Solidariteit op de werkvloer

Van een correspondent

De economische crisis in de wereld zorgt voor veel onzekerheid op de werkvloer. De solidariteit onder werknemers is dan van doorslaggevend belang.

In bedrijven zie je verschillende beroepsgroepen naast en langs elkaar werken. De ene groep voelt zich misschien meer verbonden met het bedrijf omdat zij activiteiten uitvoert die dichter bij de zogenaamde core-business van het bedrijf staat. Bijvoorbeeld: de arts versus de schoonmaker in ziekenhuis of verpleeg/verzorgingshuis. Die afstanden tot de core-business zijn echter maar schijn. Dit wordt goed geïllustreerd door het probleem dat ziekenhuizen hebben om hun operatiekamers schoon te houden.

Schoonmaken was vroeger een deel van het werk van het verplegend personeel. Dit is nu voor het grootste deel afgesplitst om goedkoper te kunnen werken.

Door die afsplitsing is er ook een mogelijkheid gecreëerd voor de werkgever om het personeel tegen elkaar uit te spelen en zo de rechten van de werknemers makkelijker af te breken.

De groep die het zwakst staat wordt het hardst geraakt door de werkgevers. En wat de ene groep wordt aangedaan staat de andere ook te wachten.

Deze vlieger zal niet opgaan als er meer solidariteit door de vakbonden op de werkvloer gecreëerd wordt. De leden van de bonden moeten elkaar en nietleden hierin ondersteunen. Begrip en kennis van elkaars strijdpunten zal hierbij een belangrijk hulpmiddel zijn. Help en informeer elkaar!

Als de vakbond wil groeien en dat wil ze, volgens de laatste bondsraad, dan lijkt me dit een goed begin.

Bronnen: