Ingezonden: Nieuwsbrief voor een Sociaal en Rechtvaardig Europa nummer 10

Stop aantasting ontslagvergoeding nu (deel 3)

In het afgelopen kwartaal hebben veel uitzendkrachten en flexwerkers hun baan verloren. De werktijdverkorting vliegt om je oren. Het moment waarop werknemers met een vast contract hun baan gaan verliezen lijkt dichtbij. De huidige economische situatie is ten opzichte van begin september - toen de hoofdlijnen van het najaarsakkoord duidelijk werden - verslechterd. Dat maakt de motie die door de bondsraad van FNV Bondgenoten werd aangenomen op 13 november nog relevanter. Hierin werd gesteld dat de FNV van de politiek moet eisen dat de huidige kantonrechtersformule in de wet wordt opgenomen en tevens de ontslagvergoeding wordt gemaximeerd op 350.000 euro.

Verbaasd lazen we op 3 december op de website van FNV Bondgenoten een bericht over een PVV-motie. In dit bericht staat te lezen: "FNV Bondgenoten betreurt de uitkomst van de stemming over de PVV-motie. Deze partij diende een motie in tegen de versobering van de kantonrechtersformule. De PVV wil de oude kantonrechtersformule in de wet verankeren. Alleen de SP steunde dinsdag bij de stemming de motie. Minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ontraadde de motie. Hij wil de rechters niet buitenspel zetten door "ontslagvergoedingen bij wet te regelen". Vervolgens stelde Henk van der Kolk, voorzitter van FNV Bondgenoten, dat wij het dan maar in de sociale plannen moeten regelen. We hebben ons best gedaan en jammer maar helaas. Deze opstelling - kort door de bocht - vraagt om nadere uitleg, want zo maakt het hoofdbestuur van FNV Bondgenoten zich er wel erg gemakkelijk vanaf. Wat is er nu precies gebeurd en wat gaat er nog gebeuren rond het dossier van het ontslagrecht?

Eerst: wat is er nu gebeurd? De PVV heeft een motie ingediend waarin zij het kabinet opriep het besluit van de kring van kantonrechters om hun formule te matigen terug te draaien. Iedereen die weet hoe de rechtstaat in Nederland in elkaar zit weet dat dit zo helemaal niet kan. Slechts de SP heeft, louter om het signaal te ondersteunen, desondanks voor de motie gestemd. Wat wel zou kunnen is de wet te wijzigen en daarmee de kantonrechters hun vrijheid op dit punt te ontnemen.

Dan nu: wat gaat er nog gebeuren? Minister Donner heeft aangegeven nog voor de kerst met het voorstel tot wetswijziging te komen waardoor werknemers met een inkomen boven 75.000 euro nog maximaal één jaarsalaris meekrijgen. Waarom dit onrechtvaardig is hebben wij uitgelegd in Nieuwsbrief 8. Dit wetsvoorstel moet eerst ter advisering naar de Raad van State en zal daarna pas in de Tweede Kamer behandeld worden. Afhankelijk van de snelheid waarmee de Raad van State adviseert, wordt in de behandeling in de Tweede Kamer voorzien in maart of april 2009. Er is dus nog tijd om de politiek op andere gedachten te krijgen en er is voor de FNV alle aanleiding om naar buiten te brengen dat zij in plaats van de 75.000 euro-knip in de ontslagvergoeding nu uitvoering wil geven aan de motie zoals die is vastgesteld door de bondsraad van FNV Bondgenoten. Immers, zoals hierboven al uiteengezet, de economische situatie van dit moment is veel slechter dan die in september 2008.

Ook het oude argument dat de FNV in het verleden geen voorstander was van het in de wet opnemen van de formule is achterhaald door het besluit van de kantonrechters. Uit hun argumentatie blijkt namelijk dat de kantonrechters zich baseren op politieke overwegingen en tevens hun taak als rechtsprekersruim opvatten. Het zou namelijk een rechter niet gegeven mogen zijn om in zijn oordeel inzake ontslag de toekomstige positie op de arbeidsmarkt mee te wegen. De ontslagvergoeding is altijd een schadeloosstelling geweest op basis van leeftijd en arbeidsverleden. Daarbij heeft de arbeidsmarktpositie van een werknemer nooit een rol gespeeld. Dat moet ook zo blijven en nu rechters hebben aangegeven voortaan wel deze glazen bol te hanteren als zij rechtspreken, is er alle aanleiding het oude FNV-standpunt te herzien. Als de wet in lijn met de bondsraadmotie wordt aangepast is het voortaan ook volstrekt helder waar de verantwoordelijkheid ligt en wie er aangesproken kan worden bij een volgend voorstel om de ontslagvergoeding aan te tasten: namelijk de politiek! Dan kan niemand zich bij verslechteringen meer achter de zogenaamde onafhankelijkheid van de rechterlijke macht verschuilen, zoals de FNV-top dat nu doet.

De SP heeft aan ons laten weten dat zij bij de behandeling van het wetsontwerp, voorjaar 2009, voornemens is een amendement in te dienen die in lijn is met de genoemde motie. Er is dan ook alle reden voor de FNV om niet alleen te roepen dat we het maar moeten regelen in sociale plannen, maar om juist nu ook maximale politieke druk uit te oefenen. De PvdA en het CDA moeten bestookt worden om de ontslagvergoeding overeind te houden. Alleen het echt aftoppen van de ontslagvergoeding door een absoluut maximum op te nemen in de wet om zo het gegraai van de casinokapitalisten te stoppen is rechtvaardig.

Voor gewone werknemers is er geen enkele reden om in 2009 slechter af te zijn in geval van ontslag dan in 2008. Er dient dan ook geen gehoor gegeven te worden aan de roep uit Europa om ook in Nederland het ontslaan van werknemers nog makkelijker te maken. Het is bekend dat Europa de hoogte van de ontslagvergoeding als een belangrijke barrière ziet op weg naar een onverkort fire-and-hire systeem. Als de FNV haar belangenbehartigingstaak serieus neemt dan komt zij terug op de afspraak over de knip bij 75.000 euro in de formule voor de ontslagvergoeding en dan gaat men zich onverkort hard maken voor het echt beschermen van alle werknemers in Nederland.

Voor de volledigheid hieronder de in de bondsraad van FNV Bondgenoten aangenomen motie, en daarmee het standpunt van FNV Bondgenoten. De vakcentrale FNV en de overige FNV-bonden zullen zich, mede gezien de huidige economische omstandigheden, onverkort achter dit standpunt moeten opstellen om daarmee met alle mogelijke middelen de politiek bewerken zodat tijdens de behandeling van het wetsontwerp in het voorjaar 2009 alsnog het volgende gebeurd:

Uitgave van: http://www.fnvvechtvoorjerecht.nl
info@fnvvechtvoorjerecht.nl