"Het programma van de CPRF wordt steeds relevanter"

CPRF organiseerde op 1 mei 2007 een grote demonstratie in Moskou.

Verklaring van het Presidium van het Centraal Comité van de Communistische Partij van de Russische Federatie (CPRF). (deel 2 en slot)

Op 2 maart jl. beleefden we de climax van de verkiezingsmarathon, die maandenlang duurde. De bevolking ging stemmen voor een nieuwe president. Tegelijkertijd werden er in 11 regio's Wetgevende Vergaderingen gekozen. De nieuwe Staatsdoema was al in functie sinds eind vorig jaar. Er waren twee hoofdstromingen in de verkiezingsstrijd voor de verkiezing van de Russische president. De ene was de alliantie van de groot-kapitalisten en arrogante bureaucraten, die Dimitri Medvedev als kandidaat had. De andere was het Links Patriottisch Alternatief, dat Gennadj Zjuganov als kandidaat had.

Ondanks het voorgaande vindt het Presidium van het Centraal Comité het wel juist dat de partij aan de verkiezingen heeft deelgenomen. De partij beschouwde de campagnes voor de parlementsverkiezingen en de presidentsverkiezing als één geheel. Door mee te doen is de partij ontegenzeglijk uit de schaduw naar voren getreden.

De communisten publiceerden het programma van de Communistische Partij van de Russische Federatie (CPRF) en haar kandidaten. De partij waarschuwde de bevolking, dat voortzetting van de desastreuze 'reformistische' koers zal leiden tot verdere verslechteringen. De partij heeft hiermee vele aanhangers gewonnen, waaronder ook jongeren. Het heeft ook waardevolle ervaringen in politieke strijd opgeleverd en voor het partijkader was het een waardevolle test.

De kandidaatstelling van Zjuganov voor het presidentschap van de Russische Federatie werd door de plaatselijke en regionale afdelingen ondersteund. Hij werd massaal gesteund door de afgevaardigden naar het 12e congres van de CPRF. Tijdens de verkiezingen kreeg hij de stemmen van de afgevaardigden van 28 organisaties zoals vakbonden, bonden van oud-militairen, vrouwen- en jeugdorganisaties. Er bevonden zich ook prominente wetenschappers en bekende mensen uit de culturele hoek onder zijn aanhangers.

Indrukwekkende verkiezingsuitslagen werden behaald in wetenschapscentra en in steden waar relatief veel actieve en zelfstandig-denkende mensen stemden. Zelfs bij afwezigheid van elk debat met de 'regerende partij' behaalde Zjuganov meer dan 13 miljoen stemmen, wat een aanzienlijke vooruitgang was vergeleken met de parlementsverkiezingen. Bovendien versterkte de partij haar posities bij de verkiezingen van de regionale Wetgevende Vergaderingen op 2 maart, door 58 zetels te winnen.

Tijdens de verkiezingen heeft de CPRF een stevige propagandacampagne gevoerd. Er werden meer dan 200 miljoen exemplaren van de kranten Pravda en Sovjetskaya Rossiya verspreid in regionale en plaatselijke edities. Er werden miljoenen pamfletten, folders, posters en strooibiljetten uitgedeeld en partij-video's vertoond, en de speeches van honderden afgevaardigden waren via de media te horen.

Tot ongenoegen van 'Verenigd Rusland' en zijn kandidaat, namen het team van de CPRF en haar leider deel aan alle radio- en televisiedebatten. Hierbij verklaarden ze dat ze klaarstonden om het land uit de sociale en economische impasse te halen. Er werden duizenden bijeenkomsten georganiseerd met afgevaardigden, die verslag uitbrachten aan hun kiesdistricten in de steden en op het platteland. Er werd uitgelegd hoe de partij staat ten opzichte van de hoofdvraagstukken van deze tijd. De partij heeft zichzelf weer op dekaart gezet door zich te presenteren als een reëel alternatief, voor zowel het dictaat van de oligarchen en bureaucraten, als voor het weer opkomende rechts burgerlijke liberalisme.

De actieve opstelling van de CPRF en de deugdelijkheid van haar strijd voor de belangen van de bevolking zorgden ervoor dat andere presidentskandidaten veel punten uit het programma van Zjuganov probeerden over te nemen. Dat bood de communisten nieuwe kansen om een aanvallende campagne te voeren.

