KORT MONDIAAL

Geslaagde vlucht van nieuw concurrerend Russisch passagiersvliegtuig

Rusland heeft de eerste vlucht uitgevoerd met het nieuw ontwikkelde passagierstoestel MS-21. Het vliegtuig is het eerste nieuwe toestel van de Russen sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. De MS-21 is volgens Rusland op veel terreinen superieur aan vergelijkbare vliegtuigen van westerse landen en zal worden gekocht door zowel Russische als buitenlandse luchtvaartmaatschappijen. Rusland maakt veel werk van het afschudden van zijn oude Sovjet-reputatie in de luchtvaart. (Bron: FD, 29-05-2017)

VS keren TTP definitief de rug toe

De Verenigde Staten zullen niet terugkeren aan de onderhandelingstafel voor een Trans Pacific Partnerschap (TTP). De andere leden, waaronder Japan, Maleisië, Canada, Chili en Mexico, hebben na een bijeenkomst dit weekend in de Vietnamese hoofdstad Hanoi verklaard vast te houden aan het partnerschap. Volgens de Amerikaanse vertegenwoordiger Robert Lighthizer is er geen weg terug. Het opblazen van TTP was een verkiezingsbelofte van Trump. Hij herhaalde dat de VS streeft naar bilaterale overeenkomsten. (Bron: FD, 22-05-2017)

China werkt gestaag aan nieuwe Zijderoute

President Xi Jinping van China heeft een investering van omgerekend ruim 113 mrd euro toegezegd in het nieuwe 'Zijderoute'-project, een netwerk van land- en zeeroutes door meer dan zestig landen. Xi presenteerde zijn investering in Peking tijdens de eerste dag van een tweedaagse top, die werd bijgewoond door 29 staatshoofden en tientallen buitenlandse delegaties. Het project heet officieel het 'Eén gordel, één weg-initiatief (Obor)'. Dat programma heeft China al in 2013 gelanceerd als een uitgebreid investeringsprogramma van grote verbindingen en infrastructuur tussen China en de rest van Azië, maar ook met Afrika en Europa. Het betreft wegen, spoor, pijpleidingen, waterverbindingen en havens. Xi presenteert zijn Zijderoute-plannen als een weg naar vrede en vrijhandel, om los te komen van de modellen gebaseerd op concurrentie en diplomatieke macht. 'We moeten bouwen aan een open platform van samenwerking en een open wereldeconomie verder bevorderen', zei Xi bij de opening van de top in Peking, aldus persbureau Reuters. Xi lijkt daarmee de ruimte in te vullen die president Donald Trump laat vallen met zijn programma 'America first' en zijn kritiek op een vrijhandelsakkoord als Nafta (en TTP, nvdr). (Bron: FD, 15-05-2017)

VS schrappen term 'protectionisme'

Ministers van financiën van de G7-landen en leiders van de belangrijkste centrale banken hebben in de slotverklaring van hun bijeenkomst in het Italiaanse Bari het afwijzen van protectionisme geschrapt. In plaats daarvan verklaarden de G7 in hun slotcommuniqué dat ze 'de bijdrage die handel levert aan onze economieën' wil 'versterken'. Precies diezelfde zinsnede werd door de G20-Ieiders in maart gebruikt na afloop van hun top. De Amerikaanse president Donald Trump is sceptisch over vrijhandelsverdragen en dus is de verklaring afgevlakt. Wel verkIaarden de G7 meer te willen samenwerken om cyberaanvallen te voorkomen. (Bron: FD, 15-05-2017)

China eist dat de VS uit hun wateren blijft

China roept de VS op geen oorlogsschip meer in de buurt te laten komen van een door China aangelegd eiland in de Zuid-Chinese Zee. De Chinezen zeggen dat als dit wel gebeurt, de vrede en veiligheid in de regio en de samenwerking tussen de grootmachten in gevaar komen. De oproep was een reactie op een Amerikaans oorlogsschip dat vlak langs het eiland was gevaren.'De foute werkwijze van de Amerikanen heeft schade toegebracht aan de verbeterende situatie in de Zuid-Chinese Zee en draagt niet bij aan de vrede en stabiiteit', aldus een woordvoerder van het Chinese ministerie van Defensie. Peking zegt dat de VS de patrouilles moeten opschorten; volgens China is het zeer waarschijnlijk dat er ongelukken van komen. (Bron: FD, 26-05-2017)

Labour maakt indruk met optreden Corbyn

Meer dan de plannen van de socialistische partij maakte de toon indruk. Corbyn liet voor het eerst zijn tanden zien in een zorgvuldig geregisseerde aanval op premier Theresa May, die de voorsprong van haar Conservatieve Partij langzaam ziet slinken. "Kom uit je hol en debatteer met me op tv", zei Corbyn, refererend aan de weigering van May om live met hem te discussiëren. De uithaal volgde op een uiteenzetting over de groeiende ongelijkheid. De kaalslag van sociale voorzieningen door bezuinigingen van de Tories werd verwoord door een gastspreker. (Bron: AD, 17-05-2017)

