Zuid-Amerikaanse staatsobligatie maakt zijn debuut in november

Mercosur (Mercado Común del Sur: Zuidelijke Gemeenschappelijke Markt) is een douane-unie tussen Brazilië, Argentinië, Uruguay, Paraguay en sinds juli 2006 Venezuela. Mercosur werd opgericht in 1991. Het doel van de organisatie is om vrije handel en vrij verkeer van goederen, personen en kapitaal te bevorderen. Bolivia, Chili, Peru en Mexico zijn geassocieerde leden. Veel Zuid-Amerikanen zien de Mercosur [en in toenemende mate ook ALBA, nvdr] als een verdediging tegen het alsmaar dichterbij sluipen van de Verenigde Staten met organisaties zoals de Vrijhandelszone van de Amerika's (FTAA).
(Bron: http://nl.wikipedia.org)

Redactie buitenland

In alle rust maar vastberaden hebben Argentinië en Venezuela gewerkt aan de ontwikkeling van een instrument dat bijdraagt aan de financiering van beide landen. De Zuidelijke Obligatie (Southern Bond), waar al langere tijd over gesproken wordt, zal in november a.s. voor het eerst worden uitgegeven. Deze eerste uitgave betreft staatsobligaties ter waarde van 1 miljard dollar. Voor het eind van het jaar volgt een tweede uitgave. Deze operatie zal worden voortgezet in 2007, waarbij de totale obligatiewaarde uiteindelijk zal oplopen tot 5 miljard dollar.

Dit nieuws werd in Caracas bekendgemaakt door de Venezolaanse minister van Financiën, Nelson Merentes, tijdens de presentatie in de Nationale Vergadering van het Budgetvoorstel 2007. "Het betreft een gezamenlijke obligatie met een gelijke waarde. Dat betekent dat het een gelijke verdeling betreft: 50 procent voor Argentinië en 50 procent voor Venezuela", zei Merentes. Het nieuws werd later bevestigd door het ministerie van Financiën in Buenos Aires.

De onderhandelingen over dit project zijn op initiatief van president Hugo Chávez van Venezuela en Néstor Kirchner van Argentinië gestart tijdens de "Conferentie van presidenten van de Mercado Común del Sur (Mercosur, Zuidelijke Gemeenschappelijke Markt), die plaatsvond in de Argentijnse stad Córdoba, op 21 juli jl.

Het eerste doel is het ontwikkelen van financiële instrumenten voor de regio. In een later stadium, als de resultaten bemoedigend blijken te zijn, is het de bedoeling om de Banco del Sur op te richten. Dat instituut zal zich richten op de financiering van investeringen in infrastructuur en sociale ontwikkeling voor de leden van Mercosur, een regionaal (handels)blok, dat ook Brazilië, Paraguay en Uruguay omvat.

Financiële regeringsvertegenwoordigers van beide landen zijn het erover eens dat de huidige internationale situatie gunstig is voor een dergelijk project. Venezuela, dat kan vertrouwen op zijn inkomsten uit olie, wordt gekwalificeerd als een laag risicoland (218 basispunten) en de kwalificatie van Argentinië is in de afgelopen maanden positiever geworden (293 basispunten). Daarom, en om een mogelijk embargo op de obligaties te vermijden in het geval ze worden uitgegeven via Buenos Aires, verlopen de eerste uitgaven via Caracas.

Toen Argentinië voorstelde om door middel van de Zuidelijke Obligaties uit de schulden te komen, werd dat voorstel door 76 procent van de aandeelhouders geaccepteerd. De overige 24 procent, voornamelijk 'aasgier'-fondsen, accepteerde de betalingsvoorwaarden niet en is op zoek naar mogelijkheden om zijn geld te verkrijgen via internationale inbeslagnames.

Het Argentijnse staatssecretariaat van Financiën, onder leiding van Alfredo MacLaughlin en de Venezolaanse tegenhanger, zullen in november contact opnemen over de operatie.

De Zuidelijke Obligatie zal zijn opgebouwd uit twee gelijke delen, bestaande uit Argentijnse obligaties (zgn. 'Boden', het is nog niet duidelijk of het zal gaan om Boden die verlopen in 2012 of Boden die verlopen in 2015) en een Venezolaanse Fixed-Interest Security (TIF, Título de Interés Fijo) met een vaste rente voor 15 jaar. De beide landen zullen proberen om debelangrijkste investeringsbanken in de wereld te interesseren om Zuidelijke Obligaties te kopen. De opzet is dat het bij de eerste aankoop een 'samengestelde obligatie' betreft, maar dat deze daarna eventueel in twee afzonderlijke delen kan worden verhandeld.

In de afgelopen drie jaar zijn er tussen de beide landen sterke handels- en financiële banden ontstaan, waarbij Caracas zelfs de belangrijkste financieringsbron voor Argentinië is geworden, door het kopen van schuldbekentenissen [bepaald type lening, nvdr] ter waarde van een totaalbedrag van meer dan 3 miljard dollar.

Bron: Agencia de Prensa del Mercosur, 26-10-2006, vertaling J. Bernaven.