'Waarheid en rechtvaardigheid overwinnen in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties: 187 lidstaten stemmen voor een eind aan de VS-blokkade tegen Cuba.'

i-011-022.jpg
De Cubaanse ambassadeur Soraya Alvarez Núñez hield op maandag 25 november jl. een speech ter ere van de overleden leider van de Cubaanse revolutie Fidel Castro Ruiz. Namens de NCPN sprak Wil van der Klift (Foto: Cubaanse ambassade)
i-011-021.jpg
Bijeenkomst ter gelegenheid van de stemming over de Cubaanse verklaring n.a.v. de voortdurende Amerikaanse blokkade vaan Cuba. Alleen het duo VS en Israël stemde tegen, deze keer aangevuld met Brazilië. De aanwezigen toonden zich solidair met Cubaanse verklaring. (Foto: Cubaanse ambassade)

Op 7 november stemden 187 landen voor de door Cuba ingezonden Resolutie A/74/L.6 met de titel: "De noodzakelijkheid van een einde aan de economische, commerciële en financiële blokkade door de Verenigde Staten van Amerika opgelegd aan Cuba." Slechts drie lidstaten stemden tegen, de Verenigde Staten, Israël en Brazilië. Deze resultaten geven een beeld van de oppositie van de internationale gemeenschap tegen de Verenigde Staten.

In de toespraak tijdens de presentatie van de resolutie door Z.E. Mr. Bruno Rodríguez Parilla, de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken, werd een duidelijk beeld geschetst van de impact van de economische, commerciële en financiële blokkade over het laatste jaar (*). De internationale gemeenschap werd hiermee geïnformeerd over de geschatte schade van ongeveer 922 miljard dollar over bijna zes decennia. De intensivering van de blokkade met toenemende voelbaardere gevolgen door haar extraterritoriale toepassing toont de absurditeit van de blokkade in het laatste jaar. Vooral door de vervolging van Cubaanse bankrelaties met de rest van de wereld en de activering van Titel III van de Helms-Burton Wet, die wordt toegepast sinds 1996.

In de toespraak van de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken werd de mislukte politiek verworpen van de Trump-administratie tegen Cuba en de voortdurende groei ervan de laatste jaren. Zoals het inzetten van onconventionele oorlogsmethoden, waaronder dreiging en toepassing van sancties tegen schepen, reders en verzekeringsmaatschappijen om de toevoer van olie uit andere markten te voorkomen. Het doel is duidelijk om de Cubaanse economische prestaties aan te tasten en nog meer schade aan te richten aan de levensstandaard van het Cubaanse volk. Ook werden haat- en leugencampagnes uitgevoerd tegen de internationale samenwerking die Cuba, middels verschillende programma's en samenwerkingsverbanden, verricht op het gebied van gezondheidszorg. Deze projecten zijn gebaseerd op oprechte ideeën over Zuid-Zuid-samenwerking, zoals erkend door de internationale gemeenschap en multilaterale organisaties.

Verschillende voorbeelden van de grove manipulatie van de Universele Verklaring van Mensenrechten door de VS werden door de Cubaanse minister aan de kaak gesteld in zijn toespraak.

Bijna zes decennia lang was Cuba het slachtoffer van het onrechtvaardigste, heftigst voortgezette systeem van sancties dat welk land dan ook is opgelegd. De effectiviteit van het Cubaanse socialistische stelsel, de staat en het patriottisme, de revolutionaire overtuiging, solidariteit en eenheid van het Cubaanse volk heeft ervoor gezorgd dat Cuba de serieuze uitdagingen van deze politiek heeft kunnen doorstaan en overwinnen.

Leden van het partijbestuur van de NCPN, solidariteitsvrienden en Cubanen kwamen samen met het ambassadepersoneel om in Den Haag de live-uitzending van het debat en het stemproces in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties te volgen.

De Cubaanse ambassade in Den Haag is zeer dankbaar voor de solidariteit en uitingen van sympathie die ons weer zijn getoond door leden van de NCPN voor deze overwinning in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

(*) http://en.granma.cu/mundo/2019-11-08/bruno-rodriguez-cuba-has-been-the-victim-of-the-most-unjust-severe-prolonged-system-of-sanctions-that-has-even-been-imposed-on-any-country.

Vertaling: Alex van Eijk

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019