Van de redactie

De gedelegeerden van de DKP, PVDA, KPL en NCPN, die al jaren praktisch werk maken van internationale proletarische solidariteit, samen op de 12de ICWP-bijeenkomst. Van links naar rechts: Heinz Stehr (DKP), Boudewijn Deckers (PVDA), Ali Ruckert (KPL) en Willem van Kranenburg (NCPN). (Foto: Manifest/WvK).
De Turkse bezetting van een deel van Cyprus wordt op veel plaatsen in de hoofdstad Nicosia akelig zichtbaar (Foto: Manifest/WvdK).

"Het komende jaar zal het levenspeil van de bevolking hard dalen, ondanks een redelijk positieve start aan het begin van het jaar", schreven we in 2008 en 2009. Ook dit jaar werd de meerderheid van de bevolking nog niet volledig geconfronteerd met gevolgen van de crisis. De 18 miljard bezuinigingen hangen voor het grootste deel nog boven de markt. Inmiddels wordt de economische situatie op de wereld, zowel in de VS als in Europa steeds onzekerder. Een reeks van staten dreigt onder schuldenlasten te bezwijken.

Nu de laatste politieke obstakels zijn opgeruimd kan de nieuwe, nog rechtsere, Europese Commissie aan de slag met de verdere uitvoering van de plannen van het grootkapitaal, zoals neergelegd in de Lissabon-strategie van 2000, en zullen de banken niet nalaten hun schulden af te schuiven op de werkende en uitkerings- en pensioengerechtigde bevolking. De aanhangers van het neoliberale denken, zoals verenigd in de huidige regering, voelen zich door de crisis eerder gesterkt om eindelijk te gaan doorpakken. Tot het leren van een andere les zijn zij niet in staat.

Voorzover de geamputeerde en steeds meer naar het politieke midden doorgeschoten sociaaldemocratie nog bereid was de gevolgen van de neoliberale maatregelen enigszins te repareren is ze in de meeste landen van Europa nu ook daadwerkelijk terzijde geschoven en vervullen rechtse regeringen hun door het grootkapitaal opgedragen taken.

Stapje voor stapje wordt de top van de Nederlandse vakbeweging in de richting van een radicalere en strijdbaardere positie gedwongen. Het congres van Abvakabo FNV koos een nieuw progressiever bestuur. Bij het verdeelde FNV Bondgenoten is een gezamenlijke aanpak in de bondsraad moeilijker en zal het proces van progressieve vernieuwing langer duren. Een strijdbaardere opstelling van de vakbeweging wordt met de dag noodzakelijker.

We schreven vorig jaar: "Er leven ook nog veel illussies onder de bevolking dat de crisis snel kan worden opgelost. Niet verwonderlijk en goed te begrijpen. Waar mogelijk moet ook worden geknokt om de sociale verworvenheden, het resultaat van vele decennia strijd, overeind te houden. Voor elke cent loon, voor elke voorziening en voor iedere gram werkgelegenheid moet worden geknokt. Maar ook moet duidelijk worden dat het kapitalisme niet in staat is te zorgen voor langdurige bestaanszekerheid."

"Alle westerse landen hebben te maken met collectieve verarming, schreven we eerder. Overal hebben overheden grote tekorten, overal staat de verzorgingsstaat onder druk. Er breekt een periode aan waarin de afbraak van verworven rechten echt voelbaar gaat worden. De tegenstellingen zullen groeien en de samenleving verharden. Dat gebeurt in een periode waarin rechtse, conservatieve en populistische politiek de overhand heeft. We staan aan de vooravond van een lange reeks jaren van groeiende tegenstellingen en toenemend geweld, mede omdat 'links' nog teveel is versnipperd en te weinig in staat is gebleken om samen met een strijdbare vakbeweging een vuist te maken."

Het kapitalisme heeft in het verleden de nodige veerkracht en vindingrijkheid getoond om haar crisissen op te lossen. Maar inmiddels hebben de omstandigheden zich fundamenteel gewijzigd. In alle kapitalistische centra laat de crisis diepe onoplosbare sporen na. Beleid lijkt steeds meer op pappen en nat houden en meer nog op water naar de zee dragen. De huidige crisis wordt vooral gekenmerkt door de kracht waarmee landen als China, Rusland en Braziliƫ hun rechten opeisen. Er blijft de kapitalisten in hunwesterse machtscentra niets anders over dan te proberen hun eigen bevolkingen te laten bloeden. Het verzet zal drastisch toenemen zoals in veel landen in Europa al bijna wekelijks wordt getoond. Er zal zeker geen sprake zijn van snelle oplossingen.

Als steeds meer gezinnen in Europa en in ons eigen land hard door de crisis worden geraakt kan bewuster en systematischer worden begonnen met het organiseren van het verzet. Dat de crisis ook populisten als Wilders in de kaart speelt staat buiten kijf, maar zijn zwakte is zijn gebrek aan echte oplossingen. Ook hij zal worden afgerekend door de harde werkelijkheid, zoals in Den Haag door het HTM-personeel al werd getoond. De enige begaanbare weg is - we blijven het herhalen - dat de progressieve leden van de PvdA, de SP, andere progressieve partijen en de vakbeweging een gezamenlijk front vormen tegen alle pogingen om het kapitalisme weer op te lappen en de rekening van de crisis te leggen bij degenen die haar niet hebben veroorzaakt. De rol van de NCPN daarin is om duidelijk te maken dat het kapitalisme niet kan worden opgelapt. Steeds meer mensen stellen systeemvragen. Deze mensen vormen de voorhoede van een nieuwe beweging die de basis zal leggen voor de strijd voor het socialisme.

