Van de redactie

Het komende jaar zal het levenspeil van de bevolking hard dalen, ondanks een redelijk positieve start aan het begin van het jaar. Zelfs Bos heeft het door. Die merkt in het AD op dat zijn huidige populariteit zo weer voorbij kan zijn: "Het is ontzettend leuk dat het gebeurt, maar als over drie of zes maanden Nederland heel grote problemen heeft, dan ben ik de eerste op wie mensen beginnen te schieten". Dat is dus zijn inschatting: drie tot zes maanden. daar zou hij wel eens gelijk in kunnen hebben. Ook wat dat verzet aangaat. Dat kan zelfs de Nederlandse vakbondstop dan niet meer kanaliseren. Maar dat zal niet zonder slag of stoot gaan. Er heerst nu nog volop hoop dat de crisis van tijdelijke aard zal zijn en snel weer zal voorbijtrekken. Dat verlamt het verzet voorlopig nog. Pas als echt duidelijk wordt dat de crisis duizenden gezinnen in dit land heel hard zal raken kan worden begonnen met de noodzakelijke reorganisatie en met het organiseren van het verzet. De enige weg blijft daarbij dat de leden van de PvdA, de SP, andere progressieve partijen en de vakbeweging een gezamenlijk front vormen tegen alle pogingen om het kapitalisme weer op te lappen.

Een ander bestel is dringend nodig. Het huidige kapitalistische bestel is vastgelopen en kan alleen nog maar steeds opnieuw tijdelijk worden opgelapt. Het kortetermijn-winstdenken moet worden vervangen door een politiek die rekening houdt met de grote vraagstukken van drinkwatervoorziening, milieuproblematiek en voedseltekorten. Maar tegelijkertijd moet vooral de verzorgingsstaat als eerste stap op weg naar het socialisme weer worden opgetuigd. Het grote graaien dat sinds begin jaren tachtig leidde tot steeds grotere verschillen tussen arm en rijk moet worden gestopt en omgekeerd. De onmogelijkheid van een 'eerlijk' kapitalisme kan steeds makkelijker worden aangetoond. Kapitalisme met een menselijk gezicht kon slechts in beperkte delen van de wereld bestaan en daar ook alleen tijdelijk, op termijn is het onbestaanbaar.

Volgend jaar wordt wereldwijd gevierd dat de Cubaanse bevolking onder de bezielende leiding van Fidel Castro en de PCC onder zeer moeilijke omstandigheden al 50 jaar haar Socialistische Revolutie wist vol te houden en steeds sterker wordt. Het succes van de Bolivariaanse Revolutie van Chávez die al tien jaar weet stand te houden en steeds meer steun van de bevolking weet te verwerven is ook een belangrijke inspiratiebron geworden voor de mondiale linkse beweging. We blijven met name de ontwikkelingen van het SCO (Shanghai SamenwerkingsOrganisatie) nauwlettend volgen. De deelnemende landen vormen steeds meer een onmisbare drempel voor de hegemoniale plannen van de (zestigjarige) NAVO. De wereldwijde economische crisis kan makkelijk leiden tot imperialistische oorlogen. De mondiale vredesbewegingen zullen een steeds sterkere rol moeten gaan spelen.

Een groot aantal artikelen kunnen we alleen op de website plaatsen onder een aparte rubriek actueel. Wie niet over internet beschikt kan ons verzoeken die artikelen te printen en op te sturen. Graag melden aan de redactie. Lees de Waarheid niet alleen in de papieren Manifest, maar ook op de website, waar we de artikelen - steeds zichtbaar op de eerste pagina - zullen plaatsen.

Op de website plaatsen we deze keer de verslagen van de tiende Internationale bijeenkomst van Communistische en Arbeiderspartijen die plaatsvond van 21 tot 24 november in Sâo Paulo en het inspirerende 18de Congres van de PCP van 29 november tot 1 december en een vertaling van een analyse van onze Griekse zusterpartij over de situatie in Griekenland. Op 10 december vond weer een actie plaats in Den Haag van Afghaanse vluchtelingen. U kuntdeelnemen aan deze acties door uw handtekening te plaatsen: http://www.ikschaammevoornederland.nl (de Nederlandse media zwijgen in alle talen).

De redactie van Manifest hoopt op deze manier de noodzakelijke argumenten tegen de kapitalistische medialeugens zo breed mogelijk te verspreiden en de artikelen toch onder het bereik van de lezers van Manifest zonder internetverbinding te brengen (zie www.ncpn.nl). Wij hopen dat lezers en sympathisanten zullen deelnemen aan onze pogingen om de werkelijkheid te doorgronden. Stuur ons uw bijdragen en aanbevelingen.

Wij roepen iedereen op die daar nog niet aan toe kwam om donaties te storten op rekeningnummer 6391313 tnv NCPN-landelijk te Amsterdam, ovv 'Cuba-orkanen'.

De Manifest-redactie wenst alle lezers prettige feestdagen en een gezond en strijdbaar 2009. De volgende krant verschijnt op donderdag 15 januari 2009.