Drie miljoen betogers voor Chávez in Carácas

Chavez onder het volk ...  

... en samen met zijn revolutionaire friend Fidel Castro.  

Door Stephen Ixer

President Chávez vierde het bereiken van de helft van zijn zesjarige ambtstermijn door ten overstaan van honderdduizenden aanhangers te verklaren dat hij niet zou buigen voor pogingen om hem via een referendum af te zetten.

Aanhangers van Chávez verzamelden zich op een centrale boulevard om naar hem te luisteren en om een weerwoord te hebben op de oproep van de oppositie om een referendum te houden over Chávez' bestuur. Volgens de organisatoren kwamen er meer dan 3 miljoen mensen opdagen.

"De overwinning is aan ons, koste wat kost!", sprak Chávez tot de juichende massa. "We zijn bereid tot elk offer om onze belofte aan Venezuela in te willigen. Lang leve de revolutie!" Velen droegen rode shirts en baretten waarmee ze uitdrukking gaven aan hun verbondenheid met Chávez' "Bolivariaanse Revolutie", de linkse beweging van de president en zijn medestanders die tot een eerlijker welvaartsverdeling wil komen in het olierijke Venezuela. Samen met de president hieven ze het lied "Happy Birthday, Bolivariaanse regering" aan. Vele "Chavistas" bliezen op fluitjes, dansten op trommelmuziek en staken vuurwerk af op de straten en snelwegen die leiden naar Bolivar Avenue, waar zij samenkwamen om naar Chávez' redevoering te luisteren.

"Ik vier de derde verjaardag van deze regering. Chávez is een goed mens en hij helpt ons, de armen, en de armen zijn in de meerderheid", zei de 43-jarige Dilia Martinez, die er een busrit van tien uur vanuit Monagas op had zitten om de bijeenkomst te kunnen bijwonen.

Chávez' tegenstanders organiseerden woensdag een massademonstratie waarbij meer dan twee miljoen handtekeningen overhandigd werden om hun eis voor een referendum over de regering Chávez kracht bij te zetten. Volgens hen heeft de regering aan populariteit ingeboet doordat ze de bevolking verdeeld heeft en de armoede toegenomen is.

Toch geniet de president nog steun, vooral onder de enorme laagste klasse in Venezuela. "Wij zijn arm en we steunen de president", aldus Yaritza Alfaro, een 38-jarige huisvrouw die zei dat pogingen van de oppositie om te komen tot een voortijdige stemming over Chávez' regering niet zullen slagen. "We zullen geen referendum toestaan."

Onder Chávez heeft Venezuela de afgelopen twee jaar te lijden gehad van veel politieke beroering, waaronder een poging tot een staatsgreep in april 2002, een twee maanden durende algemene staking eerder dit jaar en verschillende 24-uursstakingen. De economie is in de greep van een recessie en de werkloosheid is volgens regeringscijfers opgelopen tot 20 procent. Meer dan de helft van de beroepsbevolking is werkzaam in de informele economie als straatverkoper of hulp in de huishouding.

Chávez' beleid blijft intussen gericht op de verbetering van het lot van de arme meerderheid. Een deel van de overeenkomst van de olielevering aan het Cuba van Fidel Castro bestaat uit het laten overkomen van honderden Cubaanse artsen die gratis werken in de sloppenwijken in de heuvels rond Carácas. Duizenden analfabete volwassenen krijgen gratis lees- en schrijfonderwijs volgens methoden die op Cuba ontwikkeld zijn. Ook heeft de regering land verdeeld onder de arme boerenbevolking en kolonisten uit de steden. De oorspronkelijke Indiaanse bevolking heeft meer grondwettelijke rechten dan ooit, waaronder het recht op eigen grondbezit.

Volgens de oppositie probeert Chávez het communisme in de stijl van Castro te installeren. Ze beweren dat dit beleid met zijn strenge deviezencontrole de economie blijvende schade toebrengt en dat Chávez investeerders, door zijn vlammende retoriek tegen de globalisering, afschrikt.

Chávez wijst deze beschuldigingen van de hand. Hij beschuldigt de rijke elite en de corrupte overblijfselen van vroegere regeringen ervan hun invloed aan te wenden om hem ten val te brengen.

"Deze coupplegers laten Chávez niet regeren. Als ze hem een kans zouden geven zouden de zaken er nu beter voor staan", aldus Jose Leon, een visser uit de oostelijke deelstaat Anzoategui, die tijdens de mars getooid was met een rode baret.

Bron: Associated Press, 23 augustus 2003, vertaling Frans Willems.