© MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019

Rusland en China dumpen de Amerikaanse dollar

Levensstandaard VS drastisch aan het verlagen

dr. Paul Craig Roberts

Op 24 november jl. meldden de Engelstalige China Daily en People's Daily Online dat Rusland en China een overeenkomst hebben gesloten om het gebruik van de Amerikaanse dollar in hun bilaterale handel te stoppen en van hun eigen valuta's gebruik te gaan maken. De Russen en Chinezen zeiden dat zij tot deze stap waren gekomen om hun economieën af te schermen van de risico's die voortvloeien uit de ondermijning van het vertrouwen in de Amerikaanse dollar als wereldreservevaluta.

Eerder al heeft China eenzelfde overeenkomst met Brazilië gesloten. Terwijl China een grote en groeiende hoeveelheid dollars heeft uit handelsoverschotten maakt het land bekend Russische roebels en Braziliaanse reals te prefereren boven Amerikaanse dollars. Dit is groot nieuws, maar druppelt slechts mondjesmaat door in de mainstreammedia.

De rol van de dollar als wereldreservevaluta is een van de belangrijkste instrumenten van de Amerikaanse financiële hegemonie. Het is nauwelijks bekend hoeveel schade door fraude van Wall Street is toegebracht aan Europese financiële instellingen. Maar inmiddels hebben de EU-landen de Amerikaanse dollar niet langer nodig voor hun eigen handel omdat ze een gemeenschappelijke munt hebben. Zodra ook de OPEC-landen afzien van betaling in dollars voor hun olie, zal de hegemonie van de dollar zijn verdwenen.

Een ander instrument van de Amerikaanse financiële hegemonie is het IMF. Wanneer een land zijn schulden aan de Amerikaanse banken niet kan terugbetalen komt het IMF eraan met een bezuinigingspakket dat de bevolking van dat land uitknijpt door hogere belastingen en bezuinigingen op het onderwijs en medische en sociale steunprogramma's in te voeren, totdat de bankiers hun geld terughebben.

Dit gebeurt nu in Ierland en waarschijnlijk binnenkort ook in Portugal, Spanje, en misschien zelfs in Frankrijk. Na de door de VS veroorzaakte financiële crisis is de rol van het IMF als een instrument van het Amerikaanse imperialisme steeds minder acceptabel. Er kan een moment komen dat regeringen hun bevolkingen niet langer kunnen laten opdraaien omwille van de Amerikaanse banken.

Er zijn nog andere tekenen dat sommige landen Amerika's onverantwoorde gebruik van de macht moe zijn. Turkse burgerlijke regeringen werden lange tijd onder de duim gehouden door Turkse militairen die beïnvloed werden door de VS. Onlangs trad de burgerregering echter op tegen twee topgeneraals en een admiraal, verdacht van betrokkenheid bij het plannen van een staatsgreep. De burgerregering heeft bovendien verklaard dat Turkije bereid is om te reageren op een Israëlisch offensief tegen Libanon. Hier probeert een Amerikaanse NAVO-bondgenoot zich te bevrijden van de Amerikaanse heerschappij uitgeoefend door middel van het Turkse leger. Wie weet, Duitsland zou de volgende kunnen zijn.

Zelfs de lage rentepercentages van de Federal Reserve zijn bedoeld om het de 'banksters' (samenvoeging van bankiers en gansters) te helpen.

De lage rentepercentages zijn slecht voor gepensioneerden en mensen die leven van de rente-inkomsten van hun spaargeld. De lage rentetarieven zijn ook schadelijk voor de financiering van pensioenfondsen. Om de kloof tedichten kopen de pensioenfondsen voor miljarden dollara aan bedrijfsobligaties om hun pensioenen te financieren. De schulden van bedrijven nemen toe, maar niet het materieel en de apparatuur die moeten zorgen voor de inkomsten om die schulden af te betalen. Als de economie verslechtert, zal de afbetaling van de extra schulden een probleem opleveren.

Daarnaast zullen Amerikaanse ouderen steeds minder artsen vinden die hen als patient accepteren als een verlaging van 23 procent plaatsvindt in de toch al lage 'Medicare-betalingen' aan artsen.

De Amerikaanse regering heeft alleen middelen over voor agressie-oorlogen, inbraken door de politiestaat en de bescherming van rijke banksters. De Amerikaanse burger is verworden tot een betaalmachine voor de heersende oligarchieën.

Er zijn veel tekenen dat de VS veranderen in een politiestaat waarin burgers geen rechten meer hebben, alleen nog plichten. Misschien zal de dag komen dat de onderdrukte Amerikanen massaal de straat opgaan, zoals kortgeleden de Fransen, de Grieken, de Ieren en de Britten.

Bron: Global Research (29 november 2010): http://www.globalresearch.ca/