Griekenland verzet zich tegen gevolgen neoliberale poltiek

Dood van baldadige jongen druppel die emmer deed overlopen

Bijna dagelijks vinden op dit moment demonstraties plaats tegen de Griekse regering, na de dood van een baldadige jongen door een politiekogel in Athene. De politieke en economische situatie is rampzalig. Op foto: (r) Demonstratie van de vakbond (PAME) tijdens algemene staking op 10 december jl. en (l) massale demonstratie op 9 december. De KKE organiseerde op 8 december al zelfstandig een grote demonstratie. (Foto's KKE)
Massale demonstratie op 9 december. De KKE organiseerde op 8 december al zelfstandig een grote demonstratie. (Foto KKE)
Demonstratie van de vakbond (PAME) tijdens algemene staking op 10 december jl. (Foto KKE)

Wil van der Klift

De dood door een politiekogel van de 15-jarige jongen Alexandros Grigoropoulos door op zaterdag 6 december jl. heeft tot een storm van protest geleid in Griekenland. De positie van veel jongeren in Griekenland is uitzichtloos, de staatsrepressie neemt voortdurend toe en de regerende Neo Democratica (ND), gesteund in het parlement door de sociaaldemocratische Pasok, verdedigt steeds meer alleen de belangen van de bourgeoisie. Nu de crisis ook in Griekenland genadeloos toeslaat wordt de ene na de andere maatregel afgekondigd die de situatie van de werkende klasse, in het bijzonder van de jongeren, verder verslechtert.

Het progressieve deel van de bevolking van Griekenland ging meerdere malen spontaan en georganiseerd de straat op om te demonstreren. De KKE roept daarbij op om geen nodeloze provocaties te ondernemen. Zoals gebruikelijk in Griekenland organiseert de KKE de werkende klasse in Griekenland op een gedisciplineerde wijze en wendt zich onmiddellijk ook tot de vakbeweging en de georganiseerde werkers in bedrijven, instellingen en scholen. Alleen op basis van een breed draagvlak onder de bevolking kunnen veranderingen worden bewerkstelligd. De demonstraties van de KKE en die waaraan de KKE deelneemt zijn gericht op het scheppen van eenheid.

Even vaak grijpen bepaalde zich links noemende groepen - al dan niet geleid door kringen in de regering - perioden van strijd, zoals nu, aan om aanvallen op de communisten te openen. Waarmee de aandacht wordt afgeleid van de verantwoordelijkheid van ND (neoliberalen) en Pasok (sociaaldemocraten), de beide regeringspartijen in Griekenland die elkaar afwisselen in de regering. Immers alleen omdat beide partijen in het Griekse parlement samen voor de verslechteringen kozen kon een politieke situatie zoals nu in Griekenland ontstaan. Het draagvlak onder de Griekse bevolking voor het beheerste en constante optreden van onze Griekse bevolking is en blijft echter groot, zoals uit het artikel van Anna Ioannatou ook blijkt. Kenmerkend hiervoor is bijvoorbeeld ook de passage in een verslag over de ontwikkelingen in Griekenland in de NRC van vrijdag 12 december jl., waarin een jonge Griekse actrice opmerkte dat zij zich de woensdag ervoor had aangesloten, tijdens de algemene staking, bij de demonstratie van de communistische partij, "omdat die zo gedisciplineerd is en de aanhangers rellen vermijden". Net als de meeste Grieken keurt zij geweld af, maar begrijpt het wel: "Niets in dit land functioneert nog, iedereen is gefrustreerd". De generatie 700, jongeren die niet meer dan 700 euro per maand verdienen, ziet geen alternatief.

Manifest zal u verder op de hoogte houden van de ontwikkelingen. Voor mensen met toegang tot het internet zal er op www.ncpn.nl volgende week een analyse van de KKE over de situatie verschijnen.