Uitkomst kaderberaad: samen optrekken tegen de afbraak

Sociaaleconomische redactie

Zo'n driehonderd actieve leden van Abvakabo FNV kwamen op 18 september bijeen om de gevolgen van de Miljoenennota voor de publieke sector met elkaar en het bestuur te bespreken. En om ideeën uit te wisselen hoe Abvakabo FNV en haar leden moeten reageren op de kabinetsplannen.

FNV-voorzitter Ton Heerts sprak de kaderleden toe. Hij ging in op de doorgeslagen flexcontracten en het feit dat steeds meer mensen buiten een cao vallen. Voordelig voor de werkgever, want lager loon en minder kosten. Die loonkosten moeten weer in de cao. "Er ligt dus een hoop vakbondswerk. We zijn de laatste tien jaar ingedut en we moeten zorgen dat de cao weer voor zoveel mogelijk mensen gaat gelden", aldus Heerts. "Hierbij hebben wij het Sociaal Akkoord hard nodig", vindt hij.

Sluipmoordenaar

Vervolgens sprak de FNV-voorzitter over de sluipmoordenaar die er voor zorgt dat onze verzorgingsstaat verwordt tot een 'participatiemaatschappij'. "Daarom gaan we op 30 november duidelijk maken dat er niet moet worden gesloopt, maar gebouwd. Je kunt de koning wel laten spreken over activerende WW en een participerende maatschappij waarin iedereen moet meedoen; wij prikken daar doorheen." Heerts riep de kaderleden op om tijdens de actie op 30 november 'te laten horen wat we niet en vooral wat we wél willen'.

In een aansluitende presentatie werd in cijfers getoond wat de effecten zijn van de kabinetsplannen. (zie hiervoor de site van Abvakabo FNV) De economie zit in een neerwaartse spiraal. Het kabinet heeft maar één norm, en dat is de 3 procent norm van de EU. Maar ondertussen is er geen groei meer, loopt de werkloosheid verder op, neemt de koopkracht verder af, en wordt de kwaliteit van de publieke sector verder aangetast. Er is maar één manier om uit die spiraal te komen, en dat is: investeren, de koopkracht verbeteren en werkzekerheid bieden. Niet slopen, maar bouwen!

Het beraad van kaderleden leverde op dat er gezamenlijk moet worden opgetrokken tegen de afbraak. De afbraak van de verzorgingsstaat kan niet geaccepteerd worden. Daarom organiseert de FNV op zaterdag 30 november 2013 een grote actie tegen dit beleid. Ter voorbereiding op die actiedag komen de kaderleden van Abvakabo FNV woensdag 23 oktober om 12 uur in Utrecht bijeen. Iedere aanwezige van 18 september neemt vijf collega's/ vrienden/kennissen mee. En al die mensen nemen dan weer mensen mee om de actie op 30 november tot een succes te maken.

bron: http://www.abvakabofnv.nl