duizenden vluchtelingen!

Verklaring NCPN en CJB

Ongeveer 13.000 vluchtelingen en migranten, waaronder duizenden kinderen, zitten nog steeds op straat na de brand die dinsdagavond het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos verwoeste. Ze zijn aan hun lot overgelaten zonder onderdak, vaak zonder eten en drinken, en zonder sanitair.

De ramp zat er aan te komen. Het kamp is bedoeld voor maar 3000 mensen en aan noodzakelijke voorzieningen is een tekort. De vluchtelingen leven er in zeer onveilige en onhygiënische omstandigheden.

De EU draagt grote verantwoordelijkheid voor deze humanitaire ramp, die een rechtstreeks gevolg is van haar onmenselijke vluchtelingenbeleid. Dat beleid wordt voornamelijk vormgegeven door de Dublinverordering en door de deal van de EU met Turkije, en het komt erop neer dat vluchtelingen maandenlang in kampen zoals dat van Moria worden vastgehouden om te wachten op hun papieren.

Na de ramp hebben een aantal lidstaten van de EU aangekondigd een paar honderd kinderen op te nemen. Ook de Nederlandse regering wil er honderd opnemen, maar zet daar tegenover dat volgend jaar honderd vluchtelingen minder worden opgenomen. Pure hypocrisie en totaal geen oplossing. De EU heeft bovendien aangekondigd een nieuw inhumaan kamp te bouwen op dezelfde plek om dit onmenselijke vluchtelingenbeleid voort te zetten.

Ook de vluchtelingen op Lesbos protesteren tegen het creëren van een nieuw onmenselijk kamp, maar krijgen geen gehoor. De Griekse regering heeft de ME naar het eiland gestuurd.

Vluchtelingen en migranten, zoals die in Moria, zijn slachtoffers van imperialistische oorlogen en interventies die in een reeks landen van Azië en Afrika plaatsvinden en van de armoede, honger en uitzichtloosheid als gevolg van de hevige uitbuiting in het herkomstland door de binnenlandse bourgeoisie in dienst van de roofzuchtige internationale monopolies. Juist daarom heeft de Nederlandse werkende klasse dezelfde belangen als de vluchtelingen in de strijd voor de afschaffing van de kapitalistische uitbuiting, die de onderliggende oorzaak is van zowel de ellende die vluchtelingen doormaken, als de sociale afbraak, werkloosheid en andere problemen van de werkende klasse in Nederland. Om die reden benadrukken wij, tegenover de racistische haat tegen vluchtelingen van vooral – maar niet uitsluitend – extreemrechtse partijen zoals FvD en PVV, juist het belang van internationale solidariteit!

De EU en de Nederlandse regering moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Wij eisen:

Partijbestuur NCPN

Algemeen Bestuur CJB

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019