Kruistocht tegen honger in Latijns-Amerika


 

Odalys Troya Flores

Tijdens de Wereld Voedsel Dag heeft de Voedsel en Landbouw Organisatie (FAO) van de Verenigde Naties het initiatief 'Geen honger in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied' nieuw leven ingeblazen. Dit initiatief van de FAO is ingegeven door het grote aantal ondervoede mensen dat op dat daar leeft, ongeveer 52 miljoen, inclusief zeven procent van de kinderen onder de vijf jaar die ernstig lijden door chronische ondervoeding.

Ondervoeding van kinderen gaat over van de ene generatie op de andere. Het is de oorzaak van meer dan de helft van het totale aantal kindersterften wereldwijd, op een schaal die nog nooit is geëvenaard door welke besmettelijke ziekte dan ook.

Jose Graziano da Silva, vertegenwoordiger van de FAO in de regio, heeft regeringen opgeroepen om de plaag van ondervoeding uit te roeien, want de intellectuele en lichamelijke ontwikkeling van een hele generatie kinderen staat op het spel. Hij waarschuwt ervoor dat als de omvang van de honger en ondervoeding in Latijns-Amerika niet afneemt het 70 jaar zal duren om dit probleem volledig uit te roeien.

Alleen al in Honduras, een van de armste landen in Latijns-Amerika, leeft 80 procent van de inwoners onder de armoedegrens. Meer dan 38 procent van de kinderen heeft te lijden van ondervoeding, een gevolg van de voortdurende armoede waar het grootste deel van de bevolking onder gebukt gaat. Volgens monsigneur Romulo Emiliani, assistent bisschop in San Pedro Sula, ten Noorden van de hoofdstad Tegucigalpa, zijn er verschillende oorzaken die tot deze situatie hebben geleid. Met name het economische, politieke en sociale systeem van het land, waardoor miljoenen Hondurezen zijn uitgesloten van de 'gemeenschappelijke' bezittingen van het land. Armoede en honger hebben zich genesteld als een kwaadaardige tumor, die het welzijn en de hoop van de bevolking vernietigt.

In Nicaragua leeft 82 procent van de bevolking in armoede, waardoor velen zijn veroordeeld tot honger en analfabetisme, zonder enige toegang tot gezondheidszorg of sociale zekerheid. In Guatemala lijdt 23 procent van de kinderen chronisch honger, een aantal dat nog hoger is dan de 18 procent in Haïti. De plaag van de honger veroorzaakt door armoede heeft ook effect op andere landen in Centraal-Amerika en in het grootste deel van het Amerikaanse continent.

Volgens de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en de Cariben zullen vier Centraal-Amerikaanse landen: El Salvador, Guatemala, Honduras en Nicaragua, waarschijnlijk niet in staat zijn om de omvang van de ondervoeding te halveren, zoals vastgelegd in de 'Millennium Doelstellingen'.

Als onderdeel van deze Millennium Doelstellingen riep de VN in 1996 landen op om te streven naar een halvering van het aantal ondervoede kinderen in 2015, evenals een halvering van extreme armoede en honger. Deze doelen zijn moeilijk maar niet onmogelijk te bereiken. Brazilië is het bijvoorbeeld gelukt om ongeveer 20 miljoen mensen uit hun situatie van extreme armoede te halen door middel van speciale voedselprogramma's, ingesteld door de regering van president Lula, met hulp van de FAO en andere internationale organisaties.

Latijns-Amerika en de Cariben produceren drie keer de hoeveelheid voedseldie nodig is om hun bevolking te voeden en die regio is de grootste exporteur van voedsel ter wereld. Tijdens een 'Regionale Conferentie over Chronische Honger', gehouden in Guatemala in september 2005, lanceerden Brazilië en Guatemala een regionaal initiatief onder de titel: 'Latijns-Amerika en de Cariben zonder Honger in 2025', een voorstel dat door de regionale autoriteiten wordt gesteund.

Doel van zowel dit initiatief als dat van de FAO is het bevorderen en uitvoeren van beleid dat ervoor moet zorgen dat in 2025 de honger volledig is uitgeroeid in de regio, door gezamenlijke inspanningen van regeringen, congressen en alle sectoren in de maatschappij.

Bron: Prensa Latina, Havana, DATUM 27-10, vertaling J. Bernaven.