Verklaring NCPN en CJB n.a.v. fascistische moord in Nieuw Zeeland

20190317.jpg
Start demonstratie in Tilburg van vertegenwoordigers communistische partijen uit België, Duitsland, Luxemburg, Nederland en Zwitserland op 9 maart jl.

In Nieuw Zeeland vond op 15 maart een afschuwelijke moordpartij plaats in twee moskeeën waarbij voorlopig 50 mensen de dood vonden en veel gewonden te betreuren zijn. De dader heeft de afschuwelijke slachting vooraf doelbewust en op basis van rechts-extremistische opvattingen gepland.

Steeds vaker vinden racistische aanslagen plaats tegen migranten. Er is ontegenzeggelijk sprake van een groeiend aantal fascistische uitingen in tal van landen verspreid over de hele wereld. Deze gang van zaken is het gevolg van mondiale kapitalistische ontwikkelingen die tegenstellingen tussen groepen mensen aanwakkeren in plaats van een klimaat te scheppen waarin de arbeidersklasse kan samenwerken om onderlinge tegenstellingen op te lossen en gezamenlijke oplossingen te zoeken voor dagelijkse problemen. Ook worden religieuze tegenstellingen uitvergroot waardoor de arbeidersklasse uit elkaar wordt gedreven en tegen elkaar wordt opgezet.

Het kapitalisme verkeert in crisis en is niet in staat om menselijke vooruitgang te garanderen. In tegendeel: eens te meer geldt voor de vertegenwoordigers van dit systeem: verdeel en heers. Het feit dat deze brutale moordpartij geen haarbreed in de weg werd gelegd, toont aan dat deze fascistische operaties oogluikend worden toegelaten om angst en verslagenheid te zaaien.

Verschillende bedrijven, zoals onder meer Facebook laten massaal haatzaaiende berichten toe. Dit soort gebeurtenissen maken een gezamenlijk front van werkers tegen racisme en fascisme noodzakelijker omdat in tegenstelling tot de heersende klasse de werkers eenheid en solidariteit nodig hebben en de kracht hebben om racisme en fascisme te verslaan.

Daarom des te meer: 'Eenheid van alle werkers tegen racisme en fascisme.'

Neem deel aan de demonstratie op 23 maart tegen racisme en fascisme.

Partijbestuur NCPN en Algemeen Bestuur CJB

17 maart 2019

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019