Oorlogen en economische belangen

De achtste corridor

 

 

Op 15 december jl. demonstreerden enkele tientallen mensen tegen de komst van NAVO-generaal Wesley Clark, verantwoordelijk voor honderden burgerslachtoffers in Joegoslavië, naar het 'tribunaal' in Den Haag. Daarna vond een succesvolle persconferentie plaats, waarin Tiphaine Dickson, openbaar aanklager uit Canada, de positie van de generaal juridisch onderuit haalde. De persbijeenkomst werd voorgezeten door Cas Hilvers, NCPN. Zelfs CNN zond uit.
Foto's Manifest  

Door Cas Hilvers

Oorlogen worden gevoerd om economische belangen veilig te stellen. Dat is zeker waar voor de agressieve kapitalistische politiek van de imperialistische groepen. Het is niet of minder waar voor het merendeel van de bevolking van de aanvallende landen. Om de bevolking 'oorlogsrijp' te maken, zijn andere argumenten nodig. Angst, primitieve, chauvinistische gevoelens, gebaseerd op ras, godsdienst, volk, moeten worden versterkt en misbruikt en ook menselijke gevoelens van medelijden en verontwaardiging worden misbruikt om het doel: winst maken, uitbuiten, mogelijk te maken.

Enige dagen geleden stond er een artikel in de NRC over de olievoorziening van de VS. De afhankelijkheid van de VS van olie uit het buitenland wordt steeds groter. Dit is geen nieuw gegeven, wij zeggen al jaren dat het veiligstellen van de oliebelangen de belangrijkste motor is achter de politiek van de imperialistische blokken, de VS voorop. Maar het geldt niet minder voor Europa en Japan. Landen en volkeren die deze belangen in de weg staan worden onder de voet gelopen of bedreigd met oorlog.

"Lijkt de internationale politiek ingewikkeld en soms onbegrijpelijk? Hier is een eenvoudige regel om haar te verduidelijken: overal ter wereld waar routes voor olie- of gasleidingen zijn, kun je ervan uitgaan dat de VS er militaire bases probeert te vestigen door locale conflicten uit te lokken of op te stoken. De VS nemen daar dan een plaats in als 'waarnemer' of 'vredeshandhaver'. Deze gulden regel verklaart het merendeel van de 'onbegrijpelijke' oorlogen: Joegoslavië, Macedonië, Tsjetsjenië, in de Kaukasus, Afghanistan en in de Centraal-Aziatische ex-Sovjet-Republieken, schrijft Michel Collon in zijn boek 'Blufpoker'.

Twee van dergelijke pijpleidingen lopen door de Balkan

In dat boek over de gebeurtenissen in Joegoslavië, geschreven in 1998 en in het Nederlands uitgegeven in 2000, vraagt Michel Collon zich af waarom er nooit gesproken wordt over de 8ste en 10de corridor. De 8ste corridor is een oliepijpleiding die vanuit de Bulgaarse havenstad Burgas, door Bulgarije, Macedonië naar Albanië en de Adriatische Zee loopt; de 10de is een zijtak daarvan die vanuit Macedonië, door Kosovo, Servië, Kroatië en Slovenië uit moet komen bij Triëst in het noordelijke deel van de Adriatische Zee. Olie en gas kunnen via deze corridors vanuit Centraal-Azië en de Kaukasus naar veilige Europese havens vervoerd worden. (Een corridor omvat naast de pijpleidingen ook snelwegen, spoorwegen en haveninstallaties).

Beide pijpleidingen zijn dus gepland door deelrepublieken van de vroegere Republiek Joegoslavië! Milosevic' grote misdaad was zijn poging om Joegoslavië onafhankelijk te houden van het internationale monopoliekapitaal. Dat was een probleem wat betreft de controle over de pijpleidingen. Joegoslavië kon beter verdwijnen en dit gebeurde! In september 2002 kon daarop het contract voor corridor 10 getekend worden en in december 2003 werd besloten tot de aanleg van corridor 8, van Burgas naar de havenstad Vlora in Albanië. 'Toevallig' is er in Vlora ook een Amerikaanse basis.

De aanleg zal zo'n 1,13 miljard dollar (900 miljoen euro) gaan kosten. Het IMF, de Overseas Private Investment Corporation (OPIC) uit de VS en de Ex/Im Bank (export/import) uit Washington zijn o.a. geïnteresseerd in de financiering. De olie is afkomstig uit Azerbeidzjan, Kazachstan en Rusland en heeft de Europese en Noord-Amerikaanse markten als eindbestemming. DeNAVO-oorlog in Kosovo, met de Nederlandse bijdrage door onder andere het bombardement met clusterbommen op Nis, begint dus wel zijn vruchten af te werpen.

Vruchten betaald met bloed van onschuldige burgers, dat wel.