Democraten terug van weggeweest. Reden voor feestvreugde?


Met een democratische meerderheid kan ook de ultra-conservatieve VS-ambassadeur in de VN zijn baantje kwijtraken. Rechts: Rumsfeld verdween al. Cheney schijnt er ook al genoeg van te hebben. De ratten verlaten het schip. Wat zal er voor terugkomen..?  


Rumsfeld verdween al. Cheney schijnt er ook al genoeg van te hebben. De ratten verlaten het schip. Wat zal er voor terugkomen..?  

Redactie buitenland

Het resultaat van de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten was zonder twijfel een buitengewone en categorische verwerping van de politiek die president George W. Bush en de rest van zijn regering sinds 2001 hebben gevoerd.

Ofschoon de verkiezingen in het politieke systeem van dit land dusdanig zijn ontworpen dat de politici niet van hun post kunnen worden verwijderd, vooral niet op federaal niveau (slechts 10 procent van de zetels in het federale Huis van Afgevaardigden was bijvoorbeeld in het geding tijdens deze verkiezingen), was er sprake van een politieke aardverschuiving.

De wijdverbreide ontevredenheid onder de bevolking over de Iraakse oorlog, de politieke corruptie, het willekeurige optreden en de incompetentie van de regering Bush, die de fundamentele rechten van de burgers ernstig in gevaar heeft gebracht, en andere grote kwaden, maakten het voor de Democraten mogelijk om de controle in het Huis van Afgevaardigden met een meerderheid van meer dan 25 zetels te herwinnen (misschien ook in de Senaat) en bovendien 28 gouverneursposten van de 50 die het land telt te bezetten.

Maar we moeten ons niet laten misleiden door de bedrieglijke illusie die door het tweepartijensysteem van de VS wordt geboden. De ontevredenheid van de bevolking over overheids- en maatschappijkwesties is veel dieper dan de verkiezingsresultaten openbaren. Het is voldoende om eraan te herinneren dat het percentage burgers dat aan deze verkiezingen deelnam aanzienlijk minder dan de helft van de geregistreerde kiezers bedroeg. Het huidige politieke systeem van Amerika is ontworpen ten voordele van de twee grote politieke partijen en de economische belangen die zij vertegenwoordigen, niet om de wil van de meerderheid te dienen. De tijd zal leren wat de voordelen zullen zijn van meer Democratische invloed. De slag toegebracht aan de Republikeinen stemt echter wel tot vreugde en biedt hoop op een minder agressief kapitalisme in de VS.

Een eerste resultaat is de val van Rumsfeld. George W. Bush bevestigde onmiddellijk na de nederlaag van de Republikeinen dat de hardliner Donald Rumsfeld gedwongen werd om af te treden. Robert Gates, de ex-CIA-baas onder G. Bush, wordt zijn opvolger. Zal het van de regen in de drup blijken te zijn? De leiders van de Democraten hadden herhaaldelijk het ontslag van Rumsfeld geƫist. Zijn naam wordt onmiddellijk verbonden met de oorlog van de VS tegen Irak. Tegen die oorlog ontwikkelt zich ook in de VS steeds meer verzet, ook in leidende kringen.