Hans de Boer zet de toon

Sociaaleconomische redactie

De nieuwe voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, Hans de Boer, heeft zijn plannetjes openbaar gemaakt bij zijn aantreden, begin juni. In een aantal interviews noemde hij een reeks onderwerpen waarvan hij vindt dat die op de agenda van bonden, werkgevers en politiek moeten komen.

De nieuwe VNO-voorzitter liet bij zijn aantreden volop van zich horen. Gedwongen door de voortwoekerende crisis gooide hij al meteen aan het begin zijn kaarten op tafel. De Boer ziet de bui al hangen. De komende periode zal er veel moeten worden onderhandeld over de vraag wie de meeste lasten van de crisis moet dragen. Zijn achterban wil daarbij zoveel mogelijk uit de wind blijven.

Pensioenen individualiseren, verplicht in dienst nemen van Wajongers, lagere belastingen voor de middeninkomens, 3 procent groei nastreven, 70.000 banen per jaar erbij, het niet opnieuw oprekken van de WW-termijn via de cao, sociale werkplaatsen openhouden, meer oog voor de boeren, premiekoopwoningen herintroduceren. De Boer gooide kris-kras, maar doelbewust, zijn plannen op tafel.

De voorstellen om werknemers en niet langer de werkgevers sociale premies en loonbelasting te laten afdragen en zijn plan om het sociaal akkoord open te breken zetten de toon. Het akkoord staat echter voorlopig en gaat niet zomaar van tafel, maar het is duidelijk de intentie van De Boer om het toch al magere akkoord verder uit te hollen door groeibevorderende maatregelen van het kabinet te eisen en verslechteringen voor de werknemers door te voeren.

De Boer's plannetjes waren vooral een schot voor de boeg voor het kabinet, juist voor zij begonnen met hun begrotingsbesprekingen. Het ziet er naar uit dat zijn aanpak gelukt is. Zijn politieke marionetten werken aan de uitwerking van zijn opdrachten, kortgeleden nog op de hei. Maar het is vooral de vakbeweging die moet opletten. Wat ondernemend Nederland wint gaat ten koste van de werknemers, gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden. Gewoon communicerende vaten. Dus vakbeweging kom in beweging. Zonder strijd geen successen voor de meerderheid van de bevolking. Stop de mestkar van De Boer.