Kort internationaal nieuws

Duitsland geeft smekend Europa alleen zakcentje

De berg heeft een muis gebaard. Dat is de conclusie nadat de Duitse minister van Financiën Schäuble aankondigde de economie te gaan stimuleren met een 'pietluttige' 10 miljard euro. In drie jaar tijd welteverstaan. (...) Duitsland koestert zijn financiële degelijkheid en zag geen noodzaak de bloeiende economie extra te stimuleren. De 10 miljard die de regering nu uittrekt, is nog geen druppel op de gloeiende plaat. Alleen de infrastructuur verbeteren kost naar schatting al 1000 miljard euro. (Bron: AD, 08-11-2014)

Duitse economie nog somberder

De Duitse regering had haar verwachting voor economische groei in 2015 al flink naar beneden bijgesteld tot 1,3 procent, maar het kan nog erger worden. Dat is de vrees van de 'Sachverstandigenrat', een groep van vijf topeconomen die de regering een keer per jaar van advies voorziet. In hun 'Jahresgutachten' komen zij tot de conclusie dat er in 2015 waarschijnlijk maar 1 procent groei in het vat zit. Voor dit jaar verwachten ze dat de economie niet verder komt dan 1,2 procent. Vorig jaar gingen ze nog uit van 1,9 procent. De topeconomen sluiten zich in het rapport aan bij de kritiek op het regeringsbeleid die eerder ook al werd geuit door verschillende werkgeversverenigingen en wetenschappelijke instituten zoals het Ifo en DIW uit Berlijn. (Bron: FD, 13-11-2014)

Verkiezingen in deel Oekraïne

De Oekraïense president Petro Porosjenko (49) heeft zijn zin: in het nieuwe parlement krijgt hij een ruime meerderheid achter zich die zijn pro-Europese hervormingen steunt, blijkt uit de voorlopige verkiezingsuitslagen. De oude partij van Janoekovitsj, de Partij van de Regio's, heeft niet meegedaan aan de verkiezingen. [de communistische Partij mocht niet deelnemen van de fascisten!] De achterban van de weggejaagde president heeft zich verenigd in het Oppositieblok. In de oostelijke regio's Loehansk en Donetsk kon gisteren niet worden gestemd. Het gebied is in handen van pro-Russische separatisten. (Bron: AD, 27-10-2014)

Na ECB-stresstest: vooral stagnatie van de vraag

De slordige 10 mrd euro die de banken in de eurozone nog moeten ophalen is aan de onderkant van de verwachtingen, stelt Salman Ahmed, obligatiestrateeg bij de Zwitserse vermogensbeheerder Lombard Odier. "Het bedrag ligt ruim onder de 30 tot 50 mrd euro die was verwacht." Erik Weisman, portefeuillebeheerder bij vermogens-beheerder MFS. "De zwakheid van de kredietverstrekking in de eurozone is voornamelijk aan het gebrek aan vraag te wijten. De uitslag van vandaag verandert niets aan die dynamiek." Erik Nielsen, hoofdeconoom van de Italiaanse bank Unicredit, deelt die mening. (Bron; FD, 27-10-2014)

Deense rederij Maersk waarschuwt voor minder containervervoer

Het grootste zeecontainerbedrjf ter wereld, A.P. Möller-Maersk Group, verwacht minder overslaggroei voor dit jaar. Aanleidingen zijn de matige economische omstandigheden in Europa en opkomende markten. De groei in het aantal vervoerde containers voor dit jaar is van 4 à 5 procent naar beneden bijgesteldnaar 3 à 5 procent. De overslag van Maersk wordt traditiegetrouw gezien als graadmeter van het zeetransport. "We zien een terugval in opkomende markten, deels verklaard door een lagere vraag naar grondstoffen, aldus ceo Nils Andersen tegen de Britse zakenkrant Financial Times." (Bron: FD, 12-11-2014)

Herverkiezing president Rouseff raakt Braziliaanse beurs

De beurzen in Brazilië reageerden negatief op de herverkiezing van president Dilma Rousseff. De Bovespa dook na opening van de beurs ruim 5 procent omlaag, maar herstelde zich later iets, naar -2,4 procent. De real staat 2,1 procent lager tegen de dollar. Het aandeel van olieconcern Petrobras kreeg de grootste klappen en stond voor de beurs 16 procent in de min. Bovendien verloor de Braziliaanse real in korte tijd bijna 2,8 procent. (Bron: FD, 28-10-2014)