Fidel Castro: Cuba wordt olie-exporteur

Olievelden in de buurt van Matanzas op Cuba.

Redactie buitenland

Cuba's ex-president Fidel Castro heeft gezegd dat Cuba binnen een relatief korte periode een olie-exporteur kan worden. Aan zijn artikel, dat op 3 oktober jl. in het dagblad Granma werd gepubliceerd, voegde de voormalige president toe: "wij zijn het al gedeeltelijk".

Cuba werkt samen met Vietnam, Canada, China, Spanje, India, Noorwegen en Maleisië om projecten uit te voeren voor olie- en gasonderzoek, winning op land en in de Golf van Mexico. Cuba heeft ook vergunningen verleend voor onderzoek en winning aan zeven buitenlandse bedrijven en een joint venture van Spanje, India en Noorwegen, die verwachten begin 2009 olie te winnen uit hun eerste oliebron.

In een geologisch onderzoek schat men dat Cuba's oliereserves 4,6 miljard vaten kunnen bereiken en het Caraïbische land 525.000 vaten olie per dag kan produceren gedurende de volgende tien jaar.

Momenteel besteedt Cuba tot 8 miljard dollar aan zijn jaarlijkse energieconsumptie, terwijl het land 2 miljard dollar verdient uit zijn drie economische speerpunten bestaande uit nikkel, suiker en geneesmiddelen.

Bron: [Fidel: http://www.cuba.cu/gobierno/reflexiones/2008/ing/f021008i.html], 4-10-2008, vert. wvdk.