Cubaanse Revolutie 1959-2009.

Miljoenen progressieven op de wereld putten moed uit de successen van het Cubaanse volk bij het opbouwen van hun socialisme op 100 mijl afstand van de grootste imperialistische macht op aarde. Ondanks voortdurende politieke, economische en ideologische druk vanuit het Westen - soms nog verergerd door natuurlijke tegenslagen - houdt het verenigde Cubaanse volk stand. Gefeliciteerd met jullie strijd voor het socialisme!

"Cuba zal standhouden"

Interview met Cubaanse ambassadeur In Nederland Oscar de los Reyes

Cuba maakt, zo vlak voor de vijftigste verjaardag van de Revolutie, een periode door van nieuwe hoop en tegelijkertijd van grote uitdagingen. Hoe ziet u de ontwikkelingen de komende periode?

Oscar de los Reyes: Het revolutionaire proces van vijftig jaar op Cuba heeft een aanzienlijke graad van ervaring en rijpheid gebracht die het Cubaanse volk en zijn leiding de capaciteit heeft gegeven om de enorme uitdagingen die de huidige wereld voortbrengt onder ogen te zien en te overwinnen. De steunpilaar van onze kracht wordt gevormd door de eenheid van het volk, de voortdurende steun van de overgrote meerderheid van de Cubanen aan het proces en de onnoemelijke schat van een verlicht, vastbesloten en sterk leiderschap van de Communistische Partij van Cuba, opgericht en geleid door Fidel Castro.

Wat is uw mening over de huidige internationale ontwikkelingen?

Oscar de los Reyes: De gebeurtenissen in de internationale arena zullen bepalen of er nieuwe winden zullen blazen uit het Noorden om de huidige broeikassen van oorlogen en spanningen in de wereld te verminderen of te beëindigen. De economische vooruitzichten zijn somber en zullen zeker grote gevolgen hebben voor de wereld, maar vooral voor de minder ontwikkelde en armere landen. Voorspellingen zijn van weinig waarde, maar een algemene bewustwording van de werkelijkheid en de gevaren van de daadwerkelijke stand van zaken is vooral belangrijk binnen de rijkere, meest ontwikkelde landen met hun onhoudbare manier van leven gebaseerd op het verspillen van afnemende middelen en verkwistende veronachtzaming. Duidelijkheid en voorlichting over en inzicht in deze feiten zijn van het grootste belang.

Wat zal de nieuwe etappe van de socialistische Revolutie, die op 1 januari 2009 begint, op Cuba brengen? Wat zullen de belangrijkste doelstellingen en prioriteiten zijn?

Oscar de los Reyes: De historische stadia en de bijzondere gebeurtenissen daarbinnen evolueren zeer snel op dit moment. In een wereld die door ongebreideld kapitalisme wordt overheerst, overspoeld door economische crisissen en geweld, vereist van elke situatie een diepgaande analyse om de stukjes van de legpuzzel te combineren zonder het zicht op het grote geheel te verliezen.

Tactische besluiten mogen principes nooit overvleugelen; de geschiedenis heeft de verschrikkelijke gevolgen van dergelijke fouten heel vaak getoond. De doelstellingen en de prioriteiten van Cuba blijven overeenkomstig de aspiraties zoals die vanaf het begin van 1959 werden bepaald: standvastige verdediging van onze onafhankelijkheid en recht op zelfbestemming, de bouw van de socialistische maatschappij in overeenstemming met onze eigen werkelijkheid en de stevige, concrete praktijk van internationale solidariteit.

De consistente verdediging van deze principes heeft ons onvermijdelijk geleid door vijftig jaar anti-imperialistische confrontatie met de grootste macht ter wereld en onze meest naaste buur. Dit betekende aggressie, de langst durende blokkade en permanente vijandigheid. Zoals recentelijk weer gebeurde voegde de natuur zijn blinde krachten toe aan dit teisterende klimaat in de vorm van drie verwoestende orkanen. Maar er is slechts één mogelijke actierichting voor Cuba: zich te verzetten, te herbouwen en voorrang te geven aan wat nodig is voor de brede behoeften van de mensen en voorwaarts te blijven gaan langs onze weg.

En 'last but not least' hoe kunnen wij onze solidariteit met Cuba nog meer versterken?

Oscar de los Reyes: Cuba zal standhouden als voorbeeld van een kleine natie die 50 jaar geleden besliste zijn socio-politieke structuur radicaal te veranderen en in te schepen voor een moeilijke en zware reis. Die reis - met zijn grote verwezenlijkingen en onvermijdelijke onvolmaaktheden - gaat nog verder. Het voorbeeld dat Cuba geeft leidt tot bewondering en steun vanuit de hele wereld.

De solidariteit is onbetaalbaar met elk woord, gesproken of geschreven, door elke inspanning om de verdraaide onjuiste voorstellingen te doorbreken van de Cubaanse werkelijkheid, door de krachtige steun aan de pogingen om de blokkade op te heffen, door de steun voor de 'Cuba 5' en het recht van Cuba om zijn zelfgekozen weg naar de toekomst te vervolgen.

Ik dank u voor dit belangwekkende interview en wens het Cubaanse volk en zijn leiding succes tijdens de volgende etappe.

(Interviewer Wil van der Klift)