China en Venezuela ondertekenen acht overeenkomsten


Presidenten Hugo Chávez (Venezuela) en Hu Jintao (China). Olie uit Venezuela naar China.  


Presidenten Hugo Chávez (Venezuela) en Hu Jintao (China). Olie uit Venezuela naar China.  


Presidenten Hugo Chávez (Venezuela) en Hu Jintao (China). Olie uit Venezuela naar China.  


Presidenten Hugo Chávez (Venezuela) en Hu Jintao (China). Olie uit Venezuela naar China.  

Redactie buitenland

Op donderdag 24 augustus jl. ondertekenden China en Venezuela acht overeenkomsten met betrekking tot verschillende onderwerpen. Dit wijst op een versterking van de banden tussen de twee landen.

Het betreft onder meer twee overeenkomsten over de uitbreiding van samenwerking op het gebied van energie. De Chinese Nationale Petroleum Maatschappij (CNPC) en het Venezolaanse staatsenergiebedrijf (PDVSA) zijn het eens geworden over de gezamenlijke ontwikkeling van Venezolaanse olievelden, vertelde de Chinese minister van Buitenlandse Zaken. De andere overeenkomsten, over handel, aanleg van infrastructuur, energie en toerisme, werden ondertekend nadat de Chinese president Hu Jintao zijn besprekingen had afgerond met de Venezolaanse president Hugo Chávez, die een bezoek bracht aan China.

"Ik ben zeer tevreden over de samenwerking met China op het gebied van olie en petrochemie", vertelde Chávez aan journalisten na de ondertekeningsceremonie, waarbij hij verklaarde dat Venezuela de olie-export naar China in de nabije toekomst zal verhogen naar 500.000 vaten per dag.

Tijdens de besprekingen met Hu zei Chávez dat Venezuela zich samen met China zal inspannen om de voorstellen daadwerkelijk uit te voeren en de samenwerking te versterken, zowel in bilaterale als multilaterale aangelegenheden, en zo een strategisch bilateraal partnerschap te ontwikkelen.

Venezuela hoopt de samenwerking te kunnen uitbreiden op het gebied van energie, spoorwegbouw, telecommunicatie, landbouw, toerisme, cultuur en onderwijs, en hoopt dat de huidige hoogstaande bilaterale commissie kan uitgroeien tot een belangrijk platform ter bevordering van de samenwerking, aldus Chávez.

Omdat het Chinees-Venezolaanse strategische partnerschap dit jaar vijf jaar bestaat, heeft Hu ook vier extra voorstellen gedaan. Ten eerste stelde hij voor om de uitwisseling op hoog niveau te versterken en de strategische afstemming uit te breiden. China zal de toetreding van Venezuela tot de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties ondersteunen, zei president Hugo Chávez donderdag 25 augustus, na een gesprek met de Chinese leider Hu Jintao. Hu verklaarde dat China zich met Venezuela zal inspannen om de uitwisseling en samenwerking uit te breiden tussen de regeringen, wetgevende machten en politieke partijen en de dialoog, advisering en coördinatie met betrekking tot belangrijke kwesties van gezamenlijk belang te versterken.

Het tweede voorstel was om de wederzijdse samenwerking te verdiepen en de gezamenlijke ontwikkeling te versnellen. China zal met Venezuela meewerken aan de verbetering van het functioneren van de bilaterale gezamenlijke commissie, het uitvoeren van samenwerkingsprojecten en het verder onderzoeken van samenwerkingsmogelijkheden op het gebied van spoorwegbouw, scheepsbouw, fabricage van machines voor olieproductie en hoogwaardige techniek, zei Hu.

Hij beloofde ook dat China bedrijven zal aanmoedigen om investeringen te doen in Venezuela en Venezolaanse bedrijven zal verwelkomen in China. Tevens zal het zich ook inspannen met Venezuela om de mogelijkheden te onderzoeken en samenwerking uit te breiden op het gebied van verbetering van economische en sociale voordelen, voegde Hu toe.

Het derde voorstel is het bevorderen van culturele uitwisseling en wederzijds begrip, door het uitbreiden van uitwisselingen op het gebied van onderwijs, cultuur, wetenschap, technologie, media en toerisme.

Het vierde voorstel is het versterken van internationale samenwerking, in het bijzonder afstemming binnen internationale en regionale organisaties, zoals de Verenigde Naties, de Wereld Handelsorganisatie en de Organisatie van Amerikaanse Staten.

President Hu zei dat de Chinees-Venezolaanse betrekkingen enorm zijn versterkt en verdiept dankzij de regelmatige uitwisseling tijdens bezoeken op hoog niveau, toenemend politiek vertrouwen, substantiële vooruitgang in de samenwerking en een goede samenwerking op het gebied van internationale en regionale aangelegenheden.

Hu sprak zijn waardering uit voor de steun van de regering van Venezuela voor het beleid van 'één China' [geen onafhankelijkheid voor Taiwan, nvdr] en de krachtige steun voor China met betrekking tot belangrijke kwesties, zoals Taiwan.

Chávez zei dat de ontwikkeling van bilaterale betrekkingen in een nieuwe fase is gekomen nu de twee landen het wederzijds politieke vertrouwen, de economische en handelssamenwerking, de culturele uitwisseling en de vriendschap tussen de beide volkeren hebben versterkt. Hij zei dat de Venezolaanse regering de steun voor het 'één China'-beleid zal voortzetten.

Chávez arriveerde in Peking als Hu's gast, dinsdagavond 22 augustus, voor een zesdaags staatsbezoek aan China. Hij zal ook de oostelijke provincie Shandong bezoeken. Chávez heeft China eerder bezocht, in oktober 1999, mei 2001 en december 2004.

Bron: Radio Havana Cuba (http://www.radiohc.cu), 24 augustus 2006, vertaling J.Bernaven.