In VS straks 23 miljoen meer onverzekerden

De zorgwet van de Amerikaanse president Trump leidt ertoe dat nog eens 14 miljoen mensen volgend jaar onverzekerd zullen zijn, oplopend tot 23 miljoen meer onverzekerden in 2026, dan onder de zorgwet van voormalig president Obama. Dat becijfert het Congressional Budget Office in een rapport, aldus de New York Times. De meeste zieke Amerikanen zullen veel meer moeten gaan betalen voor hun zorg. Het Huis van Afgevaardigden stemde begin mei met een nipte meerderheid in met Trumps zorgplan, dat de historische zorgverzekeringswet van Obama uit 2010 ontmantelt:. Toen was al bekend dat miljoenen Amerikanen hun verzekering zouden verliezen. (Bron: FD, 26-05-2017)

Beleggers likkebaarden op beurs VS

De Amerikaanse beurzen eindigden licht hoger. Beleggers waren opgelucht dat de nieuwe begrotingsplannen van president Trump geen grote verrassingen bevatten. De Dow Jones eindigde 0,2 procent hoger, op een stand van 20.938 punten. De S&P 500 won 0,18 procent en ging naar 2398 punten, terwijl de Nasdaq slechts een fractie steeg en sloot op 6135 punten. De olieprijs steeg naar ruim 51 dollar per vat. De plannen die president Trump een dag eerder naar het Amerikaanse Congres stuurde, moeten 3600 mrd dollar aan besparingen opleveren en een begrotingsevenwicht over tien jaar. Hij wil de rol van de o-verheid (behalve de oorlogsuitgaven die aanzienlijk groeien, nvdr) in de maatschappij daarmee flink terugdringen. De plannen betekenen een aanzienlijk kleiner sociaal vangnet voor arme Amerikanen. (Bron: FD, 24-05-2017)

Eigen zakken vullen, werkers ontslaan

Mark Fields, tot voor kort ceo van autofabrikant Ford, verlaat het bedrijf met een financieel pakket ter waarde van 57,5 mln dollar. Onder Fields' leiding werden er weliswaar recordwinsten behaald, maar verloor het aandeel Ford zo'n 25 mrd dollar aan waarde. (Bron: FD, 26-05-2017)

Autobouwer Ford schrapt 20.000 banen om winst op te krikken

Het personeelsbestand van autobouwer Ford moet met 10 procent omlaag om de winst op te krikken. Deze week zou de grote ontslagronde officieel worden bekendgemaakt. Na jaren van groei heeft Ford te kampen met dalende verkoopcijfers in China en de Verenigde Staten. Het bedrijf wil dit jaar 3 mrd dollar besparen. Bij Ford werken 200.000 mensen, van wie de helft in de VS. Sinds 2009 was het aantal werknemers met een kwart gestegen. Behalve de rigoureuze bezuinigingsronde wil het bedrijf 4,5 mrd dollar investeren in de ontwikkeling van elektrische en zelfrijdende auto's. Volgend jaar hoopt Ford dan weer groeicijfers te kunnen laten zien. (Bron: FD, 17-05-2017)

Siemens voert grote reorganisatie door

Techconcern Siemens schrapt de komende jaren 1700 banen in Duitsland als onderdeel van een grote reorganisatie binnen de digitale afdelingen. Dat hebben Duitse media donderdag gemeld. Daarnaast worden ruim 1000 arbeidsplaatsen overgeheveld naar externe dienstverleners. Ook in de spoordivisie van het bedrijf worden banen geschrapt. Wel worden de komende jaren ook 9000 nieuwe werknemers aangenomen, vooral op het gebied van IT. Bij Siemens werken wereldwijd circa 350.000 mensen, waarvan 113.000 in Duitsland. (Bron: FD, 12-05-2017)

België: ABN Amro smijt kwart werkers op straat

Na ING grijpt ook ABN Amro in bij zijn kantoren in België. In totaal verdwijnen er zestig banen, een kwart van het totale aantal. Vooral de private-bankingdivisie, die diensten levert aan vermogende klanten, wordt getroffen door de herstructurering. Een besparing van 6 mln euro maakt onderdeel uit van de saneringsoperatie. ABN zou inzetten op een digitaliseringsslag bij de Belgische operatie. Hoeveel banen er uiteindelijk op de tocht staan is nog ongewis. Op het moment bevinden directie en de bonden zich in de eerste fase van de informatieronde. (Bron: FD, 10-05-2017)

Wikileaks-bron weer vrij

Chelsea Manning, de Amerikaanse soldaat die in 2010 700.000 vertrouwelijke overheidsdocumenten aan klokkenluiderssite Wikileaks overhandigde, is weer vrij. Dat heeft het Amerikaanse leger gisteren bevestigd. Toenmalig president Barack Obama besloot in januari Manning gratie te verlenen. In 2013 was ze door een militaire rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 35 jaar. Manning wilde met de documenten een wereldwijde discussie over de Amerikaanse inmenging in het Midden-Oosten aanjagen. (Bron: FD, 18-05-2017)

Zweden schrapt aanklacht tegen WikiLeaks-leider Julian Assange

De Zweedse aanklager laat de aanklacht tegen Julian Assange vallen. Ook wordt het Europees aanhoudingsbevel tegen hem ingetrokken. (Bron: NRC, 19-05-2017)