Van de redactie

De financieel-economische crisis verdiept zich zienderogen en zal ook de Nederlandse loon- en uitkeringsgerechtigden hard raken. We schreven er met grote regelmaat over. Inmiddels wordt de crisis alom als een feit gezien en worden er al polderplannetjes gemaakt om het tij te keren. Maar je kunt een golf niet met je handen tegenhouden. We gaan een aantal ijskoude jaren tegemoet. Veel zal afhangen van de strijdbaarheid van de bevolking en de rol van de vakbeweging. Van de sociaaldemocratie is weinig te verwachten, die politieke stroming heeft al heel lang geleden een bondgenootschap met het neoliberalisme gesloten. Manifest 12 gaat dieper op een aantal vraagstukken in, maar we wijzen ook op de eerdere nummers van de krant omdat alleen zó het hele probleem inzichtelijk wordt. De enige perspectiefrijke weg is dat de leden van de PvdA, de SP, andere progressieve partijen en de vakbeweging een gezamenlijk front vormen tegen alle pogingen om het kapitalisme weer op te lappen. Nodig is het herstel van de verzorgingsstaat als eerste stap op weg naar socialisme. De toenemende roep om een 'eerlijk' kapitalisme moet als een onmogelijkheid worden afgedaan. Kapitalisme met een menselijk gezicht is onbestaanbaar.

Een groot aantal artikelen kunnen we alleen op de website plaatsen onder een aparte rubriek actueel. Wie niet over internet beschikt kan ons verzoeken die artikelen te printen en op te sturen. Graag melden aan de redactie. Lees de Waarheid niet alleen in de papieren Manifest, maar ook op de website, waar we de artikelen - steeds zichtbaar op de eerste pagina - zullen plaatsen.

Deze keer kunt u allereerst op de website vinden de concept-oproep voor de Internationale bijeenkomst van Communistische en Arbeiderspartijen in São Paulo en een artikel over nieuwe maatregelen op Cuba om energie te besparen. Verder plaatsen wij op de website het vervolg van de acties van kinderen van Afghaanse vluchtelingen. U kunt deelnemen aan deze acties door uw handtekening te plaatsen: http://www.ikschaammevoornederland.nl (de Nederlandse media zwijgen in alle talen). Verder een zeer interessante boekbespreking: 'Democratie voor de Elite' van Michael Parenti door Ron Verhoef. Tenslotte nog een artikel waarin wordt opgeroepen deel te nemen aan acties tegen de (viering van de zestigste verjaardig van) de NAVO in april volgend jaar. Ook de strijd om de havenpensioenen met Aegon en de acties in het Voortgezet Onderwijs gaan onverminderd door.

De redactie van Manifest hoopt op deze manier de noodzakelijke argumenten tegen de kapitalistische medialeugens zo breed mogelijk te verspreiden en de artikelen toch onder het bereik van de lezers van Manifest zonder internetverbinding te brengen (zie www.ncpn.nl). Wij hopen dat lezers en sympathisanten zullen deelnemen aan onze pogingen om de werkelijkheid te doorgronden. Stuur ons uw bijdragen en aanbevelingen.

Wij roepen iedereen op donaties te storten op rekeningnummer 6391313 tnv NCPN-landelijk te Amsterdam, ovv 'Cuba-orkanen'.