Verklaring van de KKE over de 'Griekse toestanden'

Athene, 9 december 2008

Het Centraal Comité van de Communistische Partij van Griekenland (KKE) besprak op dinsdag 9 december de politieke situatie in het land naar aanleiding van de ontwikkelingen van de afgelopen dagen die massale demonstraties door de werkers en de jeugd te zien gaven. Na de moord op een 15-jarige scholier toonde de bevolking haar verontwaardiging vanwege haar alsmaar groter wordende problemen.

Het Centraal Comité van de KKE kwam tot de volgende waarnemingen en conclusies:

Het Centraal Comité van de KKE groet de jeugd, de scholieren, de studenten en de werkers die vanaf het begin tot aan de dag van vandaag met massale demonstraties hebben gereageerd op de moord op Alexandros Grigoropoulos. Ze hebben hiermee de langslepende politieke oorzaken aan het licht gebracht die de moordenaar een wapen in de hand heeft gegeven, en tevens de concrete verantwoordelijkheden van de (regerende partij, nvdr) Nieuwe Democraten (ND) voor de gebeurtenissen. Daarnaast kwam de mobilisatie van de bevolking voort uit acute problemen: het autoritarisme, de onderdrukking door de staat, de kleinering van de jeugd, haar vertwijfeling en de onzekerheid omtrent de toekomst.

Het Centraal Comité van de KKE roept op tot een krachtige voortzetting en een verheviging van de strijd die de afgelopen maanden al gevoerd werd, zodat weerwerk geboden kan worden tegen nieuwe aanvallen die de autoritaire staat tijdens de economische crisis lanceert. De KKE benadrukt het volgende: een verdere mobilisatie van de bevolking, verdere acties en de ontwikkeling van nieuwe, collectieve strijdmethoden dulden geen uitstel. Hiervoor is een brede deelname vanuit de bevolking en een strijdlustig verantwoordelijkheidsgevoel noodzakelijk. De strijd moet alle aspecten van de heersende politiek bestrijken, van de escalerende staatsrepressie en het geweld tot de economische en maatschappelijke behoeften van de werkende klasse; er moet opgetreden worden tegen de voortdurende aanvallen op de rechten van arbeiders en de middenklasse in de steden en op het platteland, op die van de jeugd en de vrouwen. De werkers zouden de situatie onmiddellijk in handen moeten nemen. De werkvloer, de fabrieken, de grote warenhuizen in de steden, de onderwijsinstellingen en de buurten zouden de belangrijkste plekken moeten zijn waar de arbeiders- en volksbeweging gerevitaliseerd en ontwikkeld worden.

De koelbloedige moord op de 15-jarige middelbare scholier Alexandros Grigoropoulos op zaterdagavond 6 december was een 'kroniek van een aangekondigde dood', veroorzaakt door de repressie en het geweld vanuit de staat. De moord is het resultaat van een beleid dat de bevolking en de jeugd als vijand ziet; de bevolking en de jeugd die de macht van de Griekse plutocratie en haar partijen betwist en bestrijdt. De politiek van de partijen kant zich tegen alle serieuze vormen van verzet, stakingen, demonstraties en de bezetting van gebouwen, ze keert zich tegen alle georganiseerde en politiek geïnspireerde strijdvormen. Deze politiek is de vijand van alle collectieve organisaties en acties van arbeiders, boeren, de stadsbevolking en de jeugd. De moord op de scholier is een uitvloeisel van het politiegeweld en de willekeur die de afgelopen jaren alleen maar gegroeid is. Dit geweld is gericht tegen de arbeiders op de werkvloer, waar voortdurend sprake is van dwang en intimidatie, tegen immigranten - slachtoffers van uitbuiting en oorlogen, tegen studenten en tegen scholieren die vervolgd worden omdat zij gratis openbaar onderwijs eisen. De oorzaken van de rechteloosheid van de arbeiders en de onverschilligheid die leidt tot de dood van arbeiders is te vinden in de kern van het systeem zelf.

De regeringen van ons land tot nu toe, van zowel de ND als PASOK (socialistische partij, nvdr), zijn in hoge mate verantwoordelijk. Ze hebben wetgeving zoals de Europese antiterreurwetten de Prun Conventie (Schengen III) gepromoot en door het parlement laten aannemen, en ook hebben zij de politie toegestaan buitensporig gebruik te maken van hun wapens. De geheime diensten worden steeds machtiger, bewakingssystemen talrijker en het leger raakt steeds meer betrokken bij de ordehandhaving. In de publieke ruimte en tijdens demonstraties maakt de Griekse politie meer en meer gebruik van politiehonden en private beveiligingsbedrijven worden steeds vaker met wapens uitgerust.

