Van de redactie

Deze keer weer een kort redactioneel. De ontwikkelingen rond de formatie-onderhandelingen slepen zich voort tot na Prinsjesdag. Het zou nu uiterlijk 23 oktober klaar moeten zijn. Omdat de Nederlandse politiek in Brussel wordt bepaald lijkt het erop dat voor de vertraging vooral Europese redenen zijn.

Er zijn overigens genoeg zaken om uiterst bezorgd over te zijn, zoals een staatsschuld van 420,6 miljard euro, dus 24.500 euro per inwoner. Eind juni bedroegen de schulden van huishoudens (inclusief instellingen zonder winstoogmerk) 760 miljard euro. We leven dus op de pof. Als de opkoopprogramma's van de centrale banken stoppen kan dat nog voor grote problemen zorgen. Die opkoopprogramma's zijn immers de smeerolie die zorgt voor het blijven draaien van de kapotte economische motor?!

We plaatsen deze keer het tweede deel van een interview met Herrie Hoogenboom, leidende kracht bij het schoonmaakpersoneel: zorg dat de strijd op de werkvloer wordt gevoerd door de direct betrokkenen. Zorg voor scholing, richting en ondersteuning.

De Amerikaanse maniakale president heeft zijn eigen lijstje van schurkenstaten opgesteld. Voorop de DVRK (Noord-Korea), dan Iran en Venezuela. Alleen maar holle retoriek of toch levensgevaarlijke oorlogsvoorbereiding? De militairen zijn aan de macht in het Witte Huis. Het militair-industriële complex wil overleven en de winsten nog meer verhogen. Inmiddels staan de grote meerderheden van de bevolkingen in de genoemde landen achter hun regeringen die zich hoe dan ook tegen de Amerikaanse agressie moeten verdedigen.

De orkaan Maria is al de vierde grote vernietigende orkaan dit jaar. Zij tonen de gevolgen van de vernietigende krachten, veroorzaakt door de de klimaatopwarming.

Manifest prikt leugens door en biedt linkse en progressieve bewegingen, partijen en groeperingen een platform om het noodzakelijke tegengeluid te kunnen ventileren. Zonder een goed, praktisch, herkenbaar en uitvoerbaar links alternatief en toename van het verzet onder de bevolking zal er geen adequaat antwoord op de aanvallen van rechts kunnen worden ontwikkeld. Dat alternatief zal ook het socialisme als doel op de strijdagenda moeten plaatsen.

In deze krant zullen we weer een aantal belangwekkende achtergrondartikelen plaatsen. Onder meer: Vakbondsmacht bij FNV Schoonmaak, Rechtspopulisme, extreem-rechts en Europees verzet en de Toekomst van Groot-Brittannië is niet afhankelijk van EU-dictaten.

Lees de krant of de website voor een beter inzicht in de veranderende mondiale, nationale en lokale krachtsverhoudingen, de voortwoekerende en zich verdiepende kapitalistische crisis én de theoretische en praktische antwoorden van de arbeidersklasse daarop. Lees de Waarheid in Manifest.

Manifest houdt u op de hoogte van de werkelijke ontwikkelingen in de wereld. Lees de Waarheid in Manifest! Niet alleen in de papieren Manifest, maar ook digitaal op de website (www.ncpn.nl).

Deze keer geen nieuwe artikelen op de website.

Manifest nr. 10/2017 verschijnt op donderdag 28-10-2017.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019