Internationale oproep zoals besloten in Stuttgart, 5 oktober 2008

(No to war, No to NATO)

Ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van de NAVO roepen wij iedereen op om in april 2009 naar Straatsburg en Kehl te komen om te protesteren tegen de agressieve militaire en nucleaire politiek van de NAVO en kracht bij te zetten aan onze visie voor een rechtvaardige wereld zonder oorlog.

De NAVO wordt steeds meer een obstakel op de weg naar wereldvrede. Sinds het einde van de Koude Oorlog heeft de NAVO zich in een nieuw jasje gestoken als instrument voor militair optreden van de 'internationale gemeenschap', inclusief het promoten van de zogenaamde 'oorlog tegen het terrorisme'. In werkelijkheid is de NAVO een vehikel voor door de VS geleide machtspolitiek met militaire bases in alle werelddelen, met voorbijgaan aan de Verenigde Naties en het internationaal rechtsstelsel, waarbij de militarisering steeds verder wordt opgevoerd en de uitgaven voor bewapening volkomen uit de hand lopen; de militaire uitgaven van de NAVO-landen bedragen nu 75 procent van de militaire uitgaven van de hele wereld.

Bij deze expansionistische agenda die sinds 1991 uitgevoerd wordt en bedoeld is om strategische belangen en de jacht op grondstoffen te dienen, heeft de NAVO onder het mom van de zogenaamde 'humanitaire oorlogsvoering' oorlog gevoerd in de Balkan en voert zij al zeven jaar lang een wrede oorlog in Afghanistan, waar de situatie op tragische wijze steeds verder escaleert en de oorlog zich nu uitbreidt naar Pakistan.

In Europa zorgt de NAVO voor het oplopen van de spanning en voedt de bewapeningswedloop door het opstellen van een zogenaamde 'raketverdediging', een enorm kernwapenarsenaal en een politiek om als eerste kernwapens in tezetten. Daarbij is de politiek van de EU steeds meer verbonden met de NAVO. De voortdurende en potentieel nog verdergaande uitbreiding van de NAVO naar Oost-Europa en daarbuiten en de operaties "buiten het NAVO-gebied" maken de wereld steeds gevaarlijker. Het conflict in de Kaukasus is een duidelijke aanwijzing voor de toenemende risico's. Elk verder opschuiven van de grens van het NAVO-gebied betekent een toename van de kans op oorlog, met inbegrip van het gebruik van kernwapens.

Om onze visie voor een vreedzame wereld te verwezenlijken verwerpen we militaire antwoorden op wereldwijde en regionale crises; een militaire aanpak is onderdeel van het probleem en niet van de oplossing. We weigeren te leven onder dreiging van de terreur van kernwapens en verwerpen een nieuwe wapenwedloop. We moeten de militaire uitgaven verminderen en in plaats daarvan meer middelen inzetten voor menselijke behoeften. We moeten alle buitenlandse militaire bases sluiten. We verzetten ons tegen alle militaire structuren die worden gebruikt voor militaire interventie.

We moeten de betrekkingen tussen de volkeren democratiseren, demilitariseren en nieuwe vormen van vreedzame samenwerking tot stand brengen om te bouwen aan een veiliger en rechtvaardiger wereld.

We roepen iedereen op dit appèl te verspreiden in eigen kring en in de bewegingen, om naar Straatsburg en Kehl te komen en deze visie tot werkelijkheid te maken. Een vreedzame wereld is mogelijk!

Stop de oorlog!

Stop de NAVO!

Voor meer informatie:
VD AMOK
Obrechtstraat 43
3572 EC Utrecht
+31 (0) 30 8901341
http://www.vdamok.nll

Zestig jaar NAVO, meer dan genoeg!

De NAVO bestaat volgend jaar 60 jaar te lang. Begin april 2009 is in een 'viering' voorzien gedurende een NAVO-top in het Franse Straatsburg en het Duitse Kehl (aan de andere kant van de Rijn). Daar wordt onder meer verder gesleuteld aan een nieuwe NAVO-strategie die de positie van deze oorlogsorganisatie nog wereldomvattender moet maken. De geschiedenis van de NAVO is er een van bloedvergieten, onderdrukking en bezetting; genoeg redenen om kanttekeningen bij het 60ste verjaardagsfeestje van de NAVO te plaatsen en te bepleiten om uit de NAVO te treden.