Daarom herhalen we hier de tekst van de vorige jaren: Een ander maatschappelijk bestel is dringend nodig. Het huidige kapitalistische bestel is vastgelopen en kan alleen nog maar steeds opnieuw tijdelijk worden opgelapt. Het kortetermijn-winstdenken moet worden vervangen door een politiek die rekening houdt met de grote vraagstukken van drinkwatervoorziening, milieuproblematiek en voedseltekorten. Maar tegelijkertijd moet vooral de verzorgingsstaat als eerste stap op weg naar het socialisme worden verdedigd en verder opgetuigd. Het grote graaien dat sinds begin jaren tachtig leidde tot steeds grotere verschillen tussen arm en rijk moet worden gestopt en omgekeerd. De onmogelijkheid van een 'eerlijk' kapitalisme kan steeds makkelijker worden aangetoond. Kapitalisme met een menselijk gezicht kon slechts in beperkte delen van de wereld bestaan en daar ook alleen tijdelijk, op termijn is het onbestaanbaar."

In deze Manifest wordt weer uitvoerig ingegaan op de mondiale economische ontwikkelingen. Onze correspondent in Griekenland, Anna Ioannatou, vergelijkt de crisis in Ierland met de situatie in Griekenland. We vervolgen het artikel van de kameraden van de KKE over de aard van de klassen en de klassenstrijd in de internationale verhoudingen. De onafhankelijke denktank E2020 laat deze keer het licht schijnen over verwachte ontwikkelingen de komende periode. Ontwikkelingen in Turkije krijgen de aandacht van Eda Yenil.

In de krant en op de website gaan we nader in op de situatie op Cuba en de Filippijnen. We publiceren een korte verklaring van de CP van Ierland. Ook de NAVO-bijeenkomst in Portugal krijgt onze aandacht. We besteden kort aandacht aan Wikileaks en plaatsen een artikel over het verval van de dollar. Er wordt verslag gedaan van internationale bijeenkomsten waaraan leden van het partijbestuur van de NCPN deelnamen.

Maarten Muis beschrijft de gevolgen van de crisis voor de democratie. Wil van der Klift en Maarten Muis interviewden Jan Willem Dieten, bestuurder Abvakabo FNV, over de pensioenontwikkelingen. Zij hadden ook een gesprek met Ger Geldhof, voorzitter van de or van GVB in Amsterdam en sinds kort onbezoldigd bestuurder bij Abvakabo FNV over democratie in de bond en op de werkvloer. Ron Verhoef zet vraagtekens bij de noodzaak om langstudeerders aan te pakken. Rob Heusdens beschrijft de crisis op de huizenmarkt. Marcel de Jong zag door ziekte helaas weer geen kans een artikel te schrijven.Wiebe Eekman bericht in de krant en op de website van het front 'milieu en sociale rechtvaardigheid'. Jan Moelee gaf ons een patriottische krant, uitgegeven voor kerstmis 1942, waarin de rol van het kapitalisme vanuit onverdachte hoek werd beschreven. We willen ook het artikel van Rinze over de klassenstrijd hier graag vermelden.

Manifest houdt u op de hoogte van de werkelijke ontwikkelingen in de wereld. Lees de waarheid in Manifest.

Handen af van ons inkomen, van onze uitkeringen en pensioenen, van onze werkgelegenheid, van onze voorzieningen. "Wij betalen niet voor jullie crisis". Voor sociale vooruitgang en socialisme.

We plaatsen weer een aantal artikelen alleen op de website onder een aparte rubriek actueel. Wie niet over internet beschikt kan ons verzoeken die artikelen uitgeprint te laten opsturen. Graag melden aan de redactie. Lees de Waarheid niet alleen in de papieren Manifest, maar ook digitaal op de website. (zie www.ncpn.nl).

Deze keer op de website:

  1. Verslag van het 21ste Congres van Akel (Wil van der Klift).
  2. Verslag van de 12de internationale bijeenkomst van Communistische en Werkerspartijen (Willem van Kranenburg).
  3. Crisis op de Nederlandse huizenmarkt (Rob Heusdens).
  4. Klassenstrijd op de Filippijnen (Ang Bayan, vert. Maarten Muis).
  5. Rusland en China dumpen dollar (Paul C. Roberts).
  6. Cuba is en blijft socialistisch (PCC, vert. Thomas Janssen).
  7. Julian Assange, anti-imperialistisch journalist (Dave Silver).
  8. Verklaring CP van Ierland (Eugene Mc Cartan, vert. J. Bernaven).

De Manifest-redactie wenst alle lezers prettige feestdagen en een gezond en strijdbaar 2011. De volgende krant verschijnt op donderdag 13 januari 2011.