Defensie-minister Kamp: "Samenwerking Venezuela uitbreiden"


Op 29 maart jl. vergaderde Kamp samen met zijn Nederlandse collega's Alexander Pechtold (D66) van Koninkrijksrelaties en Piet Hein Donner (CDA) van Justitie, met de nieuwe Antilliaanse premier Emily de Jongh-Elhage (PAR) en de ministers David Dick (PAR) van Justitie en Ersilia de Lannooy (PNP) van Financiën (niet op de foto) in het Avila Beach Hotel op Curaçao. Foto: Ken Wong  

Redactie buitenland

Nederland wil de samenwerking met Venezuela uitbreiden op het terrein van de kustwacht en de marine. Venezuela wordt uitgenodigd in het najaar met de Nederlandse marine een oefening te houden en waarnemers te sturen naar de grote internationale oefening Joint Caribbean Lion, die deze zomer plaatsvindt.

Minister van Defensie Henk Kamp (VVD) onderstreept de goede relatie met Venezuela. "Er is al goede samenwerking op het gebied van drugsbestrijding en search and rescue. Nu is ook samenwerking op het terrein van de marine in zicht. Door goed samen te werken worden de kansen op conflicten verminderd en als ze toch ontstaan zijn ze langs diplomatieke weg op te lossen."

De internationale militaire oefening ziet Kamp ook niet als een provocatie in de richting van Venezuela. "We hebben nu eenmaal een koninkrijk en het zou niet goed zijn als we niet in alle delen van het koninkrijk zouden oefenen; je moet ook laten zien dat je er bent. Het is allerminst een provocatie; we hebben Venezuela immers ook uitgenodigd. Zij konden niet, maar ik hoop dat zij waarnemers sturen." (Waarom de hele NAVO bij de oefening is betrokken vermeldt hij niet, red. M.)

Als hem wordt gevraagd waarom Nederland met Venezuela wil samenwerken, terwijl Kamp begin van deze maand (met precies dezelfde woorden als Rumsfeld, red. M.) president Hugo Chávez een 'onverdraagzame volkspopulist' noemde, reageert hij defensief en verklaart dat hij altijd hetzelfde zegt en dat de pers zijn eigen verantwoordelijkheid heeft om hem correct te citeren. Als de bewindsman wordt gevraagd of hij de bewuste uitspraken heeft gedaan, ontkent hij niet, maar verwijst opnieuw naar de verantwoordelijkheid van de pers.

Bron: Amigoe.com, Curacao, 29 maart 2006.