De onzichtbare berg

crisis.jpg
Kapitalisme is crisis (Foto: sxc.hu).

Rainer Rupp

Met het verhogen van het 'euro reddingspakket' is tot nu toe alleen bereikt dat het werkelijke bedrag van de bankschulden voor het publiek verborgen kon worden gehouden. Niets meer en niets minder. Met de miljarden euro's werd geen enkele economie gered, geen arbeidsplaats gemaakt, niets. Het hielp alleen de banken, zoals nu weer in Spanje, opdat hun enorme schuldenberg onzichtbaar blijft.

Vroeger, toen de banken hun geld nog verdienden als dienstverlener van handel en industrie, maakten slechte leningen, zelfs in het ergste geval, maar een klein deel uit van de financiële activa van een gerenommeerde bank. Vandaag verdienen de 'banksters' (bankier-gangsters) het grote geld als ze voor eigen rekening in het mondiale casino gokken. Een rendement op eigen vermogen van 25 procent en meer kan alleen worden bereikt door middel van de zogenaamde 'leveraged funds' (hefboomfondsen). Dit betekent dat banken (of beleggingsfondsen - hedge funds, nvdr) geld lenen van andere banken, dat vervolgens als onderpand wordt genomen om van anderen nog meer geld te lenen. Als iedereen van of aan iedereen geleend heeft worden de banksaldi voortdurend verder opgeblazen en ontstaat een reusachtige, uitsluitend op schulden gebaseerd, financieel vermogen.

Grote Britse financiële huizen hebben bijvoorbeeld met deze methode hun eigen vermogen tot zeventigmaal verhoogd, dat wil zeggen dat 1 euro eigen kapitaal, middels deze speculatieve investeringen, omhoog werd 'gehefboomd' tot een financieel vermogen van 60 à 70 euro. Het resultaat: de financiële activa van de Britse banken zijn zeven keer hoger dan het bruto binnenlands product van het Verenigd Koninkrijk. De financiële activa van de Franse grootbanken zouden zelfs nog sterker 'geleveraged' zijn. (Deze levensgevaarlijk groot opgeblazen financiële ballon, die op springen staat, probeert men nu langzaam en gecontroleerd te laten leeglopen. Of dat lukt weet niemand...! Alle crisismaatregelen hebben nadelen en bijwerkingen en de omvang van de steunbedragen is te minimaal, in verhouding tot de ballon, om als oplossing te kunnen dienen, nvdr)

Als door onverwachte ontwikkelingen - zoals in 2007 - eerstelijns bankleningen slecht worden, worden alle leningen met een lagere prioriteit onmiddellijk meegezogen in de draaikolk. Omdat de banken allemaal onderling met kredieten omhoog geschommeld zijn, dreigt een kettingreactie die het hele financiële systeem in elkaar zou kunnen laten storten. (Die tot nu toe alleen kon worden voorkomen door de Europese banken voortdurend te 'redden', met op zijn minst 4600 miljard euro, nvdr.) Om een explosie te voorkomen worden de 'reddingspakketten' opgelegd. Daarbij houdt de heersende klasse ons voor dat ze de mensen in de crisislanden willen helpen. Het tegendeel is waar. De burgers - niet alleen in de crisislanden - worden onderworpen aan een wreed 'spaarregime' om de reddingsoperaties voor de banken te betalen.

Maar hun schuld is zo hoog, het hefboomeffect zo gigantisch, dat alle reddingsparachutes in de wereld het systeem niet kunnen redden (1). De ineenstorting kan echter worden uitgesteld zolang het publiek gelooft dat de heersende klasse alles onder controle heeft. Maar zodra de burgers de ware omvang van het Himalaya-schulden-massief begrepen hebben zal een run op de banken niet te stoppen zijn. Helaas zal de heersende klasse met het geplande Europese Stabiliteits Mechanisme (ESM) de verarming van de mensen in Europa nog een heel stuk langer laten duren.

(1) Om een inzicht te bieden in de omvang van de bedragen die omgaan in de financiële wereld: De Financial Stability Board schat de wereldwijde omvang van schaduwbankieren (kredietbemiddeling via onder andere geldmarkt- en hedgefondsen buiten het reguliere bankstelsel om) op 46 biljard euro (46.000.000.000.000 euro) in 2010, ofwel 25% tot 30%3 (= 135 biljard euro) van de financiële wereld en de helft van de bankactiva (= 92 biljard euro).

SBG, 26-6-2012, vert. wvdk.