Objectief onderzoek naar de werkelijkheid maakt duidelijk dat de belangrijkste vijand het imperialisme is

Communistische paranoia?

Edgar Meléndez

Overal ter wereld horen of lezen we heel vaak over zogenaamde paranoia die wordt toegeschreven aan de communistische partijen en haar leden. In ons land (Venezuela) is dat historisch gezien ook zo en nu doet de heterogene alliantie die president Chavez steunt en waarvan wij, Venezolaanse communisten zonder twijfel deel uitmaken, er zelfs ook aan mee.

Er wordt gezegd dat wij communisten overal CIA-agenten zien. Dat we overal en altijd samenzweringen vermoeden. Maar wat de communistische partij beweert is het resultaat van objectief onderzoek met het marxisme als instrument naar de historische werkelijkheid en dat toont aan dat we helemaal niet paranoia zijn.

Pas als president Chávez hetzelfde beweert, krijgen we van de meerderheid van onze politieke bondgenoten gelijk en verdwijnt de term paranoia. Er is geen enkel magisch recept of een speciale gave voor nodig om te kunnen voorspellen. Het toepassen van het historisch materialisme op onze concrete werkelijkheid voldoet om te kunnen voorzien dat ieder project van bevrijding van welk land dan ook in 'ons Amerika' (Latijns/Zuid-Amerika) aangevallen zal worden door de VS die ons continent als hun 'achtertuin' blijven beschouwen.

Dit keer zal de aanval alleen nog maar harder zijn, omdat de regering en de in opstand gekomen krachten die de strijd aangaan tegen het imperialisme uit een land komen met een geostrategisch belang als het onze (met grote energie-, mineralen- en waterreserves - we zijn deel van het amazonegebied etc.). Het is voldoende om de geschiedenis van ons continent na te gaan om te zien wat er gebeurde in het Chili van Allende, in het Guatemala van Jacobo Arbens, op het eiland Granada met Bishop, de onbeschofte kolonisatie van Puerto Rico, de invasie in Panama (herdenking van de invasie 20 jaar geleden vond kortgeleden plaats), de zaak van de Dominicaanse Republiek, de interventie in Colombia tegen de in opstand gekomen krachten, de overduidelijke deelname van de VS aan de staatsgreep van april 2002 in ons land en nog recenter de staatsgreep tegen president Zelaya in Honduras, net als de sabotage en economische blokkade tegen de Cubaanse Revolutie gedurende 50 jaar.

Dit alles is toch een historisch kader van constante agressie tegen de bevrijdingsprocessen van de volken van ons continent, hierbij nog opgeteld de huidige installatie van militaire bases in het hele stroomgebied van de Amazone (belangrijkste geostrategische doel van het imperialisme in Zuid-Amerika), het recente akkoord Bogotá-Washington, de bases in Centraal-Amerika en de Caraïben (inclusief Guantanamo [en Curaçao, nvdr]), waardoor het overduidelijk is dat we alert moeten zijn en samen met Che moeten herhalen: "Al imperialismo ni tantico así.". (Noot vertaler: Waarmee hij wilde zeggen dat we niets moeten geloven van de imperialisten, niet wat ze zeggen en noch wat ze doen).

Ze beschuldigden ons communisten o.a. van paranoia toen wij vorig jaar protesteerden tegen het bezoek van Uribe aan ons land omdat we hem beschouwden (net als nu ook alle samenwerkende krachten in het proces) als een lakei van het imperialisme die het Bolivariaanse proces vijandig is. Ze beschuldigden ons van paranoia toen we aangaven dat Obama geen enkel verschil zou gaan uitmaken omdat een president van de VS altijd ondergeschikt is aan de imperialistische belangen van dat land. Dat heeft niets met zijn kleur te maken, niets met zijn afkomst of andere karakteristieken. Bovendien zijn de Democraten altijd rampzaliger geweest voor wat betreft oorlogshandelingen en interventies tegen de volken.

We maken ons geen illusies en roepen daarom op tot "organización popular" (organisatie van het volk), tot eenheid van partijen, bewegingen, groepen en individuen die ons Bolivariaanse proces met een anti-imperialistisch bewustzijn steunen om te komen tot zo groot mogelijke eenheid tegen de steeds openlijkere en duidelijkere dreigementen van de regering van de VS tegen onze soevereiniteit en zelfbeschikking. Daarom hebben we steeds opgeroepen tot een breed anti-imperialistisch front, overwegende dat de anti-imperialistische eenheid geen paranoia is maar een historisch vereiste.

Tribuna Popular - Communistische Partij van Venezuela, 26 december 2009,
vertaling Anne Vervoorn.