De staat en de regering van de ND proberen het blinde geweld van de gemaskerde demonstranten, dat we vooral van de tv kennen, te gebruiken om de toenemende protesten en de strijd van de bevolking zwart te maken. Het is de taak van de KKE en de klassenbewuste krachten om de volksbeweging in goede banen te helpen leiden. Hierbij moet de confrontatie worden aangegaan met zowel de repressieve staat als de gemaskerde lieden; feitelijk helpen zij de staat bij het angst zaaien onder de bevolking waardoor velen de strijd opgeven. De kern van deze groeperingen is gevormd binnen het staatsapparaat, in en buiten Griekenland tijdens ND- en PASOK-regeringen. Intussen lijkt het erop dat hun inspiratoren de controle over hen aan het verliezen zijn.

Zij die welwillend staan ten opzichte van het blinde geweld van de gemaskerde lieden en die dit geweld proberen gelijk te stellen aan de spontane acties van de woedende scholieren dragen een bijzondere verantwoordelijkheid. Zij die deze gemaskerde lieden aan het hart drukken, zoals de partij SYRIZA, haar bondgenoten en de vertolkers van haar mening in de media dragen een enorme politieke verantwoordelijkheid. Het standpunt van SYRIZA wordt gekenmerkt door politiek opportunisme. Met het oog op een handvol stemmen bij de parlementsverkiezingen en een daarna nieuw te vormen regering hemelen ze de gemaskerde actievoerders op en nemen ze hen in bescherming.

Het Centraal Comité is verheugd over de deelname op maandag 8 december van tienduizenden manifestanten aan de demonstratie die georganiseerd werd door de KKE en de Communistische Jeugd van Griekenland (KNE). Tijdens de organisatie hiervan werd het duidelijk dat er een plan bestond met de bedoeling om de KKE te betrekken in een conflict met de gemaskerde actievoerders en het repressieapparaat. De KKE is niet in deze val getrapt. De partij organiseerde daarentegen succesvolle, felle en massale demonstraties in Athene en tientallen andere steden in het hele land. De doelstellingen van deze demonstraties werden bereikt en geen enkele demonstrant raakte gewond. Het is absoluut noodzakelijk dat zij die in het verleden de strijd opgaven en zij die er tot op dit moment nog niet aan deelnamen nu meedoen. De georganiseerde volksbeweging moet het heft in handen nemen op de werkvloer en in de buurten en de acties binnen de verschillende sectoren en gemeenten coördineren. Als de vertegenwoordigers die door de arbeiders verkozen werden hun taken niet nakomen en zodoende de strijd van de arbeiders verraden en beletten moeten de arbeiders zelf het voortouw nemen en strijdcomité's oprichten. Ze moeten hun krachten landelijk bundelen en economische, sociale en politieke maatregelen eisen tegen de repressieve wetten.

Met het oog op eventuele nieuwe verkiezingen moeten we bijzonder alert zijn, zodat beide partijen binnen het tweepartijensysteem een gevoelige nederlaag toegebracht kan worden. Tegelijkertijd is het van groot belang om de KKE te versterken. De KKE is een doorslaggevende factor in de klassenstrijd en voor het vormen van een maatschappelijk-politiek front waardoor de huidige dominante politiek omvergeworpen kan worden. De bevolking zou de ND en PASOK stevig de les moeten lezen bij de volgende verkiezingen. Ze moeten beide partijen en hun bondgenoten die het huidige onrechtvaardige systeem van onderdrukking en geweld willen behouden afstraffen en de rug toekeren. De eerste stap in deze richting is de versterking van de KKE en het voeren van gezamenlijke acties met onze partij. De leden van de KKE en de KNE moeten initiatieven nemen en met alertheid en creativiteit de bevolking op de hoogte brengen van hun standpunten ten opzichte van de recente ontwikkelingen. Dit zal onder andere gebeuren tijdens het debat dat voorafgaat aan het 18e Congres dat zal moeten bijdragen aan de strijd van de bevolking en de jeugd.

De bevolking en de jeugd moeten de twee partijen nu van repliek dienen, met hun strijd en hun stem!

Vertaling: Frans Willems.