Begin oktober kwamen in Stuttgart anti-oorlogs- en vredesactivisten uit heel Europa, 100 afgevaardigden uit 16 landen, vooral uit Frankrijk en Duitsland, bij elkaar om protesten tegen deze NAVO-top voor te bereiden. Dit heeft geleid tot een initiatiefgroep [(Jan Schaake (Kerk en Vrede), Kees Kalkman (VD AMOK), Saskia Kouwenberg (onafhankelijk mensenrechtenactiviste), Sonja Zimmermann (Nederlands Palestina Komitee) en Maina van der Zwan (Internationale Socialisten)] die heeft opgeroepen om ook in Nederland acties te ontwikkelen tegen de NAVO. Deze groep heeft de hieronder/hiernaast in Stuttgart vastgestelde oproep vertaald. Op 11 november jl. vond een eerste brede bijeenkomst plaats, bestaande uit deelnemende organisaties aan het Platform tegen de Nieuwe Oorlog, waaraan ook de NCPN deelnam. Tijdens die bijeenkomst werd het comité 'Stop de oorlog! Stop de NAVO!' opgericht.

Het comité bestaat nu uit ten minste de volgende organisaties: Vrouwen voor Vrede, PAIS, HVP, IS, AMOK, Kerk en Vrede, NCPN, SAP, HTIB, Palestinacomité, de Groenen en WILPF.

Doel van het comité is om zoveel mogelijk mensen te motiveren om naar Straatsburg te gaan. Er zullen daartoe ook bussen worden ingezet. Voorlopig is er gekozen voor de volgende mobilisatievormen:

Er is verder een actie gepland om naar het Europees parlement te gaan om te protesteren tegen een bijeenkomst van de NAVO-top in het EP-gebouw, in de hoop dat ze een andere locatie zoeken.

De NCPN heeft de 'Oproep van Stuttgart' ondertekend en gemeld deel uit te willen maken van het Nederlandse comité.

De NAVO vormt het kristallisatiepunt van de meeste, zo niet alle, oorlogshandelingen die de laatste decennia plaatsvonden door westerse imperialistische machten, zoals in Joegoslavië, Afghanistan en Irak. De Nederlandse anti-oorlogs- en vredesbeweging heeft zich tegen de oorlogen en bezettingen verzet, maar meestentijds de rol, positie en aard van de NAVO buiten beschouwing gelaten. Veelal vanwege partijpolitieke overwegingen. Het is van groot belang dat deze actie zich richt op de NAVO zelf. In Nederland moet de discussie over het opheffen van de NAVO en/of het uit deze organisatie treden dringend worden gevoerd in de vredesbeweging en met de bondgenoten binnen SP en GroenLinks. Het is een goede zaak dat ook vanuit de Nederlandse anti-oorlogs- en vredesbeweging zal worden deelgenomen aan de internationale NAVO-protesten in Straatsburg en Kehl en daarvoor, als een nieuw te vormen gelegenheidscoalitie, te mobiliseren.

De NCPN deelt de vaststelling van de initiatiefgroep dat de schadelijke invloed van de NAVO verder wordt aangetoond door de oorlog in Georgië, diewerd aangewakkerd door met het NAVO-lidmaatschap te schermen; het raketschild dat afgelopen zomer werd doorgedrukt en onenigheid binnen de NAVO aan het licht brengt; de kernwapendoctrine waardoor een aantal West-Europese landen, waaronder Nederland, nog steeds Amerikaanse kernwapens op zijn grondgebied moet dulden; de versterking van de Europese defensiecapaciteiten onder het voorwendsel dat de NAVO anders een te onevenwichtig, Amerikaans bondgenootschap is. En daar kunnen nog moeiteloos andere argumenten aan worden toegevoegd, zoals het feit dat de NAVO het afgelopen decennium het primaat van de Verenigde Naties heeft verdrongen bij internationaal ingrijpen, bij dat ingrijpen enkel over een militair arsenaal beschikt en dus ook altijd voor een militaire benadering zal kiezen, etc.

In het kader van het anti-NAVO protest zullen de volgende activiteiten plaatsvinden: een demonstratie op zaterdag 4 april, een internationale conferentie van donderdag 2 april tot zondag 5 april, directe actie en burgerlijke ongehoorzaamheid, enz.

Nabij Straatsburg komt een groot actiekamp. Acties worden voorbereid t.w.

Er zijn ook acties aan de Duitse kant bij Kehl.