De CPRF heeft gegronde redenen om wettige bezwaren in te dienen bij de autoriteiten. Bewezen feiten van flagrante schendingen van de kieswet door federale en regionale besturen vormen de basis van de strijd van de partij voor verdediging van de burgerrechten. We zullen alle mogelijke maatregelen nemen om de vervalsers van de verkiezingen in handen van justitie te stellen.

De CPRF, gesteund door de bevolking, is van plan om haar initiatieven door te zetten. De partij zal toegang tot de media proberen te krijgen. Ze zal streven naar de invoering van een 'federale wet voor oppositie', waaronder het recht op een 'schaduwregering', het oprichten van een systeem van openbaar toezicht op het naleven van verkiezingsbeloften en de financiering van parlementaire partijen met regeringsgeld.

Tijdens de laatste verkiezingscampagne werden zowel onze sterke punten, alsook onze zwakke punten blootgelegd. Op nuchtere wijze kijken we naar onze resultaten. We zijn ons bewust van onze tekortkomingen. We moeten grondig kijken naar de effectiviteit van onze plaatselijke partijafdelingen. Dit zal bediscussieerd worden op de eerstvolgende bijeenkomst van het Centraal Comité en zal betrokken worden bij de ontwikkeling van de strategie en tactiek van de partij.

Het Presidium van het Centraal Comité van de CPRF bedankt de miljoenen burgers in het land, zowel communisten als niet-partijleden, voor de steun aan de partij en haar kandidaat. We waarderen allen die ons campagnefonds hebben gesteund. We zijn de honderdduizenden activisten, campagnevoerders, waarnemers van de stemcomité's veel dank verschuldigd voor hun toegewijde, belangeloze inzet. Voor hun moedig standhouden. Voor hun vertrouwen in de overwinning van de idealen van het volk aan de macht, en het socialisme.

Bij de 15e verjaardag van haar heroprichting heeft de CPRF laten zien dat ze klaar is om te vechten voor het veroveren van de macht door de werkende bevolking. Ons programma zal dan ook met de dag relevanter worden en men zal er niet meer omheen kunnen.

De aftredende president heeft een afschuwelijke erfenis achtergelaten voor zijn 'troonopvolger'. Rusland is nog steeds verslaafd aan olie, de economie stagneert. De voedsel-zekerheden zijn weg. Sociale problemen worden niet aangepakt. Daarbij wordt de kloof tussen arm en rijk groter. De vorming van de Russische-Witrussische Unie is bevroren, en Oekraïne drijft af richting NAVO. Tijdens de acht jaar van Poetin's regering zijn de problemen die om een oplossing schreeuwen niet opgelost: het teruglopende bevolkingscijfer, de economie die zich heeft ingesteld op de export van ruwe producten, en de verschrikkelijke terugval in het levenspeil van de bevolking in een uitgestrekt land met een zwaar klimaat. De nieuwe president zal de verantwoordelijkheid op zich moeten nemen om deze zaken aan te pakken en zich tevens teweer moeten stellen tegen de geografisch-politieke bedreigingen.

In het belang van het land en haar bevolking is de CPRF bereid om samen tewerken met een regering die de kernpunten van ons programma wil overnemen. Een regering die de natuurlijke rijkdommen voor de staat wil behouden en het geld van het Stabilisatiefonds wil gebruiken voor het opkrikken van de economie, voor de vorming van een sociaal vangnet en een aanzienlijke verhoging van lonen, pensioenen en uitkeringen. En een regering die de huren beneden de 10 procent van het gezinsinkomen wil houden.

We zijn er zeker van dat er geen andere weg bestaat voor dit land. Een draai naar links zal Rusland redden. De situatie heeft duidelijk gemaakt dat het land de CPRF met haar mensen en actieprogramma's nodig heeft. De miljoenen stemmen die op de CPRF zijn uitgebracht sterken ons in het vertrouwen op de uiteindelijke overwinning. Dit zet ons aan tot grotere vastberadenheid in onze strijd om de werkende klasse aan de macht te brengen en op ons doel af te gaan, wetend dat het socialisme zal overwinnen.

Bron CPRF, 18 maart 2008, vertaling Ardengo Persijn.