'Manifest ter verdediging van Cuba' massaal getekend

Al zes Nobelprijswinnaars tekenden petitie

De verspreiding in Rusland van de oproep "stop een volgende anti-Cuba-manoeuvre" heeft een brede steunbeweging in het leven geroepen onder politici en intellectuelen. Dit komt tot uiting in de groeiende lijst van handtekeningen (bijna 600), waaronder die van Michael Gorbatsjov en van de vice-presidenten van de Duma: Serguel Babarin en Vladimir Kuptsov. Het totale aantal handtekeningen van Nobelprijswinnaars onder de verklaring is opgelopen tot zes. Aan de vroegere president van Rusland, Rigoberto Menchú uit Guatemala en de Argentijn Adolfo Perez Esquivel werd de Nobelprijs voor de Vrede toegekend; aan de Portugees Saramago, Nadine Gordimer uit Zuid-Afrika en aan de Italiaan Dario Fo de Nobelprijs voor Literatuur.

Bron: Granma International, 11 april 2005
vertaling Thomas Janssen.

Redactie buitenland

Gorbatsjov voegt zich bij 415 Spaanse intellectuelen die het Manifest ter verdediging van Cuba onderschrijven. Dit Manifest wordt aangeboden aan de VN-Commissie voor Mensenrechten, waarbij de Verenigde Staten opnieuw een poging doen om een veroordeling van Cuba te forceren.

Deze oproep is al ondertekend door 3.354 personen uit meer dan honderd landen verspreid over de wereld, onder wie toneelschrijver Harold Pinter en auteur Hanif Kureishi uit Groot-Brittannië. In Spanje, waar de beweging van de intellectuelen sterk is, werd er massaal ondertekend. De bekende Portugese schrijver en novellist José Saramago, wonend in Spanje, heeft ook steun gegeven aan het manifest dat Cuba verdedigt en tegelijkertijd de VS-regering veroordeelt vanwege haar acties in de Commissie voor Mensenrechten en een afkeuring uitspreekt tegen een ernstige inbreuk op de eigen mensenrechten. Ook in de Verenigde Staten circuleert dit Manifest en honderden VS-burgers tekenen het.

De intellectuelen vragen zich af waarom tijdens de zitting van vorig jaar de kerngroep van de Commissie de schendingen van mensenrechten in de VS-gevangenissen Abu Ghraib en Guantanamo nooit heeft bediscussieerd of geëvalueerd. De acties van VS-soldaten in Irak en Afghanistan, met inbegrip van martelingen, leiden tot de conclusie dat de VS-regering niet de morele autoriteit heeft om zich op te werpen als rechter over mensenrechten op Cuba.

In Spanje hebben veel andere activiteiten rond het Manifest plaatsgevonden, zoals die van 80 organisaties van het Catalaanse platform 'Laat ons Cuba verdedigen' (Defensem Cuba), waarin zij de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken verzoeken om verder onrecht jegens het eiland af te wenden. 'Defensem Cuba' stuurde een brief naar minister Miguel Angel Moratinos om zijn ministerie te vragen alle mogelijke invloed hiertoe aan te wenden op de bijeenkomst in Genève, waar de Mensenrechtencommissie haar 61ste zitting houdt. De organisaties erkennen de pogingen van de Spaanse regering tegen het unilateralisme in de wereld, maar dringen er bij Moratinos op aan dat het ministerie zijn inspanningen versterkt voor respectvolle en gelijkwaardige relaties in de Verenigde Naties.

Bron: PL via Cuba Update, 11 april 2005