Het nieuwe Strategische Concept van de NAVO

Veiligstellen van energiebronnen

Redactie buitenland

Onder de titel 'Actieve betrokkenheid, moderne verdediging', werd door de 28 leiders van de NAVO-landen op 19 november jl. in Lissabon het 'strategische concept voor defensie en veiligheid van de leden van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie' goedgekeurd.

Het document bevat in vergelijking met het strategische NAVO-Concept van 1999 geen wezenlijk nieuwe oriëntering. Het nieuwe 'Strategisch Concept, onze blauwdruk voor de komende tien jaar', zoals het werd omschreven door de NAVO-secretaris-generaal, is echter op bepaalde punten duidelijker, zoals bij het veiligstellen van energiebronnen.

Bovendien werden de ervaringen uit de afgelopen NAVO-interventieoorlogen gebruikt om toekomstige militaire ingrepen te perfectioneren. Tot de prioriteiten van de nieuwe strategie behoort dan ook de betrokkenheid van burgerlijke actoren bij de handhaving van de oorlogsdoelstellingen en de ontwikkeling van een lokaal repressieapparaat voor de permanente controle over de bezette landen. Nieuw is het besluit om een NAVO-raketschild op te stellen en de voorgenomen samenwerking tussen de NAVO en Rusland.

De NAVO wordt steeds meer een agressieve politieagent in dienst van de VS en hun westerse bondgenoten, gericht op het veiligstellen van de energiebronnen en routes en het in stand houden van de wereldhegemonie van de VS en het koest houden van de concurrerende bondgenoten. Inmiddels wordt geprobeerd Rusland in te lijven en wordt de druk op China groter.

De Euro-Atlantische regeringen proclameren hun 'democratie' als bewijs voor hun absolute recht om te interveniëren in de zaken van de rest van de wereld. Op basis van de drogreden dat 'mensenrechten nodig zijn voor vrede', eisen zij het recht op om oorlog te maken. De belangrijkste vraag is of er nog voldoende tegenstand kan worden ontwikkeld om deze oorlogsmachine te ontmantelen.