Oproep tot staatsgreep in Venezuela

i-012-026.jpg
Op 10 januari jl. werd Nicolas Maduro tot president van Venezuela benoemd in Caracas. Met een ruime meerderheid van stemmen begint hij aan zijn tweede termijn. (Foto: ZLV)
i-012-025.jpg
De rechtse provocateur Juan Guaidó wil de socialistische regering in Caracas ten val brengen. (Foto: Wikimedia/cc/)

Venezuela: nieuwe voorzitter Nationale Assemblee mobiliseert voor staatsgreep tegen Maduro. VS en haar vazallen staan klaar.

André Scheer

Een paar dagen voor het ingaan van de nieuwe ambtstermijn van de Venezolaanse president Nicolás Maduro, hebben meerdere regeringen in Latijns-Amerika, de Verenigde Staten en rechtse oppositiepartijen in het Venezolaanse parlement een nauwelijks verhulde oproep gedaan tot een staatsgreep.

Juan Guaidó, die zaterdag [5 januari 2019] werd gekozen tot nieuwe voorzitter van de Nationale Assemblee, eiste "het vormen van een overgangsregering en het uitroepen van vrije verkiezingen". Hij riep het leger op om deel te nemen aan het "herstel van de democratie".

Maduro heeft in mei 2018 de presidentsverkiezingen in Venezuela gewonnen met 67,8 procent van de uitgebrachte stemmen. Maar de grondwet van Venezuela schrijft echter voor dat de verkiezingswinnaar pas op 10 januari 2019 daadwerkelijk kon aantreden. Hierdoor was Maduro in de afgelopen periode nog president op basis van de verkiezingen in 2013. Op donderdag 10 januari gaat zijn nieuwe ambtstermijn in, die zal duren tot 2025.

De EU, de VS en meerdere rechtse regeringen in Latijns-Amerika en grote delen van de Venezolaanse oppositie hebben de verkiezingsoverwinning van Maduro afgelopen mei echter niet aanvaard. De staten van de Lima-groep [1], waaronder Argentinië, Brazilië, Chili, Colombia, Honduras en Canada, beweren in een verklaring van afgelopen vrijdag [4 januari, lokale tijd] dat de verkiezingen van 20 mei 2018 volgens hen geen legitimiteit hadden, "omdat er geen betrokkenheid van alle politieke actoren in Venezuela is geweest, geen aanwezigheid van onafhankelijke internationale waarnemers en er niet is voorzien in de nodige garanties en internationale normen voor een vrij, eerlijk en transparant proces".

Mexico weigerde deze verklaring te ondertekenen. "Wij bemoeien ons niet met de interne aangelegenheden van andere landen, omdat wij zelf ook niet willen dat andere regeringen ingrijpen in zaken die alleen de Mexicanen aangaan", citeerde de krant La Jornada op zondag 6 januari de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador, die op dat moment net vijf weken in functie was.

Het enige dat hout snijdt in die beschuldigingen met betrekking tot de Venezolaanse verkiezingen in 2018 is dat de meeste oppositiepartijen die verkiezingen hebben geboycot, daarom was de verkiezingsopkomst maar 46 procent. Er waren wel degelijk enkele honderden vertegenwoordigers van de Afrikaanse Unie aanwezig als onafhankelijke, internationale waarnemers, naast afgevaardigde parlementsleden en andere afgevaardigden. De Europese Unie heeft de uitnodiging vanuit Caracas om waarnemers te sturen echter afgewezen.

De regels die golden voor de presidentsverkiezing in mei 2018 waren vergelijkbaar met die van de verkiezing van het Parlement in 2015. Deze verkiezing werd gewonnen door de oppositiepartijen, en noch de EU noch de VS hadden toen iets te melden over de gang van zaken.

De regering van Venezuela heeft in het weekend van 5 en 6 januari de buitenlandse bemoeienis scherp afgewezen. In een officiële verklaring zegt de regering dat zij "verbijsterd" is over de "absurde" aantijgingen in de verklaring van de Lima-groep en zich het recht voorbehoudt om op eventuele strafmaatregelen op gepaste wijze te reageren.

De Russische politicus Igor Morozov drong er in een gesprek met het nieuwsagentschap Sputnik op aan dat de "illegale Amerikaanse activiteiten" tegen Venezuela in de VN-Veiligheidsraad aan de orde moeten worden gesteld. Al rond de jaarwisseling schreef de Russische president Wladimir Poetin aan president Maduro dat hij voorstander is van een "verdere versterking van de strategische alliantie" tussen de twee landen.

In verschillende landen zullen er op korte termijn demonstraties en andere activiteiten worden georganiseerd. Het 'Europese netwerk voor solidariteit met de Bolivariaanse revolutie', bestaande uit meer dan 80 organisaties, heeft ook tot actie opgeroepen.

Voetnoot

[1] De Lima-groep: een organisatie van 13 landen, opgericht na de ondertekening van de Verklaring van Lima op 8 augustus 2017, in de Peruaanse hoofdstad Lima. De vertegenwoordigers van deze landen waren daar bijeen om hun gezamenlijk antwoord te formuleren op de actuele ontwikkelingen in Venezuela. Naast andere kwesties eist deze groep de vrijlating van politieke gevangenen, roept op tot vrije verkiezingen, biedt humanitaire hulp en bekritiseert de [volgens hen] ontbinding van de democratische orde in Venezuela onder de Bolivariaanse regering van Venezuela. De volgende landen nemen deel aan de Lima-groep: Argentinië, Brazilië, Canada, Colombia, Costa Rica, Chili, Guatemala, Guyana, Honduras, Mexico, Panama, Paraguay and Peru. Bron: wikipedia

Bron: Junge Welt, 7 januari 2019, vertaling J.Bernaven.