Veel staten zullen de door een coup gevormde regering in Paraguay niet erkennen

cid-ii.jpg
"Blijft nog altijd de strijd. Paraguay biedt weerstand!"

Redactie buitenland

Veel staten in Latijns-Amerika erkennen geen regering in Paraguay als die niet voortkomt uit het legitieme kiesrecht en de uitoefening van de soevereiniteit van de Paraguayaanse bevolking. Zij veroordelen de recente staatsgreep die president Fernando Lugo heeft verdreven.

Zij veroordelen de parlementaire coup, begaan tegen de grondwettelijke president Fernando Lugo en de bevolking van Paraguay. De coup is erop gericht progressieve veranderingen en echte Latijns-Amerikaanse en Caribische integratie in Latijns-Amerika tegen te werken.

De staatsgreep in Paraguay draagt bij aan een lange lijst van pogingen de zelfbeschikking van Latijns-Amerikaanse landen te ondergraven, altijd door de oligarchie, onder verantwoordelijkheid, met medeweten van of gedoogd door de Amerikaanse regering.

Decennia van bloedige militaire dictaturen, die honderdduizenden mensen vermoordden en staatsterrorisme en marteling met volledige straffeloosheid veroorzaakten, lijken sinds enige jaren weer terug te keren. De gewelddadige en antidemocratische strategie is weer terug, eerst met een militaire staatsgreep en een oliestaking tegen de Bolivariaanse Revolutie in Venezuela, een destabiliserende en separatistische poging tegen Bolivia, een militaire staatsgreep tegen de progressieve krachten in Honduras, en later een poging tot staatsgreep gericht tegen de revolutie in Ecuador.