Ingezonden: Nuriye Kesbir nog niet met rust gelaten


In veel Europese landen vonden grote en kleine demonstraties plaats ter vrijlating van Nuriye Kesbir. Hier in Duitsland.  

Ondanks de verschillende nederlagen die de Nederlandse regering heeft geleden en haar streven om de Koerdische politica Nuriye Kesbir uit te leveren aan Turkije weet men nog niet van ophouden. Er worden nu mogelijkheden onderzocht om Kesbir voor een tribunaal in Arnhem te brengen waar onderzocht zou moeten worden of ze oorlogsmisdaden heeft begaan. Het lijkt erop dat de campagne van de Nederlandse overheid om de Koerdische gemeenschap te criminaliseren voorlopig nog geen einde zal nemen.

Zes PKK-verdachten uit voorarrest

Van zes van de tien PKK-verdachten die woensdag voor de rechtbank in Rotterdam moesten voorkomen, is het voorarrest opgeheven. De overige vier moeten nog zeker drie maanden in voorarrest blijven. Dat heeft de rechtbank besloten. De zes zijn wel direct na de zitting aangehouden en overgedragen aan de vreemdelingendienst. Op 12 november rolde de Nationale Recherche naar eigen zeggen een opleidingscentrum van de PKK op, dat was gevestigd in een kampeerboerderij in het Noord-Brabantse Liempde. Bij politieacties in deze zaak werden invallen op verschillende locaties in Nederland gedaan. In totaal arresteerde de Nationale Recherche toen 38 verdachten. Bij doorzoeking zijn nachtkijkers, kleding voor verzending, instructiemateriaal, identiteitsbewijzen en een vuurwapen in beslag genomen.

Zestien verdachten

Uiteindelijk moesten er dinsdag en woensdag in totaal zestien vermoedelijke PKK'ers voor de rechtbank verschijnen. De rechters verlengden van alle zes verdachten die dinsdag voorkwamen wel het voorarrest. De zaak tegen deze zestien verdachten werd nog niet inhoudelijk behandeld, omdat het onderzoek nog niet is afgerond. Officier van justitie J. Lucas hoopt dat het onderzoek in april wel rond is. In januari pakte de Nationale Recherche opnieuw twee PKK-verdachten op. Het OM verdenkt hen en een derde verdachte die in Duitsland is gearresteerd, van bedreiging, afpersing en deelname aan een criminele organisatie. Justitie vermoedt dat de drie zich met het werven van fondsen voor de PKK hebben beziggehouden. (ANP, 9-2-2005)

Informatiedienst Kurdistan-Nederland harper@xs4all.nl, dinsdag 15-2-2005.