Toneelstukje op Malieveld en in parlement

i-001-005.jpg
Het onderwijs staakte op 6 november jl. In het hele land demonstreerden leraren en leraressen om hun eis, betere arbeidsvoorwaarden, kracht bij te zetten. Zoals op deze foto op het Lange Voorhout in Den Haag. (Foto: Manifest/WvdK)

Wil van der Klift

Maxime Verhagen en Hans de Boer speelden toneel op het Malieveld. Zij vertegenwoordigden ondernemers die zichzelf afficheerden als slachtoffers en niet wilden opdraaien voor de risico's die het ondernemen met zich meebrengt. Er worden daarom pogingen gedaan om de staat te laten bijspringen. Boeiend verschijnsel: als ze winst maken hoor je deze 'vrije jongens' niet en moet de staat de 'heilige' ondernemer zijn goddelijke gang laten gaan. Nu de gouden jaren voorbij zijn mag de staat, dus de belastingbetalende burger, de gemeenschap weer meedoen, maar alleen als financier voor de schulden die teveel ondernemers maakten als gevolg van wanbeleid.

De dragers van de 'economische vooruitgang' noemen zich nu slachtoffer van overheidsmaatregelen. De eigenaars van de bedrijven trommelen hun werknemers op om op te komen voor hun werkgelegenheid en lonen. Die komen uiteraard graag. Maar hun eisen zijn aan het verkeerde loket gericht. Net als bij een deel van de rijke boeren moet werk en inkomen betaald worden door hun bazen en niet door de belastingbetaler. Nog altijd wordt onvoldoende begrepen dat de werkenden de economische groei dragen. De bazen romen de economische groei voor een zeer groot deel voor privédoeleinden af. De producerende werkenden zijn de echte slachtoffers. Zij krijgen te weinig loon naar werken en kunnen ieder moment massaal op straat worden gegooid.

Verhagen was voormalig minister van Buitenlandse en van Economische Zaken, ex-vicepremier, oud-leider van het CDA, ambassadeur en adviseur van de gemeente Limburg, nummer 148 in de recentste top-200 van Nederlanders met de meeste invloed in dit land. Hij zat dicht bij het vuur toen in 2012 de eerste bouwstenen voor de Programmatische Aanpak Stikstof werden gelegd toen hij minister van Economische Zaken was, en vicepremier. Toenmalig staatssecretaris Henk Bleker bedacht het raamwerk voor de vooruitschuifoperatie die economisch lucht moest geven voor het bedrijfsleven en deelt nu op het Malieveld zogenaamd de zorgen met de slachtoffers van zijn plannen.

Schijnheiligheid lijkt steeds meer het kenmerk te zijn van politici en ondernemend Nederland. Maar hoelang kun je dat volhouden?

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019