Europese 'Terugkeerrichtlijn' door Cubaanse parlement verworpen

Redactie buitenland

Net als veel andere landen in Latijns-Amerika en in de rest van de wereld heeft ook het Cubaanse parlement de zogenaamde Terugkeerrichtlijn van het Europees Parlement verworpen. In het document dat op vrijdag 11 juli jl. werd goedgekeurd verklaart het Cubaanse parlement dat de richtlijn een flagrante en beschamende schending van de mensenrechten, het Verdrag voor de Rechten van het Kind en andere internationale verdragen betekent.

Ook veroordeelden de parlementsleden het bestaan van detentiecentra voor immigranten. Deze doen dienst als moderne concentratiekampen, waarin de menselijke waardigheid en het leven tenietgedaan worden.

De parlementariƫrs veroordelen tevens het beleid dat een uittocht van hoger opgeleiden uit de arme landen stimuleert en dat de ontwikkelingshulp aan deze landen inperkt. Zij roepen de internationale gemeenschap op en in het bijzonder de parlementen overal ter wereld om hun afkeuring uit te spreken over dit discriminerende en beschamende besluit van de Europese Unie.

De EU-richtlijn criminaliseert immigranten zonder papieren die zich in de Europese landen gevestigd hebben omwille van economische of politieke redenen of omdat zij ontsnapten aan oorlogen. De actie die Europa ondernomen heeft maakt het mogelijk niet begeleide minderjarigen vast te zetten en te deporteren naar derde landen. Ook verbiedt de Europese richtlijn gedeporteerde mensen om tot vijf jaar na hun deportatie nog terug te keren op Europees grondgebied.

Het document dat de Cubaanse parlementsleden opstelden herinnert eraan dat tussen 1800 en 1950 80 miljoen Europeanen emigreerden; slachtoffers van honger, politieke en religieuze vervolging en oorlogen. Desalniettemin sluit Europa nu zijn deuren voor miljoenen Latijns-Amerikanen en mensen uit vele andere delen van de wereld.

Om deze schaamteloze politiek uit te kunnen voeren beschikt de EU over 200 detentiecentra voor immigranten. In deze centra is er groot gebrek aan controle en regelgeving en ze zijn vaak ingericht in oude faciliteiten, schepen en zelfs concentratiekampen uit de Tweede Wereldoorlog.

Het parlement wijst erop dat mensen zonder papieren verjaagd, gediscrimineerd, gemarginaliseerd worden en veroordeeld zijn tot zwaar werk dat Europese burgers nooit zouden doen, terwijl de EU openlijk de import van hoogopgeleiden uit de derde wereld stimuleert.

Het Cubaanse parlement herhaalt zijn volledige verwerping van de Europese Terugkeerrichtlijn; een schaamteloze wet die de schuld van de problemen van de Europese samenlevingen afschuift op arme emigranten.

Bron: ACN, HAVANA, 11-7-2008, vertaling Frans Willems.