Van de redactie

i-002-006.jpg
De NCPN was nadrukkelijk aanwezig tijdens de mars tegen de militarisering van de EU. (Foto: Thomas Brenner)

Deze keer een kort redactioneel. In de krant en op de website wordt uitgebreid ingegaan op de voorbije vierpartijenconferentie en daaraan voorafgaande demonstratie tegen het Duits-Nederlandse NAVO-hoofdkwartier in Münster. De neuzen van de deelnemers staan dezelfde kant op, maar hoe de doelen het beste te bereiken blijft nog steeds een punt van discussie. Het kapitalisme weet zich nog steeds te handhaven. De heersende klasse blijft overeind omdat die klasse beschikt over zoveel middelen van massa-beïnvloeding, maar ook omdat de heerschappij van de kapitalistische productieverhoudingen de opvattingen van de massa beïvloedt die bij die productieverhoudingen horen.

Met andere woorden: onder niet revolutionaire omstandigheden, [zoals nu, nvdr] tenderen ook de werkers er spontaan naar om een 'burgerlijke bril op te zetten', waarmee ze zowel de algemene ontwikkelingen interpreteren als de ontwikkelingen die hen meer direct aangaan [uit stellingen KKE voor 20ste congres]. Op de conferentie was er te weinig oog voor dit aspect. De rol van de arbeidersklasse kwam onvoldoende uit de verf. In de krant wordt ook uitvoerig ingegaan op de lopende coalitie-onderhandelingen in Nederland. We gaan apart in op de situatie in Syrië en in Turkije. Met de ambassadrice van Cuba is tijdens een druk bezochte filmavond, georganiseerd door de CJB, afgesproken dat in het komende nummer van Manifest een interview met haar zal worden geplaatst.

De NCPN roept op deel te nemen aan de verschillende 1 mei-vieringen, met name aan die van de FNV. We berichten erover op de website. We zullen er ook een korte oproep op plaatsen.

Opbouw aan de basis is wat er nu nodig is, in straten, buurten en op de werkvloeren van de bedrijven. Alleen daarop gebaseerd kan er met succes in de vakbeweging worden gewerkt en tegenmacht worden gevormd. Samen met een steeds groter deel van de massa dat gaat inzien dat onder kapitalistische verhoudingen de bevolking altijd verliezer is, moet er worden gewerkt aan werkelijke veranderingen. Mensen moeten daarbij over de drempel van het anticommunisme heen stappen en met de partij en de jongerenbeweging van gedachten willen wisselen en daadwerkelijk willen samenwerken. Het einde van decennia illusies heeft zich duidelijk aangediend. Het zoeken naar echte bruikbare antwoorden is volop aan de gang. Er is over de volle maat- schappelijke breedte in het Westen sprake van een politieke kentering. Maar zonder een goed links alternatief en toename van het verzet onder de bevolking zal er geen adequaat antwoord komen.

Trump en zijn medegangsters in Het Witte Huis ontpoppen zich intussen steeds meer als levensgevaarlijke reactionairen. De aanval op Syrië is daarvan het meest recente voorbeeld. Inmiddels nemen in de VS verrechtsing en klassentegenstellingen steeds meer toe. In Europa groeit de militaire samenwerking van NAVO en EU gestaag en wordt de oorlogsdreiging snel groter.

Met in gedachten de komende herdenking van de oorlogsslachtoffers, door Japanse, Duitse en Italiaanse fascisten, tijdens de Tweede Wereldoorlog op 4 mei en de viering van de bevrijding van ons land op 5 mei zullen we beter moeten gaan stilstaan bij de breedheid en omvang van het communistisch verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er is te weinig aandacht voor de sociaaleconomische strijd die onder de Duitse bezetter overal in Nederland plaatsvond en waarbij honderden communisten omkwamen. Het vraagstuk wordt te eenzijdig teruggebracht tot het vraagstuk van de afschuwelijke jodenvervolging, terwijl tegelijkertijd sprake was van een systematisch oprollen van het communistisch verzet in alle betrokken landen en in niet geringe mate ook in Nederland. Het wordt tijd om het communistisch verzet in z'n volle omvang voor het voetlicht te halen. We zullen er zeker meer aandacht aan geven.

De zoektochten naar het socialisme, naar een samenleving zonder uitbuiting van de mens door de mens, moeten worden geïntensiveerd. Nog steeds geldt de leus: 'weg met het kapitalisme, naar een socialistische samenleving.' Stop het tegen elkaar uitspelen van delen van de arbeidersklasse. Weg met NAVO en EU, ook al zullen die eisen niet makkelijk realiseerbaar zijn in de praktijk. Maar er is een groeiend aantal redenen om het kapitalisme de deur te wijzen.

Het kapitalisme kan en moet op de schop, de klassenstrijd zal hoe dan ook van de grond komen. Het inzicht in de noodzaak om een socialistische wereld op te bouwen groeit. Geen makkelijke taak, maar ook niet onmogelijk. Niet gewillig meepolderen in allerlei overleggen, maar de basis organiseren in buurten en bedrijven, moet het parool zijn. Verzet organiseren tegen verdergaande flexibilisering, marktwerking en de algehele afbraak van ons sociaal stelsel. Dat zal zeker niet gemakkelijk zijn. Maar het is de enige weg. Alleen door strijd worden de ware bedoelingen van rechtse politici zichtbaar en kunnen de werkelijke machthebbers worden verslagen. Anders blijft de arbeidersklasse de verliezende partij in de klassenstrijd.

In deze krant en op de website www.ncpn.nl zullen we weer een aantal belangwekkende achtergrondartikelen plaatsen.

Manifest houdt u op de hoogte van de werkelijke ontwikkelingen in de wereld. Lees de waarheid in Manifest!

Lees de krant (of op de website: www.ncpn.nl) voor een beter inzicht in de veranderende krachtsverhoudingen en de mondiale kapitalistische crisis.

Lees de Waarheid niet alleen in de papieren Manifest, maar ook digitaal op de website.

Deze keer op de website www.ncpn.nl:

  1. Nieuwe ontwikkelingen VS-oliepolitiek, Zoltan Zigedy, vert. F. Willems.
  2. Bijdrage NCPN aan vierpartijenconferentie op 1 en 2 april in Münster.
  3. CP van Venezuela onder druk, André Scheer (UZ), vert. Berend Titulaer.

Manifest nr. 05/2017 verschijnt op donderdag 11-05-2017.

Vier 1 mei, de dag van de arbeiders en de dag van de bevrijding van het Duitse fascisme op 5 mei. Herdenk op 4 mei de slachtoffers van het Duitse, Italiaanse en Japanse fascisme en vergeet daarbij niet de miljoenen communisten die werden omgebracht overal in de wereld.