Persverklaring Communistische Partij van Ierland

Ierse begroting gepresenteerd zoals opgedragen

Demonstratie in Dublin: "Marionetten van EU en IMF" (Foto CPI)

Redactie buitenland (*)

De veelbesproken begroting is eindelijk gepresenteerd. In de afgelopen weken was daarover al veel naar buiten gelekt via een verachtelijke, eindeloze reeks van 'goed geïnformeerde bronnen' en aaneengesloten rijen commentatoren en gedweeë academici, die elkaar verdrongen om hun interpretatie te geven van wat elke nieuw uitgelekte informatie betekende. Allen droegen zij bij aan de algemene strategie om de passieve instemming van de bevolking te verkrijgen met de draconische maatregelen die uiteindelijk aan haar zijn gepresenteerd.

Deze begroting is opgesteld in Brussel, mooi verpakt voor de Ierse bevolking door de in diskrediet geraakte regering en in stilte goedgekeurd door Fine Gael en de Labour Party.

De meedogenloze bezuinigingen op de publieke uitgaven, op sociale zekerheid, kinderbijslag en de pensioenen van werkers in de publieke sector en alle andere maatregelen zijn bedoeld om de werkende mensen en de armen te laten betalen. Via de verhoging van de indirecte belastingen wordt er nog meer geld weggenomen uit de zakken van werkende mensen, kleine bedrijven en zelfstandigen.

De heffing van bedragen voor nieuwe diensten, in de vorm van toeslagen voor water, is niets meer dan een volgende aanvullende belasting voor de werkers. Terwijl de politici een zoethoudertje hebben gegeven in de vorm van besparingen op de salarissen en pensioenen van parlementsleden en ministers, om de toenemende woede van de bevolking in toom te houden, blijven de daklozen en hongerigen dakloos en hongerig. De grote massa van werklozen zal verder toenemen en kan alleen maar afnemen door massale emigratie, niet door het creëren van banen in Ierland.

De centrale drijfveer van deze begroting zal niet worden gekeerd door welke combinatie van partijen dan ook in enige toekomstige regering. Een aanhoudende campagne van burgerlijke ongehoorzaamheid en verzet tegen de nieuwe belastingen moet de centrale focus zijn voor de vakbeweging en iedereen die streeft naar een sociaal rechtvaardig Ierland. [Einde verklaring]

Eugene Mc Cartan, secretaris-generaal CPI, 7 december 2010, vertaling J. Bernaven.