Huis keurt Irak-beleid van Bush af

Echte strijd moet nog komen


Los Angeles: meer dan 500.000 demonstranten tegen de oorlogen van Bush, op 27 januari jl.  


 

Redactie buitenland

Het Huis van Afgevaardigden heeft op 16 februari jl. met grote meerderheid een resolutie aangenomen waarin het Irak-beleid van president Bush wordt afgekeurd. De Democraten hebben 233 van de 435 zetels in het Huis van Afgevaardigden. De resolutie werd aangenomen met 246 tegen 182 stemmen. Zeventien van de 201 Republikeinse leden - een kleine 10 procent van alle partijgenoten van Bush in het Huis - stemden bovendien met de Democratische meerderheid mee.

Bush had al vóór de stemming aangekondigd dat hij haar niet zou overnemen. Volgens de Amerikaanse grondwet heeft de president als leider van de strijdkrachten de vrijheid om in tijden van oorlog zelfstandig zijn strategie te bepalen. Toch wordt de resolutie in de VS uitgelegd als een nederlaag voor Bush. Met de stemming is nu voor het eerst formeel vastgelegd dat een meerderheid van het Huis - net als een meerderheid van het Amerikaanse volk - geen vertrouwen meer heeft in de wijze waarop hij leiding geeft aan de oorlog.

Het is voor het eerst in bijna vier jaar oorlog dat in het Huis zo openlijk kritiek wordt geuit op de president. In de aangenomen resolutie wordt de door Bush aangekondigde uitbreiding met ruim 20 duizend manschappen afgekeurd. De uitspraak is vooral een stap naar meer pressie op het Witte Huis en meer bemoeienis vanuit het Congres met de oorlog in Irak. De Democraten gokken erop dat in het spoor van de uitspraak van het Huis van Afgevaardigden nu ook in de Senaat Republikeinen zijn te vinden die, ongelukkig met de impasse, bereid zijn de zijde van de critici te kiezen. In voorbereiding is inmiddels ook een uitspraak waarin het president Bush verboden wordt op eigen gezag Iran aan te vallen.

Het debat zal vermoedelijk volgende maand echt scherp worden als het Huis zich buigt over een wetsvoorstel waarin de regering-Bush om bijna honderd miljard dollar vraagt voor de oorlog. Een deel van de Democraten vindt dat hun partij nu de financiering van de oorlog moet gaan blokkeren. Bush en Republikeinse Congresleden leggen verzet hiertegen uit als verraad aan de Amerikaanse soldaten in Irak en Afghanistan. Toch willen de Democraten instemming met het budget aan voorwaarden binden. Peilingen wijzen erop dat de bevolking in meerderheid voorstander is van stopzetting van de financiering.

Oorlog ten koste van uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden

In de begroting voor het fiscale jaar 2008, dat in oktober 2007 van start gaat, trekt Bush 300 miljard dollar extra uit voor de oorlogen in Afghanistan en Irak. Bush vraagt om 100 miljard dollar extra voor Irak en Afghanistan over het lopende fiscale jaar (2006-2007). Eerder al kreeg de regering voor datzelfde jaar 70 miljard dollar toegestopt. Het wordt daarmee met 170 miljard het duurste oorlogsjaar tot nog toe voor de VS sinds de inval in Irak, vier jaar geleden. Voorts wil hij 145 miljard dollar voor het fiscale jaar 2008 en voert hij 5,6 miljard dollar op in de begroting 2008 voor 21.500 extra troepen in Irak. De president vraagt ook alvast 50 miljard dollar voor Irak en Afghanistan voor de begroting 2009. Het ministerie van Defensie ziet zo in de nieuwe begroting zijn budget met 10,5 procent stijgen tot meer dan 480 miljard dollar.

Dit gaat ten koste van voorzieningen voor armen, ouderen en gehandicapten.Daarop wil de Amerikaanse president voor tientallen miljarden dollar bezuinigen. In de nieuwe begroting maakt Bush andermaal duidelijk waar zijn prioriteiten liggen: bij de oorlogvoering. Die is voor hem en zijn politieke achterban bijzonder winstgevend. Bedrijven in de sectoren defensie, ruimtevaart, luchtvaart, energie en transport, zoals Boeing en Lockheed, zullen profiteren van de plannen van Bush.

Hij bezuinigt op sociale uitgaven. Zo stelt hij bezuinigingen voor bij de publieke gezondheidszorg (Medicare en Medicaid) ter waarde van naar schatting 78 miljard dollar. Onder Medicare vallen 43 miljoen gepensioneerden en gehandicapten; Medicaid is een gezondheidsvoorziening voor kinderen en armen. De uitkeringsgerechtigden betalen op deze manier de winsten van het militair-industriële complex.

Bron: Orange, 5-2-2007, FD, 6-2-2007, VK en NRC, 17-2-2007.