Zomaar een zondag


De voorzitter van de Socialistische Partij van Bangladesh (SPB), kameraad Khalequzzaman, bezocht ons land kort. Hij nam onder meer deel aan de solidariteitsbijeenkomst met Cuba (zie foto Manifest), waar hij een solidariteitsverklaring namens het Centraal Commité van zijn partij voorlas. Een kort gesprek met de voorzitter van de CJB en een afvaardiging van het Dagelijks Bestuur in het NCPN-kantoor leidde tot de afspraak om elkaar wederzijds beter te informeren. Bangladesh wordt voor de VS steeds belangrijker als vooruitgeschoven post tegen China. De SPB groeit sterk, vooral onder de (studerende) jeugd.

Wil van der Klift

Zondagavond: een Duits muziekprogramma 'Echo der Stars' op ZDF. Opgemaakte blondine praat het programma aan elkaar. Plotseling vraaagt ze zich af waarom er zoveel getalenteerde musici en zangers uit de voormalige Sovjet-Unie komen? Een antwoord op die vraag heeft ze niet. Maar, volgens haar, staat wel vast dat beroemd worden de enige mogelijkheid voor deze artiesten was om naar het Westen te kunnen gaan. Kort maar krachtig, even tussendoor, en dan weer snel terug naar de muziek.

Duizenden keren op een dag, op scholen, in de media, in films, enz. gemene insinuaties om het beeld in stand te houden en er nog meer in te hameren. Doen alsof het gewoon zo is. Iedereen weet dat toch? Brainwashing heet zoiets in de taal van het land waar men deze aanpak heeft uitgevonden en nu overweegt om bij soldaten chips in te bouwen om er nog betere moordmachines van te maken.

Toch werkt het maar ten dele. 's Morgens een ontmoeting met een Nederlandse journalist die in veel Oost-Europese landen journalistiek onderwijst. Niet voor Soros, overigens. Wat hem opvalt is dat steeds grotere delen van de bevolking, ondanks de honger naar de westerse levenswijze, zich steeds meer vragen beginnen te stellen. Het gat tussen de praatjes en de werkelijkheid wordt te groot. De illusies verdampen. Lang niet alles was in orde, maar er is teveel gesloopt. Onder meer de culturele opvoeding van de bevolking, gebaseerd op sociale wetgeving van landen waar de eerste stappen werden gezet op weg naar een ontwikkelder socialisme. Want die opvoeding en wetgeving zorgden ervoor dat er zoveel talent kon komen bovendrijven. Precies daarom gaat de ideologische strijd: het zolang mogelijk voorkomen dat het socialistische experiment op wereldschaal kan worden voortgezet. Maar het socialisme komt er onvermijdelijk aan. De werkelijkheid is uiteindelijk doorslaggevend, niet lang volgehouden en breed verspreide leugens, hoe veel het er ook zijn.