Balkenende mag ongehinderd verder

Wakker worden links!


Ontstaan Balkenende 3 door misbruik van huidige rechtse kamermeerderheid.  


Op 22 november de kans om Balkenende definitief achter de coulissen te laten verdwijnen.  

Wil van der Klift

D66 kondigde een motie van wantrouwen aan, maar liet die vervolgens weer achterwege. Handelskenmerk van de partij die de sociaaleconomische maatregelen van het kabinet volledig steunt. Het nieuwe kabinet kan gewoon zijn gang (blijven) gaan, op basis van de ruime rechtse meerderheid in de Tweede Kamer.

Het kabinet-Balkenende 3, dat steunt op een minderheid van CDA en VVD in de Tweede Kamer (71 zetels), heeft het debat over de regeringsverklaring gemakkelijk doorstaan. Op basis van de vorige verkiezingen heeft 'rechts' in de Tweede Kamer dan ook een riante meerderheid, die door Balkenende 2 en nu door nummer 3 volledig wordt benut. Het kabinet kreeg duidelijke instructies mee.

Volgens de VNO-NCW-voorzitter is het in het belang van de economie dat het beleid dat door dit kabinet is gevoerd wordt voortgezet. "Zo wordt voorkomen dat 2007 voor de economie een verloren jaar wordt", aldus Wientjes. Voorzitter Loek Hermans van MKB-Nederland vindt ook dat de val van het kabinet Balkenende 2 een zeer slechte zaak is voor het land. Volgens Hermans "dreigt de Miljoenennota 2007 in het water te vallen en 2007" ook volgens hem "een verloren jaar te worden". In de Tweede Kamer miauwt Balkenende zijn bazen keurig na.

Het rechtse parlement legde het kabinet Balkenende 3 nauwelijks iets in de weg en nam genoegen met de toezegging van de premier dat hij 'prudent' zou omgaan met omstreden besluiten die onvoldoende draagvlak hebben. De begroting, het belastingplan en de voorgenomen verlaging van de winstbelasting zijn vanzelfsprekend prioriteit voor het neoliberale kabinet. Maar met wisselende steun van LPF, SGP en ChristenUnie, sociaal-economische gedoogsteun van PvdA en D66 en een boterzachte oppositie van SP en GroenLinks is de kans op het doordrukken van nog meer rechtse maatregelen zeer wel aanwezig.

Daarbij valt te denken aan:

  1. Verdere ontwikkeling van de Joint Strike Fighter (JSF), inmiddels omgedoopt tot Lightning II. Het kabinet wil nog voor de verkiezingen daarover een overeenkomst sluiten met de Verenigde Staten.
  2. Verdergaande liberalisering van de huurwet waardoor het mogelijk wordt een groot aantal huurwoningen over te brengen naar de vrije sector, afhankelijk van de WOZ-waarde van de woning.
  3. Privatisering van Schiphol, waarvoor Eerste en Tweede Kamer inmiddels toestemming hebben gegeven, maar waarover in de praktijk nog uitvoeringsbesluiten moeten worden genomen.
  4. Nationalisering van het politiebestel. Opheffing van de 25 regiokorpsen die onder directe aansturing komen van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De Raad van State moet nog advies uitbrengen over dat wetsvoorstel.
  5. De aanleg van de A6/A9 bij het Naardermeer om het fileverkeer te ontlasten. Het meest omstreden traject op die route is een tunnel langs het Naardermeer. Besluitvorming daarover wordt waarschijnlijk uitgesteld tot na de verkiezingen.

In het nieuwe kabinet wordt staatssecretaris Joop Wijn (Financiën) minister van Economische Zaken, als dank voor zijn inzet voor ondernemend Nederland. Staatssecretaris Atzo Nicolaï (Buitenlandse Zaken), bekend van zijn inzet om zoveel mogelijk overeind te houden van de afgewezen Europese Grondwet, wordt minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties. Balkenende 3 windt er geen doekjes om: de neoliberalen rukken op!

Het verzilveren van de weerzin bij grote delen van de bevolking tegen het beleid van de kabinetten Balkenende is inzet van de komende verkiezingen. Of het krachteloze vertoon van de linkse/progessieve partijen de zelfverzekerde, mediabewuste, aanpak van de rechtse politici valt te stoppen, valt te bezien. Er moet de komende maanden van linkse partijen en de vakbeweging een heel ander geluid komen. Anders zullen de conservatieve en neoliberale politici, gesteund door de mogelijkheid om de bevolking eenmalig financieel tegemoet te komen, wel eens aan het langste eind kunnen trekken, met of zonder de PvdA.

Bron: FD, 6-7-2006 en NRC, 8-7-2006, Website VNO-NCW, 29-6-2006 en Website MKB, 30-6-2006.