Nederlandse consumenten zien de bui al hangen

Sociaaleconomische redactie

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op 22 juni 2011 waren de Nederlandse consumenten in juni veel somberder over het economisch klimaat dan in mei.

Het vertrouwen in de economische situatie van het komende jaar daalde "opvallend scherp", volgens het CBS. Begin vorig jaar stond deze indicator nog in de plus. In mei waren consumenten ook al negatiever over het economische klimaat dan in de maand daarvoor.

Het oordeel over de economie in de afgelopen 12 maanden verslechterde ook, maar minder sterk. Consumenten waren positiever gestemd dan in mei over hun financiƫle situatie in het afgelopen jaar. Tot nog toe vielen de problemen in het eigen huishouden voor veel mensen nog mee. Nu de regering de 18 miljard bezuinigingen daadwerkelijk gaat innen zal die stemming binnenkort aanzienlijk omslaan. Met het vooruitzicht hierop is het niet verwonderlijk dat de verwachting voor het eigen huishouden in de komende 12 maanden betrekkelijk pessimistisch blijft. Vooral de eigen koopkrachtontwikkeling in het komende jaar baart de consumenten grote zorgen. De lonen stijgen minder hard dan de inflatie. De consumentenbestedingen trekken daarom niet aan.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019