Mondiale systeemcrisis

Dit najaar alarmfase rood

ecb.jpg
Politiebusjes stonden voor de Europese Centrale Bank in Frankfurt op 17 mei toen er een groot protest was tegen de dictaten van het kapitaal en het afwentelen van de crisis op de werkende bevolking (Foto: Juan C Garcia Lorenzo/Flickr/cc/by-nc-nd).

Mede op basis van de verkiezingsuitslagen in Griekenland en Frankrijk voorziet de pro-Europese burgerlijke denktank LEAP/E2020 in het komende halfjaar een keerpunt in de mondiale systeemcrisis. Zeven sleutelfactoren zullen - als waren het de zeven trompetten van Jericho - een zodanige schok veroorzaken dat de muren van de wereld van vóór de crisis instorten.

Persbericht bij GEAB nr. 66 (19 juni 2012)

De recente wereldwijde ontwikkelingen bevestigen onze voorspellingen van de afgelopen maanden. Nu François Hollande gekozen is tot president van Frankrijk, is Euroland - de 17 landen van de eurozone, maar in de praktijk de gehele Europese Unie zonder het Verenigd Koninkrijk - definitief ontwaakt uit zijn politieke verlamming en kortetermijndenken. Tegelijkertijd hebben de Grieken zich bereid verklaard om hun problemen binnen de eurozone op te lossen, in weerwil van alle 'voorspellingen' van Angelsaksische media en eurosceptici. Daardoor is Euroland nu in staat om in de periode 2012-2016 werk te gaan maken van een echt project van politieke integratie, economische efficiëntie en democratisering, zoals wij dat afgelopen februari hebben beschreven. Dat is positief nieuws, maar op mondiaal niveau zal in het komende halfjaar deze 'tweede renaissance' van het Europese integratieproject ook het enige goede nieuws blijven.

Alle andere mondiale signalen wijzen immers juist in een negatieve, zelfs rampzalige, richting. Inmiddels beginnen ook de belangrijkste media te berichten over een situatie die wij allang geleden voor de komende zomer hadden voorspeld. In de een of andere vorm - vaak op de binnenpagina, want de voorpagina is al maanden voorbehouden aan Griekenland en de euro - vinden we in de grote kranten nu de volgende 13 onderwerpen:

De tweede helft van 2012 zal volgens ons dan ook gemarkeerd worden door een belangrijk keerpunt in de mondiale systeemcrisis. Een tamelijk eenvoudig te begrijpen fenomeen is daarbij van beslissend belang: Dat vandaag Euroland de komende periode met optimisme kan tegemoetzien, komt doordat het in de afgelopen jaren een crisis heeft doorgemaakt met een intensiteit en een diepte die ongekend was sinds het begin van het Europese opbouwproject na de Tweede Wereldoorlog. (*) Vanaf het einde van de komende zomer zullen alle andere wereldmachten, met de VS voorop, een vergelijkbaar proces moeten ondergaan. Alleen als ze daartoe bereid zijn, zullen ze over enkele jaren in staat zijn om langzaam uit het dal omhoog te kruipen.

Nadat met alle middelen geprobeerd is om de betalingstermijn te rekken, is nu het moment van de afrekening gekomen. En zoals het altijd gaat, heeft uitstel van het onvermijdelijke een hoge prijs, namelijk een extra grote schok bij de aanpassing aan de nieuwe realiteit. In feite gaat het nu om het eindspel van de wereld van vóór de crisis. De zeven trompetten van Jericho zullen in september-oktober klinken en de val veroorzaken van de laatste resten van de 'dollarmuur', die de wereld zoals we die sinds 1945 gekend hebben, nog beschermden. Vergeleken met wat de planeet over enkele maanden te wachten staat, zal de schok van de herfst van 2008 een kleinigheid lijken.

Sinds wij in 2006 begonnen met ons werk rond de mondiale systeemcrisis, hebben wij eigenlijk nog nooit gezien dat in zo'n korte tijd zoveel fundamentele factoren (op economisch, financieel en geopolitiek terrein) met ieder een zo grote explosieve kracht samenvielen. In ons streven om regelmatig een 'crisisweerbericht' te publiceren, moeten we nu de waarschuwing 'alarmfase rood' geven, omdat de gebeurtenissen waarmee het mondiale systeem in het komend najaar te maken gaat krijgen, tot die categorie behoren.

Vier geopolitieke factoren in het Midden-Oosten en drie financieel-economische factoren vormen de kern van de komende schok, die het einde van de wereld van vóór de crisis zal inluiden:

*) Wij verwachten dat het thema van een gemeenschappelijke Europese defensiepolitiek in het centrum van het integratiedebat zal opduiken. Zoals de euro het resultaat was van een ingewikkeld compromis waarin de Fransen bereid waren de Duitse hereniging te ondersteunen als Duitsland daarvoor in ruil de Duitse mark in de Europese eenheidsmunt zou laten opgaan, zo houdt deze nieuwe integratiestap in dat Duitsland bereid is borg te staan voor de Europese schulden als Frankrijk van zijn kant bereid is zijn atomaire afschrikking met zijn Europese partners (tenminste die van Euroland) te delen.

Bron: www.leap2020.eu, vertaling en bewerking: Louis Wilms.