Persverklaring Reiderland

De NCPN-afdeling Reiderland betreurt het besluit van het lid van de raadsfractie Zwanie Tielman en enkele leden van de afdeling, om hun lidmaatschap van de NCPN te beëindigen. Voor zover ons bekend, liggen aan dit besluit geen verschil in politieke standpunten, over zaken die in de gemeente Reiderland spelen, ten grondslag, maar uitsluitend 'onverenigbaarheid van karakters'.

De NCPN zal blijven optreden vóór de belangen van de werkende bevolking in Reiderland. Daarbij wordt het zoeken naar samenwerking met andere partijen in de raad van Reiderland en met raadsfracties en partijen in buurgemeenten voortgezet. Dat zal hard nodig zijn voor het verhinderen van de plannen voor herindeling van de gemeenten Reiderland, Scheemda en Winschoten om het voorzieningenpeil in Reiderland te behouden en lastenverlichting voor de bevolking te verzekeren.

Deze herindeling wordt gemotiveerd met het bereiken van noodzakelijke efficiëntie, maar komt neer op een ordinaire bezuiniging van de rijksoverheid. In alle herindelingen die in Nederland zijn doorgevoerd blijkt dat de kostenbesparing, die de doelmatigheid oplevert, niet ten goede komt aan de bevolking door betere dienstverlening en lagere tarieven. De besparing komt slechts ten goede aan het rijk.

Een ander argument voor gemeenteherindeling is verhoging van de 'bestuurskracht'. Hier merkt de bevolking ook weinig goeds van. Integendeel, verhoogde bestuurskracht betekent in feite een bestuur dat verder van de bevolking afstaat en daardoor makkelijker onpopulaire maatregelen, die 'Brussel', de regering of provincie de gemeente opleggen, kan doorvoeren.

De inwoners van Reiderland voelen nog dagelijks de nadelige gevolgen van de herindeling van 1990, waarna de privatisering van gemeenschapsvoorzieningen en hogere belastingen en tarieven werden doorgevoerd. Een besluit over opnieuw een herindeling mag niet zonder de bevolking worden genomen. De NCPN ondersteunt daarom de eis dat daarover een referendum moet worden gehouden. Om deze eis kracht bij te zetten is samenwerking nodig in het belang van de bevolking in de drie gemeenten! De NCPN zal daarvoor blijven ijveren!