Nieuwe eisen bij Voorjaarsoverleg

Vakbeweging vraagt aandacht voor lastenverzwaringen


 

Van de redactie

Vergaande loonmatiging voor 2005 hing tot nog toe af van een eventueel akkoord over een nieuw stelsel van prepensioen-, VUT- en levensloopregelingen. De vakbeweging lijkt nu echter ook sterke druk uit te oefenen om de aanzienlijke gemeentelijke lastenverzwaringen mee te laten wegen, naast de zorgkosten. Er is bovendien nog geen overeenstemming over VUT en levensloop bereikt. Op 19 mei staan bovendien de WAO en de WW op de agenda.

Het loonakkoord voor volgend jaar staat terecht onder druk, zeker nu de overheid doorgaat met het verzwaren van lasten. De werknemers- en werkgeversorganisaties hebben het nieuwe zorgstelsel, dat het kabinet per 1 januari 2006 wil invoeren, nadrukkelijk als gespreksonderwerp toegevoegd aan het Voorjaarsoverleg op 19 mei.

Het kabinet heeft eerder aangegeven de inkomenseffecten als gevolg van het nieuwe zorgstelsel te willen compenseren. Maar vooral de vakbeweging is hier niet gerust op. De sociale partners willen eerst meer duidelijkheid van het kabinet over de koopkrachteffecten na invoering van het zorgstelsel. Ook willen ze een goede vergelijking maken met het kabinetsplan en het eigen advies dat werkgevers en werknemers in de Sociaal-Economische Raad over de zorg uitbrachten.

Agenda Voorjaarsoverleg op 19 mei: