Wereldfocus


Chávez kan verder werken aan het project 'socialisme in de 21ste eeuw'. De Bolivariaanse revolutie zal worden verdiept en verbreed.  

Venezuela in de ban van Chávez

"Als Chávez regeert als een autocraat, zoals zijn tegenstanders wel eens beweren, dan doet hij dat alleszins met de goedkeuring van de bevolking". Dat besluit The New York Times na de verkiezingen van afgelopen zondag. De ruim 60 procent van de Venezolanen die vóór Chávez heeft gestemd, heeft carte blanche gegeven aan de president om zijn greep op het land te versterken. En Chávez is ook vast besloten om dat te doen. Zo wil hij al zijn medestanders verenigen in één partij, wat nu niet het geval is en droomt hij ervan aan de macht te blijven tot 2020. Nu al controleert de regering Chávez de wetgevende macht, het opperste gerechtshof, 21 van de 23 gouverneurs, het leger, de nationale petroleummaatschappij PVDSA en andere staatsinstellingen. Voor de komende regeringsperiode beloofde Chávez "een revolutie in de revolutie", een zuiveringsproces om corruptie en overdreven bureaucratie tegen te gaan. Ook de grondwet zal worden hervormd, waarin onder meer zal worden vastgelegd hoe de olie-inkomsten moeten worden verdeeld. (IPS, 3/8-12-2006)

Zuid-Afrika wil meer kerncentrales

De Zuid-Afrikaanse minister van Energie, Buyelwa Sonjica, kiest voor kernenergie om meer stroom te produceren in haar land. Ook andere Afrikaanse landen moeten volgens haar die optie overwegen. Zuid-Afrika dringt aan op samenwerking binnen Afrika. Wereldwijd draaien er zeker 442 kerncentrales in 31 verschillende landen, maar daarvan bevinden er zich slechts twee op het Afrikaanse continent: de Zuid-Afrikaanse kerncentrales Koeberg-1 en Koeberg-2. (...) De hoge kostprijs en de beperkte vraag naar elektriciteit maken het voor het merendeel van de Afrikaanse landen onmogelijk om een centrale te bouwen. Regionale samenwerking en de gezamenlijke bouw van centrales moeten een oplossing bieden. (IPS, 25/11-1/12-2006)

Ecuador kiest voor vernieuwing

In de tweede ronde van de presidentsverkiezingen hebben de Ecuadoranen op zondag 26 november jl. resoluut voor vernieuwing gekozen. Rafael Correa (...) haalde het met een ruime meerderheid tegen bananenmagnaat Alvaro Noboa. Correa is econoom en een relatieve nieuwkomer in de politiek. (...) Correa wil effectief werk maken van vernieuwing op een grondige manier, door een nieuwe grondwetgevende vergadering bijeen te roepen die de machtsverhoudingen in het land moet wijzigen. Hij beloofde de besprekingen over het vrijhandelsverdrag met de VS zeker niet voort te zetten en wil de luchtmachtbasis van Manta, die tijdelijk is afgestaan aan de VS, graag terug. Correa is de favoriet van (de herkozen, nvdr) Chávez, en wil zijn land opnieuw lid maken van de OPEC. (...) Met de verkiezing van Ortega in Nicaragua en deze van Correa in Ecuador is het progressief linkse kamp in Latijns-Amerika versterkt. De Braziliaanse president Lula spreekt ook van de 'transformatie' van Zuid-Amerika. Ook andere analisten zien in de overwinning van Correa nogmaals de afwijzing van de neoliberale politiek. (IPS, 25/11-1/12-2006)

Angola ambieert lidmaatschap OPEC

De Angolese minister van Olie gaf zijn land op als kandidaat voor het lidmaatschap van de OPEC en hoopt in maart 2007 tot de groep van olie-uitvoerende landen te kunnen toetreden. Angola is na Nigeria, ook een OPEC-lid, de tweede grootste olie-uitvoerder van sub-Sahara Afrika en zag in 2005 zijn economie dankzij het zwarte goud met maar liefst 18 procent groeien. De productie zal volgend jaar nog worden opgedreven van 1,4 naar 2 miljoen vaten ruwe olie per dag, wat van het land een belangrijke speler op de oliemarkt maakt. Het verhoopte lidmaatschap van OPEC zal dan ook naar allewaarschijnlijkheid snel werkelijkheid worden. Dit lidmaatschap zal ongetwijfeld positieve gevolgen hebben voor de financiële status en het internationale aanzien van het land. (...) President José Eduardo dos Santos (...) doet serieuze inspanningen om het land uit de armoede te halen door te investeren in o.a. infrastructuur, huisvesting en industrialisering. Hoewel nog steeds 68 procent van de 15 miljoen Angolezen onder de armoedegrens leeft, is er hoop op een betere toekomst. (IPS, 3/8-12-2006)

Probleem e-waste blijft groeien

In de gigantische hoeveelheid afval die in de wereld jaarlijks wordt geproduceerd (2 miljard ton in de EU alleen al), krijgt elektronica-afval een steeds groter aandeel. Elk jaar wordt zo'n 50 miljoen ton aan computers, gsm's, televisies en andere elektronica afgedankt. De verwerking van deze e-waste, dat grote hoeveelheden toxische stoffen als lood, cadmium en kwik bevat, laat dikwijls ernstig te wensen over. Vanwege de hoge kostprijs voor recyclage, wordt afgedankte elektronica uit het Westen vaak naar ontwikkelingslanden verscheept. Van de ladingen is vaak maar 50 en soms zelfs maar 25 procent nog bruikbaar. De rest wordt gedumpt of verbrand, met ernstige gevolgen voor mens en milieu. Nu de wetgeving in China en India is aangescherpt, verplaatst de afvalstroom zich meer en meer naar Afrika. (...) (IPS, 3/8-12-2006)

Tropisch hardhout bron van ellende en corruptie

(...) Naar schatting is bijna de helft van alle hout dat in Europa wordt verkocht, illegaal gekapt. De gevolgen voor de inwoners van de tropische wouden - mens, dier en plant - zijn vaak catastrofaal. Biodiversiteit en klimaatsystemen worden vernietigd. Volgens Greenpeace wordt de illegale kap bovendien gekenmerkt door corruptie, geweld, mensenrechtenschendingen en het witwassen van geld. (...) (IPS, 3/8-11-2006)