Oproep Herdenking, Februaristaking 1941

Komt Allen!! Donderdag 25 februari 2O16 vanaf 14.30 uur in de Boekmanzaal van de Stopera, Waterlooplein 28.

Op donderdag 25 februari 2016 wordt bij de Dokwerker in Amsterdam herdacht dat 75 jaar geleden de toen illegale, CPN (Communistische Partij van Nederland) de bevolking opriep in verzet te komen tegen de jodenvervolgingen. Traditiegetrouw organiseert het Amsterdamse FNV-comité, voorafgaand aan het defilé, een eigen bijeenkomst.

Begin 1941, werd de Duitse pressie op het hele politieke en economische leven steeds brutaler. Antijoodse maatregelen werden steeds grimmiger. In het weekend van 22 en 23 februari trapten SD-ers en WA-ers in de jodenbuurt de deuren van joden in. Er werden bloedhonden op joodse mensen losgelaten. Jonge joodse mannen werden naar het Jonas Daniël Meijerplein geranseld en 427 van hen, in de leeftijd van 18 tot 35 jaar, werden als gijzelaars meegenomen. Zij werden naar Buchenwald en Mauthauausen gedeporteerd, waar ze binnen een jaar aan mishandeling en ontberingen stierven. De toen illegale CPN (Communistische Partij van Nederland) riep de bevolking op in verzet te komen tegen de jodenvervolgingen. In de tweedaagse staking die daarna volgde, op 25 en 26 februari 1941, speelde het overheidspersoneel een belangrjke rol. De staking werd begonnen door gewone tramconducteurs, stratenmakers en vuilnismannen. Hun voorbeeld werd gevolgd door meer dan 300.000 mensen. Ambtenaren. arbeiders, winkeliers en scholieren in Amsterdam, Utrecht, de Zaanstreek, het Gooi en Kennemerland kwamen in verzet tegen de vervolging van onze joodse landgenoten. Zij streden, met gevaar voor eigen leven, tegen onderdrukking, fascisme en rassenwaan. Als represaille zijn ettelijke werknemers van het overheidspersoneel gestraft en sommigen zijn zelfs geëxecuteerd. Nu, 75 jaar later, staat de Februaristaking symbool voor de strijd tegen fascisme, rassenwaan en onderdrukking en vóór solidariteit, saamhorigheid, tolerantie en gelijkwaardigheid.

Met dit in gedachten roept het Amsterdamse FNV comité 'Herdenk de Februaristaking' op om aanwezig te zijn bij deze bijeenkomst, voorafgaand aan het défilé langs de Dokwerker.

Programma:

14.30uur Boekmanzaal van de Stopera open
15.30 - 15.05 Welkom en opening door Guus Duppen (vz. Comité)
15.05 - 15.20 Bijdrage Gijs van Dijk, lid algemeen bestuur FNV
15.20 - 15.35 Cultureel intermezzo: jonge theatermakers 'Barbaren & co'
15.35 - 15.45 Kleine pauze voor koffie en cake
15.45 - 16.00 Bijdrage Kees vd Pijl vz comité Waakzaamheid tegen fascisme
16.30 - 16.05 Sluiting bijeenkomst door Guus Duppen
16.05 - 16.20 Kranslegging Lot van Baaren, lid algemeen bestuur FNV, bij de herdenkingsplaquette van Abvakabo FNV in binnenstraat (Putsgang) van de Stopera.

Ons programma is qua tijdsindeling aangepast, want dit lustrumjaar wordt de Februaristaking 1941 op een bijzondere wijze herdacht, op 25 februari zal al het openbaar vervoer van de GVB om 11 uur één minuut lang stil staan, is er een fototentoonsteling over de razzia op het Jonas Daniël Meierplein en begint de openingsceremonie op dat plein een half uur eerder, ook vanwege koninklijk bezoek. Kijk voor meer informatie op http://februaristaking.nl

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019