Irak-politiek begint Bush parten te spelen


Oliepijpleiding in Irak in brand geschoten. Olie en strategische posities zijn de werkelijke redenen van de aanwezigheid van de VS en de Britten inIrak. Daarom kan er ook geen sprake zijn van een snelle terugtocht van de troepen. Eerst moeten deze strategische doelen volledig gerealiseerd zijn.  


 

Redactie buitenland

De tegenstellingen in de VS over de te volgen Irak-strategie nemen steeds meer toe. Het Iraakse verzet zet president Bush onder steeds grotere druk om zijn strategie te wijzigen. Maar de haviken willen (nog) niet wijken. Zij kiezen voor blijven, alhoewel zij zich realiseren dat hun steun onder de bevolking drastisch blijft dalen.

Volgens de president zal er geen sprake zijn van een strategiewijziging, maar meerdere kranten meldden dat er wel degelijk gewerkt wordt aan een plan om de Iraakse regering meer verantwoordelijkheid te geven. Volgens de New York Times is er inmiddels een stappenplan in de maak om taken over te dragen. Het Witte Huis ontkent dat.

De Democraten en sommige Republikeinen, waarvan er steeds meer zenuwachtig worden, zinspelen inmiddels op veel drastischer plannen. Ze willen dat het Witte Huis onderhandelingen op gang brengt met de buurlanden Iran en Syriƫ. Dat zijn twee landen waar de regering Bush niets mee te maken wil hebben.

Alle peilingen wijzen er immers op dat de partij van Bush zijn meerderheid in het congres gaat verliezen. Veel Republikeinse kandidaten komen in de problemen door de VS-politiek in Irak. Binnen de partij komt er daarom steeds meer verzet tegen de gevoerde strategie.

De Democratische senator Barack Obama, die geldt als een kanshebber voor het presidentschap, zei gisteren dat er zonder medewerking van beide landen geen stabiel Irak kan komen. Obama wil eveneens dat er binnen een paar maanden een begin wordt gemaakt met de terugtrekking van Amerikaanse troepen. Nadelige effecten moeten op de koop toe worden genomen. "Er bestaan in Irak geen goede opties meer. Alleen slechte en nog slechtere."

Bush zelf blijft volhouden dat hij de juiste politiek voert. "De beste manier om ons land te verdedigen is door in de aanval te zijn en in de aanval te blijven", aldus de president tijdens een campagnebijeenkomst. Hij zei dat de troepen pas terugkeren als de overwinning binnen is.

Bron: BN De Stem, 23-10-2006.