Vakbondsweekend 6 en 7 december

Herstel 'bedrijvenwerk' in de partij

Van het Dagelijks Bestuur

Op 6 en 7 december organiseerde de NCPN een vakbondsweekend in het 'August Reitsma Huis' van het NIVON in Hoek van Holland. Voor dit weekend had het partijbestuur kameraden uitgenodigd die actief zijn in of affiniteit hebben met de vakbeweging. Bij de samenstelling van de deelnemers werden kameraden uit alle delen van het land bijeengebracht. Doel was het besluit van het 5e congres, de partij nadrukkelijker te oriënteren op de werkende bevolking van Nederland, praktisch en theoretisch uit te werken. Voor het weekend waren nadrukkelijk ook jongeren, lid van het CJB, uitgenodigd.

Ter voorbereiding is voorafgaande aan de bijeenkomst met vrijwel alle uitgenodigde kameraden afzonderlijk gesproken over verwachtingen, opzet en beoogd resultaat van het weekend. Dit leidde tot een programma met evenwicht in theorie en praktijk en een werkwijze die alle deelnemers uitvoerig aan het woord bracht. Toen het weekend dichterbij kwam bleek helaas dat werkdruk en sociale verplichtingen het voor veel deelnemers moeilijk maakte een heel weekend aanwezig te zijn.

Partij in bedrijven en buurten

Uit de discussies bleek grote behoefte bedrijvenwerk in de partij (opnieuw) veel meer aandacht te geven. Ervaringen, inzichten en beoordelingen van de werksituatie van leden moeten met elkaar worden gedeeld. Waar werken de leden? Wat is daar aan de hand? Waar praten collega's over? Speelt vakbond of belangenorganisatie een rol? Aanwezige partijbestuurders kregen de 'opdracht' initiatieven te ontwikkelen om in de partij bijeenkomsten over bedrijvenwerk tot ruggengraat van de partij te maken. Kameraden zullen dan ook op afdelingsvergaderingen de economische positie van partijleden, de positie op hun bedrijf (of school), de doorwerking van EU-beleid op arbeidsvoorwaarden (allemaal uit de kapitalistische koker), centraal kunnen stellen. Het delen van ervaringen met andere kameraden draagt ertoe bij de eigen sociaaleconomische positie beter te begrijpen. Het biedt beter inzicht en antwoorden op de vraag hoe voor belangen kan worden opgetreden. Daardoor wordt duidelijker hoe afdeling en partij daarbij kunnen helpen, maar ook welke plaats instellingen als bedrijfsledengroep en or enz. daarin hebben en benut kunnen worden.

Deze aanpak kan worden uitgebreid naar kameraden die niet meer werken en een uitkering ontvangen. Welke ervaringen hebben zij? Hoe kan voor hun belangen worden opgetreden? Biedt de vakbeweging die mogelijkheid?

Voor het optreden van communisten in de woonomgeving, in dorpen en buurten, moet dezelfde aanpak worden gevolgd. Geen abstracte discussies, maar de eigen ervaringen centraal!

Aard en effecten crisis

Uiteraard is op het weekend uitvoerig gediscussieerd over de economische crisis. Wat is haar aard, welke effecten heeft zij op werkgelegenheid, arbeidsvoorwaarden en uitkeringen? Hoe worden de belangen van jongeren in onderwijs, stages en bedrijven erdoor geraakt? Wat valt er tegen te doen? Hoe kunnen communisten standpuntbepalingen beïnvloeden van vakbeweging over de crisis en haar effecten? Welke nieuwe bondgenootschappen dienen zich aan? Rond deze vragen deelden de deelnemers hun eigen ervaringen en inzichten.

Conclusies

  1. In 2009 zou vier keer een bijeenkomst als deze moeten worden georganiseerd. Alleen niet een weekend maar één dag en goed voorbereid. Centraal staan de ervaringen, inzichten van kameraden met hun eigen positie op bedrijf, instelling of school. Daaraan zou kunnen worden toegevoegd: buurtorganisatie en uitkeringsinstantie. Op deze bijeenkomsten zijn alle kameraden welkom die deze oriëntatie en deze manier van werken aanspreekt. Zij kunnen dit aan het partijbestuur te kennen geven en zullen dan worden uitgenodigd. Deze landelijke bijeenkomsten kunnen leiden tot nieuwe initiatieven tot bijvoorbeeld regionale of sectorale bijeenkomsten.
  2. Om directe communicatie tussen partijleden over hun ervaringen op bedrijf, instelling, school, bond, (buurt of uitkeringsinstantie) te bevorderen concludeerden de deelnemers dat internet moet worden benut. Op de website van de partij moet de mogelijkheid worden geopend voor een discussieforum. Elk partijlid dat hieraan wil deelnemen kan zich melden opdat hij of zij toegang tot dit forum krijgt. De discussies op dit forum zullen mede de agenda op de vier jaarlijkse bijeenkomsten bepalen.

Namens het DB,
Jan Ilsink.