Venezuela en Rusland beklinken vriendschap met zakendeals

Chávez (r) toont replica van Russische strategische bommenwerper (Tu-160), terwijl Poetin (l) toekijkt op 26 september 2008 in Orenburg. (Foto Flickr)

Redactie buitenland

Venezuela en Rusland hebben vorige week een overeenkomst gesloten om gezamenlijk naar gas en olie te boren in de Golf van Venezuela. Het is een van de vele miljoenendeals die deze maand van start gaat in diverse sectoren, variërend van goud en olie tot chocolade en van een gezamenlijke bank tot nucleaire samenwerking.

Vorige week, op de verjaardag van de Russische Revolutie van 1917, vierden vertegenwoordigers van het Russische Gazprom en president Hugo Chávez van Venezuela de start van de operaties van het booreiland Escorpión Vigilante in de noordwestelijke Golf van Venezuela. Gazprom gaat samenwerken met het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA. Chávez noemde de samenwerking een "strategische alliantie tussen twee energiegiganten, Venezuela en Rusland, het thuisland van Lenin." De ceremonie onderstreepte het belang dat Caracas hecht aan de alliantie met Moskou en de talloze economische overeenkomsten die daaruit voortvloeiden.

Rusland maakt gebruik van de kansen die Venezuela biedt, zegt Orlando Ochao, politiek analist en professor economie en internationale betrekkingen. Tegelijkertijd maakt Rusland vorderingen op geopolitiek terrein. Chávez laat zich op zijn beurt leiden door angst voor de invloed van de Verenigde Staten en Colombia in de regio en door zijn overtuiging dat politieke overeenkomsten versterkt moeten worden met zakelijk banden. "Chávez biedt de Russen veel mogelijkheden", zegt Ochoa.

Militaire oefening

De ceremonie bij Escorpión Vigilante, die op alle radio en tv-stations in Venezuela werd uitgezonden, is slechts een van de opvallendste projecten. Venezuela en Rusland sloten ook op diverse andere terreinen deals. Binnenkort arriveert een Russische vloot in Venezuela om samen met de Venezolaanse marine te oefenen in de Caribische zee.

De Venezolaanse militairen maken hierbij gebruik van Russisch materieel dat in de afgelopen drie jaar voor 4,5 miljard dollar werd aangeschaft, waaronder gevechtsvliegtuigen, helikopters en transportvliegtuigen. Er lopen nog onderhandelingen over de aankoop van extra materieel.

Bij de Escorpión Vigilante-ceremonie vorige week was ook de Russische vicepremier Igor Sechin aanwezig. Voor zijn komst werd een intergouvernementele commissie opgezet die vijftien zakelijke deals in de steigers zette. Rusland is van plan met autofabrieken te starten in Venezuela waar auto's en vrachtwagens geproduceerd worden die rijden op aardgas. Ook zijn er plannen voor een scheepswerf in het oosten van het land.

Venezuela heeft zich ook van Russische medewerking verzekerd op het gebied van nucleaire technologie "voor vreedzame doeleinden". Venezuela heeft het Verdrag van Tlatelolco, dat sinds 1969 nucleaire wapens in Latijns-Amerika en het Caribische gebied verbiedt, ondertekend. De afgelopen halve eeuw had Venezuela alleen een kleine reactor die werd gebruikt voor medische doeleinden.

Venezuela gaat daarnaast diverse projecten met Rusland aan in de voedselsector, inclusief de export van Venezolaanse cacao en chocolade naar Rusland. De Venezolaanse minister van Financiën, Alí Rodríguez, vliegt binnenkort naar Moskou om een overeenkomst voor te bereiden voor een Venezolaans-Russische investeringsbank.

Olie en gas vormen echter de belangrijkste basis voor de economische relatie tussen beide landen. In oktober vormden vijf Russische bedrijven, Rosneft, Lukoil, TNK-BP, Gazprom en Surgutneftegaz een consortium dat in Venezuela gaat opereren.

Bron: IPS/H.Márquez, 14-11-2008.